Friday 29 January 2010

PISANG REBUS


dari cerok dapor Nekpp ;)
PISANG REBUS

hehe tak dek laa sepesel pasal pisang rebus nih! tapi nekpp saje nak stori mori pasal pisang rebus yg amat pofuler pada zaman dulu kala.. zaman Jepun! nekpp mmg suka makan pisang rebus sbb rasanya lebih manis! biasanya pisang jenis lembik yg amat sesuai sekali direbus! TIDAK utk digoreng!!! BERMINYAK!! pisang rebus juga amat sesuai benar utk org2 yg hendak berdiet seperti s**a.. heeeeeeeeee.. sudah semustinya TIDAK ADA MINYAK!!!


pisang tanduk rebus ;)
  • pisang tanduk dipotong 4
  • secubit garam
** cara2nya mudah sahaja.. cuci pisang; masukkan pisang yg telah dipotong2 ke dalam periuk; tuangkan air; sukat sehingga pisang tenggelam; masukkan garam; direbus sehingga mendidih atau pisang masak!


Wednesday 27 January 2010

KUIH BAKAR HIJAU


dari cerok dapor Nekpp ;))
KUIH BAKAR HIJAU

N3 yg terlewat jugak nihh.. kebanyakkan kuih muih dari cerok dapor nekpp nie adalah utk hidangan minuman petang ketika saudara mara; sahabat handai datang bertandang di rumah nekpp..

resepi sila zassss di S.I.N.I.


ermm nekpp rasa teruja bila tengok hasilnya!!

LEMAK LABU WIT DAUN TURI


dari cerok dapor Nekpp ;))
LEMAK LABU WIT DAUN TURI

berkkkkk....alhamdulillahhhhh ;))
slurppp...haa terlior laa tuh!!
lawan sambal bilis petai tu wit lemak labu turi nie!!!
kiranya umpama irama dan laguuu laa gitewww ;))
hilang keenakkannya kalu tak pekena wit
sepat ikang masing..
triple mengancam..rebus teloq masing laa pulokkkk...
pehhh terancam koorangg oiii ;p
layan gambor dulu yerkkk...
resepi akan menyusul kemudiannnnn..ahakssss

errr jemput makang..

Tuesday 26 January 2010

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS WIT PETAI


dari cerok dapor Nekpp ;))
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
WIT PETAI


phiewww...jgan tangkap leleh yerk!!
ha haaa terlior ler tuhh!!
layan gambor dulu okiyess...
resepi akan menyusul kemudian..ahaks ;))
nekpp tengah mengalamai sakit..hehe sakit M
tahap gaban!! uhuhhhh ;p

harap maap!! ;))



PETUA NEKPP ~ PETAI TIDAK LAYU.. dan bila time makan tuuu... krappp kruppp krapp haa kooo...heeeheeee....goreng petai dahulu dengan minyak..... kemudian diangkat dan tepikan.. barulah tumis bahan2 yg dibelender..