Thursday 26 May 2011

URAP PEGAGA TAUGEH

dari Cerok Dapor NekPP
URAP PEGAGA TAUGEH

sumber resepi nekpp copy n paste aje yaa
dari Chef tersohor sape lagi kalu bukan CMG kita tuuu
alaa yg tangan dia serba boley tuu ;)
terima kasih CMG!!


BAHAN2NYA:-)

400 g pegaga yang telah siap dibersihkan, dicuci dan tos kering
200 g taugeh dibuang ekornya; dicuci dan toskan kering
10 helai daun cekur yang muda, cuci, tos dan dimayang halus
1 cawan kelapa parut putih
1 1/2 camca besar udang kering, cuci dan rendam 10 minit, toskan*
3 biji cili merah*
3 cm isi cekur*
1 cm kunyit hidup*
1 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah*
1/2 inci belacan*
1 camca teh gula*
Sedikit garam*(*ditumbuk lumat)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pegaga tadi dibuang akarnya, hiris kasar. Daun cekur dimayang halus. Ketepikan. Kelapa parut tadi disatukan bersama bahan tumbuk lumat dan gaul rata2, rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam.
  2. Gaul kelapa tadi bersama pegaga dan daun cekur, rata2. Masukkan dalam kuali dan goreng tanpa minyak selama 2 - 3 minit. Angkat dan hidangkan bersama nasi.



MASHED POTATO

dari Cerok Dapor NekPP
MASHED POTATO




GREEN PEAS AND CARROT SLICE





DAGING BRYANI

dari Cerok Dapor NekPP
DAGING BRYANI





SAMBAL KACANG

dari Cerok Dapor NekPP
SAMBAL KACANG


resepi sila klik di S.I.N.I.






NASI IMPIT

dari Cerok Dapor NekPP
NASI IMPIT










Wednesday 25 May 2011

TEMPOYAK IKAN TENGIRI

dari Cerok Dapor NekPP
TEMPOYAK IKAN TENGIRI




TEMPOYAK

dari Cerok Dapor NekPP
TEMPOYAK



NASI LEMAK SAMBAL SOTONG

dari Cerok Dapor NekPP
NASI LEMAK SAMBAL SOTONG




ROTI SARDINE GULUNG

dari Cerok Dapor NekPP
ROTI SARDINE GULUNG


bahan2nya ;)
  • roti sandwich dibuang tepinya
  • 1 tspn tepong gandum dicampor sedikit air (utk sealed tepi roti)
  • 1 biji bawang besar didadu
  • 3 biji lada merah dihiris halus
  • 1 biji limau nipis
  • perasa secukup rasa

cara2nya ;)
  1. sardine atau tuna dilenyek hinggi hancur
  2. masukkan bawang + cili merah yg telah dihiris halus ke dlm sardine/tuna
  3. perahkan limau + perasa secukup rasa
  4. canai roti sehingga nipis
  5. digulung lalu disapukan tepong gandum disekeliling roti supaya tidak terbuka
  6. ambil garfu tekan2 ujung roti
  7. digoreng sehingga kekuningan.




BUBUR LAMBOK DAGING

dari Cerok Dapor NekPP
BUBUR LAMBOK DAGING



ORANGE MOIST CAKE

dari Cerok Dapor NekPP
ORANGE MOIST CAKE