Saturday 9 May 2009

SELAMAT HARI IBU

nekPP TUJUKAN KHAS
untuk IBU2 BLOGGER
bila amek kad nie
jemputlah minum teh wangi yaaaa ;))

ISTEMEWA untuk
MOMMY & MOMMY IN LAW
nekPP
LOVE uols very much!

kad dari
KAK INAHAR ALI
gracias..amek 1 aje cukup lerrr ;p
lagiii tnx to be my frenz
syahdu tuhhh invite kat FB layiii
tah maner kak ina dok sekodeng tahhh
dahssattttttttt...wa caya lu doktorrr!!

kad dari
UMMI TINI
toce toce ;))

kad dari
FIDA
syukran syukrannnn ;))

kad dari
KAK INA KL
dan
KAK ZAI
juga dari
ZAiY

LOVE dari nekPP muwahhh ;)))

Friday 8 May 2009

MEE BANDUNG MUOR

sempena HaRi IbU
dari cerok dapor nekPP
Mee BaNdoNG MuOr
sumber resepi dari Mawar Johor
kita zass resepinya yaaaa

bahan2
  • 1 kg mee
  • 10 tangkai cili kering (dibuang biji & direbus; toskan)
  • 1 labu bawang putih (diketuk)
  • 5 biji bawang merah
  • 1/2 cawan udang kering; direbus dgn secawan air * alternative boley guna sotong
  • 1/2 cawan udang hidup
  • 1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
  • 3/4 atau 1 cwn gula
  • 3 - 4 cawan air rebusan daging@tulang@udang
  • 1 tbspn sos tiram
  • telur ayam mengikut jumlah hidangan
  • garam secukup rasa
  • minyak utk menumis
  • sawi
  • kobis * ikut suka
  • daun sadri *ikut suka
  • daun bawang dihiris halus utk ditabor
  • tahu digoreng dan dihiris nipis utk hiasan *ikut suka *xletak stok tarak
  • bwang goreng utk ditabor ** xletak pon stok tarak
LAIN2 PERENCAH ** daging ayam *fishball *sotong *bunga kobis * hati rebus boley dimasukkan mengikut citarasa masing2... lagii..kacang tanah atau biskut marie.. nie kena kompon gan MIL nekPP ahaks.. sbb setahu nekPP mesti letak kacang tanah yg dimasin halus ataupon biskut marie.. dlm resepi tak dek tapi nekPP bubuh jugakkk sbb nak bagi kuah tu pekat..

cara memasak
  1. blend cili kering+udang kering+bwang putih+bwang merah
  2. panaskan minyak; tumis bahan2 hingga bau wangi
  3. masukkan sos tiram
  4. kemudian masukkan daging+udang
  5. masukkan air rebusan daging dan diikuti batang sawi
  6. garam; gaul rata; biar hingga pekat
  7. akhir sekali pecahkan telor dan boley ler diisi dlm pinggn
  8. kemudian dihias mengikut selere masing2 yeeeeeeeee ;)))
NOTE
** mee bandung asli tidak mengandungi apa2 rasa yg masam; jadi janganlah masukkan sos/cili sos/asam jawa/tomato puri; ini akan merosakkan keaslian rasanya. ramai org yg pandai2 modify mee bandung muor nih by adding sour ingredients.. itu yg spoil tuhh **

ekeke.. nekPP petik sebijik dari buku resepi tu tawwww..so..tepok dada tanya selera!

******** E.N.D *******


ini adalah buku resepi
hadiah sempena hari ibu kepada nekPP
dari Daddy B
lama dah buku resepi nie..
Daddy B print pas tu binding
sumber resepi dlm buku nie dari Wanita Johor atau pon MAWAR
buku resepi nie banyak berJASA kat nekPP tawwww


** SELAMAT HARI IBU **
kepada
IBU2 YG BERADA DI LUAR SANA

SOTONG MASAK HITAM

hohoho..penutup tirai malam jumaat..ngeee
dari cerok dapor nekPP
SoTonG MaSaK HiTam
haaaa amedee tu yerrr
tapii nekPP rasa sure ramai tahukann masak hitam nie
tak guna kicap tapi guna 'mendealah' yg ada kat sotong itew
alaa yg mcm kantung tu kala hitam
jgan amek banyak2
tapiii nekPP kurang arif ler
ada tak kolesterollll...kat mendelah itew..;))
tuk tuk tukk..doktor2 di luar sana
bagi komen sekitttt...pleazzzzzzzzzzzzzzz

  • bahan2
  • sotong
  • hirisan halia
  • bawang besar dihiris halus
  • bawang putih dihiris halus atau dicincang2
  • cili api atau cili basah tu dihiris2
  • asam keping atau air asam jawa
  • sos tiram
  • garam
  • gula ikut suka
  • bahan perasa ikut suka

itu sahaja...
tumis??? takkkan tak tahuuuuuuuuuu haiyoooh! ;p

Thursday 7 May 2009

SERI MUKA

mintaaa perhatiannn
Puan2 semua dijemput utk minum petang di rumah nekPP
dari cerok dapor nekPP
Seri Muka Ayu & Jelitaaa..wahakss
tea tarik adaaa ;))
kopi o adaaa ;))
milo o adaaaa ;))
datang! jgan x datang!!!!!

close up
sbb nekPP teruja tgok
cun gitewww boley meniagaa ekekeke

sesudah dikukus..masih panas lagii tuhhh..
cantikk kannn...ngeeeeeee

hehe sori yerkkk..baru perasan resepi..lupaaa!!
resepi nekPP zass kat blog Abg Mat Gebu
mekasihhh ya bangggg..jasaMU TTP KU KENANG!!
Resipi asal dari "NanaSham".....MyResipi

Bahan2 utk Lapisan Bawah ;)
  • 500gm beras pulut
  • 400ml santan cair
  • 1 st garam
  • 2 sm minyak
Bahan lapisan atas:-
  • 120gm tepung gandum
  • 3 sm tepung jagung
  • 140gm gula
  • 3 biji telur
  • 450ml santan pekat
  • 1/2 st garam
  • 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste
cara2nya
Untuk lapisan bawah:-
  1. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
  2. Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
  3. Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
  4. Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
  5. Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
  6. Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Untuk lapisan atas:-
  1. Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
  2. Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
  3. Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
  4. Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
  5. PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!

PIZZA BUN

pagiii semuaaa..
walaupon mood weekend dtg melandaaa
demi anak2 yg tercintaaa
bangunnn aje pepagiii idea tu bertubi2..
maka dari cerok dapor nekPP
kudap2an waktu pagi utk dibawa ke dlm keto ekeke
Pizza Bun
bun tu nekPP beli yg dah ready aje Potato Bun
mak xsanggup nak menguli2..
jadikkk puan2 yg ada BM tuu
sedekah2 lerr kat nekPP ni haaa...wakakaaa
weiiii dengorr takk???? ker buat2 x dengorrr..uhuh

bahan2
  • roti bun dibelah 2
  • sos *nekPP guna sos lasagna
  • slice chedar cheese patutnya nak letak abis ler pulokk
  • mozarella cheese
  • daging cincang yg dah dimsk
  • mix veges * maap xder.. booo liauuuu..




Wednesday 6 May 2009

IKAN oh IKAN

ikannnn ooooh ikannn..
siann kauu ekhhh..wahakss..
cantikk aje dia beradu yerkkk..ekeke
ekceli nekPP nak masak ikan nie Masak 3 RaSa
tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii mood weekned melanda tahap xleh disekat2!!
pas tuuuuu angin kus kus dtg plakkk
dok tanah arab patutnya dpt bendera arab
tapi nekPP dpt bendera jepang plakkk!
lagiiiiiiiii laaaa mood tu lariii..huppp xdpt tangkap aaah
dgn cuaca yg tahappp xtreammmm..hot hottt hotttt
Allah tu sayangkann nekPP agaknya kan kannn
BB Bears ari nie nak makan Mc D! yeayyyy
pucuk dicita ulam mendatanggg
senyum sampai ke telingaaaa tuuuuu
Daddy B no pobelm!!
lauk pauk yg dah sedia ada
yg nekPP forzen tanpa dicuit2 adaaaaa
Alhamdulillahhhhhhhhhhhhh
selamat menu dinner malam nihhh..
bijakkk tak saya!!!
tepukkkkkkk tangannn laaah..haiyoooh

apakah nasibMU wahai ikan kuu..
ikann oh ikannn
diGULAI KAH?
diMASAK 3 RASA KAH??
atau
diMASAK SWEET N SOUR KAH??
tunggulah nasibMU wahai ikann kuu ;p

psttt tengah minum ptg niii..
biskut cheese crackers cicah air teh wangi!!
sayyyy cheeeseeeeeee ;)))


IKAN BILIS TEMPE KICAP

nak makan yaaaa...camel belaan nekPP..wahaksss
time dia nak makan tuhhh..
sian setelah penat bekija kutip buah kurma!
bukan main duduk bersimpoh lagiii..sopann..
takut kena mare ler tu..emmm tahu tak perrrr...
tahap dia super dahsat
boley join puan dia sekali makan thari..
amboiiiii

dari cerok dapor nekPP
sarapan pagi; utk bekal Daddy B
IkaN BiLis TeMpE KaCaNG maSak KiCaP
pekena plak gan ikan masin..mmg pasangan yg secocok!
nekPP beli ikan masin nie masa cuti2 Pulau Pangkor
mmm pikir ada org itewww aje yg pie PPangkorr
nekPP nak tayangggg sekittt aaaa..ngeee
utk BB Bears
nekPP gorengkan karipap pusar yg diode
jadik xyah ler masuk n3 yerkkkk..ekekeke..

Tuesday 5 May 2009

LOVE BREAD WITH NUTELLA

wahhh wahhh bunyiii mengancammm giteww
kudap2an waktu pagi dari cerok dapor nekPP selain Lasagna
nekPP x sempat nak masuk n3 awal..ada bzzzz
xcukup kaki tangannn...wahaksss..
Love Bread with Nutella
nie bekalan Ms EdY ke 'skool'
BB Bear bawak bekal lasagna
Daddy B nasiiiii...ekeke..

LASAGNA

dari cerok dapor nekPP
LaSaGna

resepinya
  • sepaket pasta lasagna
  • cheese utk lasagna brand Ricotta
  • mozarella cheese
  • daging cincang dimasak hingga kekuningan
  • sos lasagna
  • basil
  • 1 biji telor
cara2nya
  1. cheese + telor dipukul sebati; tepikan
  2. sediakan acuan *nekPP guna mangkuk bujur pyrex yg kecil
  3. sapukan base *sos lagsana
  4. kemudian susun pasta/lasagna
  5. taburkan mozarella chesee
  6. diikuti daging
  7. cheese yg sudah dicampor telor tadi
  8. tabur basil
  9. ditutp dgn pasta/lasagna
  10. ulang sehingga penuh mangkuk anda itew tadi yaaaa
  11. topping; sos lasagna dan taborkan mozarella cheese diatas permukaan sos

Monday 4 May 2009

KURMA DAGING

uittt siaran terus menerusss ahakss..
lagiii dari cerok dapor nekPP..
KURMA DAGING

haa haaa kali nie guna daging lembu! daging tempatan! bukan india marii pakistan nehe neheee... dan no unta unta... rempah kurma seperti biasa nekPP import dari MUOR.. kampung Daddy B.. Brand Wak Sernan.. best wakkk.. kita zasss resepinyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

bahan2
  • 3 biji bawang besar (sederhana)
  • 6 ulas bawang putih
  • halia
  • 5 biji cili hijau * agak2 ye nak pedas
  • dibelender kesemua bahan
  • 4 sekawan *cengkih*bunga lawang*kayu manis*buah pelaga
  • air asam jawa
  • 2 biji bawang besar * 1 biji dibelah 4
  • 3 biji kentang * 1 biji dibelah 4
  • 3 biji karot * 1 biji dipotong memanjang beso ikut suka hati..
  • kerisik..nekpp x letak.. stok tinggai ciputtt weiii.. huhuh..ada sesapa yg nak tulung pos takk
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin santan *nekpp tak letak..kolesterooolll.. akak takuttt... susu dah ada!
  • 2 tbspn minyak masak
  • 2 tbsn minyak sapi
  • garam
  • bahan perasa ikut suka
cara2nya
  1. panaskan minyak + minyak sapi; tumis bahan2 yg dibelender+4 sekawan sehingga bau wangi
  2. kalau ikut resepi wak sernan..diperap dulu daging dengan bahan2 yg dibelender selama 1 jam kemudian baru lah ditumis
  3. bila daging dah empuk masukkan air asam jawa+susu+kerisik..kacau sebati kemudian masukkan kentang+bawang yg dibelah 4 itew; kemudian barulah masukan karot msk hingga empuk jgan terlalu empuk karot tak masyokkkk..
  4. dah boley dihidanggggg; juga boley dimakan dgn pratha; nasi minyak; nasi bryani etc.. selain dari nasi putih..

APAM BALIK JAGUNG berCREAM

apammmm apammmmm.. Apam Balik kakkk...
teringat naik ketapi masa zaman kanak2 duluu..;))
dari cerok dapor nekPP.. bekpest pagi tadi
sebut dgnnnn penuhhh gayaaa yeeeee..wahakss
Apam Balik Jagung berCream
haa kauuu..amcam?? terkial2 xlidahhh..
resepi sila zass di koleksi resepi nekPP
utk makluman nekPP tak tabor kacang
nekPP tukar kepada jgung bercream
kalau takk tak ler jadik
apam balik jagunggg berCreammmmm kann wahakss
sila klik di S.I.N.I

Sunday 3 May 2009

APAM GANDUM

minuman petang dari cerok dapor nekPP
Apam Gandum
sumber resepi dari Cik Mat Gebu
mekasihh yaaaa Cik Mat..
jom kita tinjau2 adunan yg gebuz tuhh sbelum dikukus


setelah diadun; hendaklah dibiarkan selama 1 jam
bagi adunan apam tu betul2 gebuzzz
resepi boley ler zass di koleksi resepi nekPP yaaa
klik di S.I.N.I.

NASI LEMAK

dari cerok dapor nekPP
Nasi Lemak
sarapan pagi hingga ke makan malam! wahaha..
pekej 3 dalam 1
kija manyakk sonang
resepii di bawahhh yaaaa
pstttt...cun plak 'telor mata unta' itewww yaa..


Nasi Lemak
  • 6 pot beras *nekPP guna basmati
  • serai dititik
  • halia dititik
  • bawang besar dimayang halus
  • santan pekat
  • halba (optional)
  • garam

Sambal Tumis Udang
bahan2nya
  • 5 biji bawang besar
  • 7 ulas bawang putih
  • cili kering *nekpp guna cili powder kashmir (dijamin tidak mengcewakan!! wahaks..promo gitewww!
  • belacan
  • halia
  • dibelender kesemua bahan
  • serai dititik
  • asam keping atau air asam jawa
  • 2 biji bawang besar dimayang halus
  • udang basah
  • garam
  • gula
  • bahan perasa ikut suka

cara2nya
  1. tumis bahan2 yg dibelender sehingga naik bau. masukkan serai+halia; pastikan tumis menggunakan api yg kecil!
  2. apabila dah pecah minyak masukkan air asam jawa digaul rata
  3. kemudian bawang yg dimayang
  4. barulah masukkan udang; gaul sebati dan biarkan sehingga udang kemerah2an..