Saturday 12 September 2009

APPLE PIE

dari cerok dapor nekpp ;))
APPLE PIE

sumber resepi dari chef tersohor
K Haniekiza..mekasih yaa puann ;))
zassss resepi di koleksi resepi2 nekpp okieyyy
sila klik di S.I.N.I.

Friday 11 September 2009

MEE KARI

dari cerok dapor nekpp ;))
MEE KARI
nekpp style...ahaks..

zasss respeiiiiiiiiiiii ;))

bahan2 KUAH KARI ;)
  • bawang merah
  • bawang putih
  • halia
  • lengkuas
  • 1 tbspn ikan bilis
  • 1 tbspn udang kering
** dibelender kesemua bahan
  • udang segar atau daging/tetel atau kerang atau ayam..ikut suka ** nekpp suka tetel!
  • 1 peket rempat kari
  • rempah 4 sekawan *cengkih *pekak * buah pelaga * kayu manis
  • 1 peket kerisik
  • 2 peket santan pekat ** yg siap diperah santannya dijual kat pasar tuuu ;)
  • asam keping @ air asam jawa
  • serai dititik
  • gula dan garam secukup rasa
  • daun kunyit disiat siat atau dihirs 2 inci lebar
bahan2 SAMPINGAN ;)
  • tahu digoreng ** dipotong segitiga
  • sawi dicelur
  • taugeh dicelur
  • telur rebus dibelah 2 atau 4..ikut suka
  • lada hijau/merah dihiris nipis
  • daun sup/bawang dihiris halus
  • bawang goreng
  • limau kasturi dibelah 2
  • mee kuning dicelur dan ditoskan
note: lengkuas dan halia boley dititik..tapi nekpp suka dibelender..;)

SMOOTHIE YELLOW MELON


pehhh mcm MINAH REMPITTT sehhh...ekeke
jgan maree aaaa..org sebelah!!!
n3 yg dah disave dlm peti besi hee hee..
baru nak dikemas kini kan..;)
menu2 semua on the wayyyyyyyyy..insyAllahhh ;))

dari cerok dapor nekpp
YELLOW MELON SMOOTHIE

zass resepi ;))
bahan2
  • 150 ml low fatt plain yougart
  • 1/2 l low fatt fresh milk
  • 1/2 biji yellow melon yg sedang


MIDIN LABU MASAK LEMAK


dari cerok dapor Nekpp ;))
MIDIN LABU MASAK LEMAK

ha haa..MIDIN???
dulu dulu duluuu nekpp pernah bermastautin
di Bintulu Sarawak

MIDIN ialah PUCUK PAKU
org2 PERIBUMI kat Sarawak panggil Midin..
bukanya WAK SUDIN ulossss ;))
jom zass resepi yaaa ;))
bahan2
  • bawang merah
  • bawang putih
  • ikan bilis atau udang kering
  • belacan
ditumbuk atau dibelender
  • midin atau pucuk paku
  • labu dipotong dadu
  • santan pekat
  • garam
  • atau SECUKUP RASA MEGGI

Tuesday 8 September 2009

MEE HOON HAILAM

dari cerok dapor nekpp
Mee HooN HaiLam
resepi nekpp CNP dari CMG...mekasih yg cik mat!!

tapi maap yer nekpp tak ikut 100% bahan2.. sebab tidak ada!! uhuh.. aper yg ada stok kat rumah aje.. hehe jgan membazirrr gayahhh... ahaks.. anggaran kuah pon nekpp xreti nak estimate.. sbb nekpp guna 2 peket mee hoon.. mcm masak 1 kawah uuuu hehe.. try maa.. mula2 okkkk nampak cun gitewww... kuah just prefect!!! huyooooo... then agak pekat.. kuah tak de.. tak per next time buat lagiiii.. insyAllahhhh... jom zassss resepi ;))


Bahan-Bahannya:-)

1 keping dada ayam ** nekpp tak guna..nekpp guna seafoods
2 keping fish cake ** tak de
1 cawan isi udang
1 cawan hirisan lobak merah
1 batang leek, potong serong ** tak de
1 kiub tulang rusuk "MAGGI" ** tak de ** nekpp guna sesedap RASA MAGGI
1 camca teh serbuk lada hitam
1/2 cawan sos tiram
1/2 camca teh minyak bijan ** tak de
3 camca besar kicap cair
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 inci halia, dititik
1 camca teh tepung jagung + 1/4 cawan air
Air secukupnya

Bahan Lain:-)
500 g mee kuning, cuci, celur dan toskan ** nekpp guna mee hoon
Taugeh, dicelur (jika suka) ** tak de
Tauhu, digoreng dan hiris nipis ** tak de
Bawang goreng ** tak de
Hirisan daun sup/daun bawang
Hirisan cili padi (jika suka)

Cara membuatnya:-)
  1. Potong dada ayam kepada potongan kecil, cuci, toskan dan gaul dengan serbuk lada sulah dan sedikit garam, perap 10 minit. Potong fish cake sederhana tebal. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak bersama minyak bijan dalam periuk atau kuali. Tumis bawang putih cincang dan halia hingga wangi, masukkan daging ayam dan masak 5 minit. Masukkan udang dan potongan fish cake. Tuang sos tiram dan kicap cair. Kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 1500ml).
  3. Bila mendidih, masukkan kiub tulang rusuk "MAGGI", lobak merah dan leek (boleh tambah sayur lain jika suka). Masak hingga lobak lembut dan masukkan serbuk lada hitam. Tambah bancuhan tepung jagung dan kacau rata, masak dengan api sederhana hingga kuah pekat. Rasa dan jika ok, matikan api.
  4. Isi mee dalam mangkuk, letak taugeh (jika ada) dan tuang kuah hingga hampir memenuhi mee. Hias dengan hirisan tauhu, bawang goreng, hirisan daun bawang/daun sup dan hirisan cili padi jika suka pedas..

EID MUBARAK!

Monday 7 September 2009

KARI TULANG KURAU MASIN

dari cerok dapor nekpp
KARI TULANG KURAU MASIN
sedap dimakan bersama2 sambal belacan dan ulam2an
phiewwwwwwwwwwww tangkap leleh uuuu ;))
zass resepi okieyyyy..

bahan2
  • bawang merah
  • bawang putih
  • halia
*** dibelender kesemua bahan
  • rempah empat sekawan @ bunga lawang/buah pelaga/cengkih/kayu manis
  • rempah kari ikan ** nekpp suka guna BABAS
  • 2 tbspn cili powder @ cili yg sudah dibelender
  • asam keping
  • 2 peket tulang kurau ikan masin ** direndam seketika utk buang masin
  • 2 cawan santan pekat (1 bijik kelapa)
  • carrot dipotong dlm 2 inci
  • terung bulat atau lonjong dibelah 4 ikut size terung
  • bendi

EID MUBARAK!

Sunday 6 September 2009

ONDEH ONDEH

dari cerok dapor nekpp
ONDEH ONDEH
atau
BUAH MELAKA
ondeh2 yg asal dari zaman nenek moyang kita
penyediaan yg terrramatlah mudahnya dan cepat! ahaks
ada assistant daaa...ms EdY..
tolong abaikan photo snap..
haiyooo tangan gigil2 la pulokss ahaks
zass resepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii okeiyyyyy ;))

bahan2
  • 2 cawan tepong pulut
  • jus pandan secukupnya ** nekpp guna pati pandan brand NONA
  • gula melaka dihiris2 utk dijadikan inti
  • sedikit garam
  • parutan kelapa putih sahaja (gaulkan dgn garam)
cara2nya
  1. campurkan tepong pulut + jus/pati pandan; gaul sebati
  2. bulat2kan dan isikan gula melaka
  3. rebus di dalam peruk tunggu sehingga buah melaka itu timbul; maknanya sudah masak daaa...hehe
  4. diangkat lalu ditoskan
  5. digaul dlm kelapa parut putih yg sudah digaul garam

EID MUBARAK!


AIR BANDUNG MODEN

dari cerok dapor nekpp
AiR BANDUNG MODEN
haaa peliks??
jom kita zass resepi dulu..mudah dan cepat!!

bahan2
  • F&N STRAWBERRY
  • susu cair
  • secubit garam
haaa macamana?? mudahkan?? manyak sonangkan hehe
tak payah nak buat pati sirap segala
tak payah letak ais cream soda
semua tak payah..ahaks..
nie kije org M***S..
tapi hasilnya sedap..
try jgan tak tryy yerrrr

Note:
selepas tuang f&n strawberry tu biarkan seketika sebelum masukkan susu cair
jika tidak gas akan terkumpul dan
menjadikan sirap bandung itu berkeladak
ataupon
boley juga ditapis..



EID MUBARAK!




ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG

dari cerok dapor nekpp
last but not least hehe..menu of d day feberet Daddy B
ASAM PEDAS IKAN SEMBILANG
waduhhhh tangkap leleh sehhhh
ikan semilang nie diimport dari Parit Jawa Muor ahaks
kampong halaman Daddy B
kalau balik muor jer musti tapau ikang semilang
musti pergi pasar kat Part Jawa
kata daddy b..jb punya kurenggg..
tah aper yg kureng pon nekpp kurengggg tahu hehe..
hanya raja semilang ajer yg tahuu ekeke..
nekpp kurenggg arif bab2 ikang semilang nie
yg nekpp tahuuu hehe ngap ngap dan masak!!
amacam??? tangkap lelehhhh takkk?? ok okkkk
jom zassss resepi ;))

bahan2
  • cili kering direbus
  • bwang merah
  • bwang putih lebihkan sedikit
  • halia
  • belacan
  • cili padi/api utk menghilangkan bau hanyir
dibelender kesemua bahan
  • air asam jawa
  • daun kesum @ bunga kantan
  • lada hitam

Note
utk menghilangkan bau hanyir ikan semilang hendaklah dibuang
insang/benda putih kat leher tuu
hehe biasanya yg siang ikan semilang nie daddy b
nekpp hanya sebagai mem sahaja ahaks..
kemudian buang lendir di badan ikan semilang
lalu dicuci dgn air asam jawa atau
tepong & limau.. ekhh pokoknya mcm2 petua yg nekpp dapat
tapi yg paling sonang daddy b yg buat! wahahaha
kemudian direndam dgn air suam


EID MUBARAK!