Saturday 29 August 2009

KEK KUKUS KURMA

Ramadhan ke 9
dari cerok dapor nekpp
KEK KUKUS KURMA
disebabkan kukusan nekpp tak dek
so nekpp bakor ajer lah!
maka jadiklah kek kurma bakor! ahaks..

errr sekali pandang wajah kurma tuh mcm lady bug plaks..ahaks..
bukan lady in red tawww..;P

resepi asal ialah Kek Prune Kukus
nekpp tukaq prune ker kurma..haa kreatip takkk?? hehe
jom kita zasss resepi di S.I.N.I.

EID MUBARAK!

KURMA SMOOTHIES

lagiii dari cerok dapor nekpp
KURMA SMOOTHIES
manisan yg yummyummmyummmyy
since baby2 bear tak suka makan kurma
maka nekpp dapat ler idea nihhh bila jejalan kat rumah
Amy German
tnx so very much yaa amyyy ;))
abis nekpp selongkar umah lu pepagi bute miiiii ekeke..
nekpp cilok resepi dan jom kita zasssssssssssssss

bahan2:-
  • 20 biji kurma dibuang biji
  • 150 ml low fatt plain yougart
  • 1/2 l low fatt fresh milk
* blend kesemua bahan

amacam??? senangkan!
amat sesuai utk orang2 yg berDIET!
gerenteeeee langsingggg..boley pakai kebaya nyonya sehhh..


EID MUBARAK!

Friday 28 August 2009

BUBUR LAMBUK

lagiii dari cerok dapor nekpp
BUBUR LAMBUK
resepi juga boley zasssssssssssss di S.I.N.I.

EID MUBARAK!

BAKAR ROTI KURMA

salam semua cucu2 nenekkkk ;)
Ramadhan yg ke 7.. Alhamdulilahhh
n3 dah awal2 prepare just b4 12 midnite! ekeke..
phiewww kejor time maa takut terkucil lagii ahaks..
dari cerok dapor nekpp

BAKAR ROTI berKURMA
resepinya sama cuma nekpp tukaq raisin ker KURMA!

soooo boley zass resepinya di S.I.N.I

EID MUBARAK!

TEPUNG PELITA

Alhamdulillah dah masuk hari yg ke5 kita berpuasa
tidak utk nekpp!! hari ni adalah hari yg pertama! ahaks..
baru nyambut puasa sayaa...alhamdulilahhh..
upsss time out! dah pukul 12 lebih tarikh pon dah tukaq..
bantai ajelah labuuuu...

dari cerok dapor nekpp
TEPUNG PELITA ataupon KUIH TAKO

sambil mengoreng mee; godak2 tepong pelita.. hehe tak sempat utk dihidangkan sebagai pencuci mulut.. masa ciput! tup tup azan dah berkumandang.. alaaahaiii.. tulerrr asyik poye2 ajeeee ahakssss.... nie kiranya sesi percubaan! buat pon tak byk.. cuba test ujikaji giteww hehe.. hasilnya ayuuuu ahaks.. tak sempat nak nunggu sahur.. dah selamattt... hehe..

oitt orang sebelah! maap ler.. malm buta baru menjadikk.. lain kali yerkk.. ekeke..
hehe mcm dailog cita P.Ramlee plaks..

... nekpp belom pernah buat lagii kuih tako niih... seingat nekpp; pernah buat masa dulu2.. masa muda2... nekpp takat isi dlm kotak2 pandan tu ajelahhh.. akak nekpp yg buat adunannya; nekpp assistant ajer ahaks... masa kat nun di sanun plaks.. nak buat pon daun pandan payah nak dapat.. bahan2 pon kalau tak dek stok kat umah.. wassalamm ajer lahhh.. uhuh..

nekpp cilok resepi di My Resepi @ Junjs11..sila klik di sini utk zasss resepi; tapi nekpp CNP jugak utk tepek kat siniii.. mekasih yaa.. jom zass resepinya di bawahhhh :)

Bahan2nya (8 bekas)
Lapisan bawah
  • 30gm tepung Hoen Kwee
  • 90gm gula
  • 300ml air
  • 6-8 biji sengkuang - dibersihkan dan dipotong dadu ** nekpp guna jagung tin berkrim

Lapisan atas:-

  • 270ml santan
  • 20gm gula
  • 20gm tepung beras
  • secubit garam
  • Daun pandan atau bekas2 kecil sebagai acuan

Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas kedalam periuk. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat.
  2. Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam acuan.
  3. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan keatas lapisan pertama.
  4. Biarkan sejuk dan hidang.
EID MUBARAK!

Thursday 27 August 2009

KARIPAP GIANT

jeng jeng jenggg
dari cerok dapor nekpp ahaks..
KARIPAP GIANT
auwww..jangan terkejuzzz..pengsan pon jangannn ;))
pelik tapi benar!
hohohooo nie pon 1st time nekpp jumpa tawww..hehe
akceli bukan nekpp yg uli2 karipap giant nih..uhuh
daddy b n baby bear yg beli!
sbb baby bear teruja gitew hehe..
tak pernah nampak karipap gergasi!
diorg beli kat Pasar Ramadhan kat Stadium Larkin
kalau sesiapa org johor sure korang tahukann..
dimanakan lokasinya
Karipap Gergasi nie..mmg tak pernah nekpp jumpa
nie laa yg pertama!
rasanya???? daddy b n baby bear kata mcm
mertabak adaa...pie daging pon adaa..mmm
nekpp??? no komen! hehe
inti karipap gergasi nih kentang pon bersize giant jugak!
ada daging cincang /kentang/bwang/daun bawang

kita zasss gambor2 gebuz karipap giant tu yerrr

mmm macam mana diorg kelim tepi dia ekhh??
goreng praktikal ker??
kerrr dibakar lebih praktikal???

hohoo just imagine panjang dia!
1 tray tuhh! sepanjang pelapik meja!
makan 2 org mmg tak abis..

resepi??
mohon maap! sbb beli hehe
kalau nak cuba sila buat adunan karipap mcm biasa
cuma sizenya sahaja di GERGASIkan..
selamat mencuba!

EID MUBARAK!
dan
SELAMAT BERBUKA