Saturday 11 April 2009

TUMIS SOON & TAHU KERING

jom kita zasss resepinya yaa

bahan2ya
  • 2 biji kentang dibelah 4 atau 6
  • soon
  • tahu kering
  • cendawan hitam panggil aper tuh ekh..hehe sori..
  • direndam sehingga kembang * nekPP beli peket 3 in 1 tuh
  • cili merah basah 4 biji
  • bawang merah
  • bawang putih
  • belacan
  • ditumbuk kesemua bahan
  • garam
  • gulaperasa ikut suka


biasanya nekPP letak petola atau Allahhhaii..yg kulit dia kasar tuh..kale hijau! aduoii boley lupa! iskiskkk.. tapi stok kat rumah xdek; dah sabtu kan; ape yg ade belasah aje! ekekeke...



UNTA MASAK KICAP


haa haaa...jgn ketawa guling2 yerkkk...ahakss...ermm x mau cita panjang2 dulu... dari cerok dapor nekPP.. Daging Unta Msk Kicap! ekeke pelik yaa tapi benar! Resepi msk kicap nie dari Mummy nekPP; kita zasss resepinya dulu yaaa


bahan2nya
  • daging unta * daging lembu * ayam pon boley
  • bawang merah dimayang
  • bawang putih
  • halia
  • 4 sekawan * bunga lawang *bunga cengkih * kayu manis * buah pelaga
  • kicap manis (optional)
  • garam
  • santan pekat (optional)
  • minyak

cara2nya
  1. Daging direbus bersama2 BAWANG PUTIH DAN HALIA yg dikisar atau ditumbuk halus biarkan sehingga betul2 empuk
  2. masukkan 4 sekawan + kicap + santan pekat. santan ni ikut suka. taknak pon tak pe. tapi bila letak santan nie lagi lemak dan lagi sodap.
  3. kemudian masukkan bawang yg telah dimayang digaul rata
  4. curahkan minyak; gaul sebati; biarkan seketika.
  5. dah boley dihidangkan dan boley dimakan bersama2 dgn...jommm zass gambar kat bwah itewww...

Bismillahhh.... haaa lauk tengahari atau boley juga dimakan utk makan malam. Ada * kopok belinjau dan * tumis soon *tahu kering dan *cendawan ~ pekena plak gan ikan keringg... kawww



NOTE: Mummy nekPP kalau masak daging tah nape tah ekh suka rebus dulu then baru letak minyak. petua kot.. secara lojiknya.. daging tu liat; mcm ayam pencen gek laa; tu sbb direbus dulu; lagii daging atau ayam tu akan sebati @ mesra dgn rempah2 nya... kot kot..ekeke... wallahuallam wal maaf... aper pon msakan mummy nekPP mmg sedap..tnx mom..luv u!



BUBUR JAGUNG

Manisan dari cerok dapor nekPP... Bubur Jagung boley dimakan dgn roti.; juga boley dimakan ketika waktu minum petang atau sarapan pagi. Nak lagi bestt masuk peti sejukkkk... masyukkkk bila makan time cuaca panas! Resepinya kita zasss di bawah


bahan2nya
  • 1 tin jagung cream
  • 1 peket jagung kernel * jagung fresh pon boley juga
  • 2 tbspn custard (ikut suka nak pekat)
  • 2 tin santan (sukat guna tin jagung)
  • gula
  • sedikit garam ( utk bagi lemak santan kaww)



BAKAR ROTI

lagii koleksi cerok dapor nekPP... Bakar Roti. Amat mudah penyediaannya. Bakar Roti nie ole2 utk cucu nekPP kalau tak silap Raya Haji kot.. ekeke lupe lerr.. Resepinya boley zasss kat SINI


Friday 10 April 2009

PUDING CUSTARD JAGUNG



xdek masak2 dari cerok dapor nekPP hehe.. nekPP nak buat housekeeping.. PUDING CUSTARD JAGUNG lama dah buat nih sekitar december; ada brunch after walking2 kat rumah cucu2 nekPP di Al Raffa. kita layar resepinya


bahan2nya
  • 1/2 tin tepong custard
  • 1 tbspn tbspn tepong jagung
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin creamy jagung
  • 2 tin santan sukat menggunakan tin jagung atau susu
  • (dari 1 biji kelapa)
  • gula secukup rasa

cara2nya
  1. camporkan kesemua bahan ke dalam periuk
  2. masak di atas api yg sederhana; hendaklah dikacau sentiasa supaya tidak bergentel
  3. setelah adunan meletup2, boleylah diangkat dan dituang ke dalam loyang
  4. biarkan sejuk sebelum dipotong2.



Thursday 9 April 2009

LEMAK KOBIS DAN SAMBAL BELACAN


Dari cerok dapor nekPP ahaks.. xnak masakk.. masakk jugakkkk... pon sonang nak prepare bagi ibu2 yg bekije! yg nie mask lomak yg sampoiii.. xyah tumis mcm msk lodeh.

Bahan2 dibelender dan terus rebus dgn mgunakan api yg kecil yaa. Resepi nie dari MUMMY nekPP ahaks.. air tangan org dulu2... i tell u sodapp.. pekena plak dgn
* Sambal Belacan...waduhh..
* Ikan Sepat Masin... masyukkkk
* telor dadar... alaaahaiii... laporr uuuuu... kita zassss resepinya


bahany2nya
  • bawang merah
  • bawang putih
  • kunyit hidup @ serbuk (optional)
  • belacan
  • ikan bilis atau udang kering
  • dibelender semuanya
  • udang basah
  • santan
  • kobis * ikut suka masing2 sayor aper nak dimsk
  • garam
  • bahan perasa ikut suka

Penyediaan Sambal Belacan mcm cucu2 nekPP tahu...* cili api kalu nak pedas ler * belacan dibakar * seulas bawang putih * sedikit garam * tomato atau mempelam muda ikut suka.. * perahan limau kasturi... nekPP x tumbuk......M! ahaks.. belender semua sekali.. sonang.. tapiiii kalau Daddy B adaaaa.. hehe.. for sure! dia laa yg akan tolong nekPP tok tokk tokkk...hihiiiiii... upsss teringat plak...abang nekPP pon mcm tu jugak... rela tumbuk dari belender! haiyooohhh itu mcm kaaa!! teringat plak kat MR SONOY...


FLASHBACK

sila klik gambar kalu nak view lebih jelas..ahakss


xgempakkk!!!!.. betull dari cerok dapor nekPP.. ahaks.. kita layarrr gambor2 .. ini koleksi mskn nekPP.. mood nak msk ari nie zero! tapii berasap ler jugakkk... mee goreng n kuih ketayap.. lagiii?? ahaks... Daddy B and BB Bear.. suke! xkan nak masuk n3 lagii?? haiyooh!

Gambar kat atas tu.. BBQ kopee monin laypak santai.. nekPP and family.. ikan2 tu hasil tangkapan BB Bear kat laut! fuiyooohhh mcm nelayan! kahkah..nope..It was actually BB Bear's after school activity; every week. Deep Fish Fishing. Naik ler boat nelayan di belakang nuuu Atlantis. Hasilnya alhamdulillah..save lauk seminggu! Ikan tu namanya ikan Sherry. mmm local fish kat sini kot..ahaks..coz banyak jual kat lulu! wakaka..

Additional..ada *ubi kayu *sosage *steak kambing n lembu..yg paling best sekali.. *cekodok pisang! .. lagii bestt.. ikang bakar itew dicicah dgn cili api yg dipotong2 letak *cuka * gula * kicap!! waduhhwaduhhh...

kita zasss gambor yg bawah plakkk...jeng jeng jenggg
sila kilk gambar kalau nak view lebih jelas...;))


BBQ lagiii hehe.. laypak santai BBQ Anniversary November last year. The super duper menu was satayyyy... mak aiii terrrrcucukkk abis jari jemarikuuu.!!!..uhuh..aper pon nekPP happy coz licin! Alhamdulillahh ramai yg mkn.. hanya kami ber 4 sahaja! wakaka..

yumyummmy ada *mashed potato *carrot *kcg peas *black paper sos * parsely sos *chicken wings *dessert Blueberry Cupcake* mmm cekodok pisang xdek..ahaks..

kita zassss gambor bawah plakkk...
sila klik gambar kalu nak view lebih jelas ;))


BBQ lagii?????.. hehe tidakk lagii.. ini makan2 penutup raya last year. x mau cita panjang2.. kang ada yg ngences.. ahaks.. menu ada... *Laksa Johor and the gang * Nasi impit and the gang * sambal goreng * bryani kambing * Dessert??? upsss lupe plak gambou! xper habaq aje... ada * Puding Koktail * Bubor Kacang Hijau yg nekPP buat ler.. yg paling best sekali dpt OLE2 dari cucu2 nekPP yg datang...Thanks sooo much yaa cucu2 semua...




Wednesday 8 April 2009

KCG BUNCIS KAROT UDANG GORENG KUNYIT

dinner time! ahaks
tetiba terpikir plak nak tempek sayor ini
sbb..ptg tadi nekPP dpt called..borak2 lerr aper layii
dgn seorag teman aka mcm anak buah gek ler
sbb lebih kurang tinggi rendah umor bagai
sama baya dgn anak2 buah nekPP
bekerjaya, seorang ibu dan seorang isteri!
jadikknya respi ini khasnya
untuk ibu2 mommy2 mama2 umi2
yg BEKERJA!
** simple dan senang! **
balikk selak lengan bajuuu..aper layii...bersilat ler!

bahan2nya
  • kacang buncis
  • carrot
  • udang atau
  • ayam disalut kunyit & garam
  • 1 biji bawang besar dimayang
caranya
tumis dahulu udang atau ayam yg telah disalut kunyit
kemudian barulah dimasukkan sayur2ran itu tadi
berserta dgn bawang yg telah dimayang
jgn terlalu layu x syiokk lak nnti..
sampoiiiiiiiiii..



CARAMEL

lagii tea time!
kudap kudapan cuti2 nih..
PUDING GULA HANGUS
ATAU NAMA GELEME
CARAMEL

puding nie pon fav nekPP sebagai OLE2 utk kekawan
sekiranya ada kopee monin ker..laypak santai ker
sbbnya salah satu menu yg senang nak buat dan cepat!
boley dibuat awal dan di simpan di dalam peti sejuk!
nyamannn..
tapiii syaratnya kena buat 2!! ahaks

kita layarrr resepinya di sini
tapi nekPP dah olah dan hasilnya pon tidak mengecewakan..
  • 2 tin susu cair
  • 6 biji telor
  • 1 tbspn custard



STEW KAMBING UNGKEP


dari cerok depor nekPP utk lauk tengah hari; KAMBING MASAK UNGKEP; masakan kegemaran gitew..ahaks.. selain kambing boley juga guna daging lembu atau ayam. nekPP guna stew kambing sbb senang nak empuk


respinya
  • bawang besar merah/kecil
  • bawang putih
  • halia
  • kunyit hidup atau serbuk
  • ketumbar
  • jintan halus
  • nak rasa pedas sikit letak cili hijau (optional)
  • kesemua bahan2 dibelender
  • serai dititik
  • garam
  • gula
  • bahan perasa - ikut suka
  • asam keping atau air asam jawa

cara2nya
ada 2 jenis cara memasak
kalau ikut zaman dulu2 kala
bila sudah dibelender atau digiling
terus dimasukkan ke dalam periuk sekali dgn daging
direbus lalu ditutup biarkan sehingga daging empuk
jangan terlalu kering nnti kuah x ada
bila dah agak pekat kuahnya curahkan minyak
kemudian digaul sebati


cara ke 2
ditumis bahan2 belender itu dahulu menumis seperti biasa pokoknya masak ungkep nie ikut suka hati masing2. ikut gaya mana yg puan2 nak buat.. yg pastinyaaa..sodappp..

untuk dipelbagaikan boley juga diletak kentang yg telah digoreng
nak berbau harum ~ bolehlah disangan ketumbar dan jintan manis




ROTI PARATHA DAN KARI AYAM

ini adalah Roti Paratha aka Roti Canai
brand Kawanku made in Malaysia!
yg amat lah termahsyur di sini..
tapi ada juga brand2 yg lain
tapi nekPP dah sebati beli yg ini hehe
selain dijadikan roti canai
boley di pelbagaikan paratha ini
boley dibuat curry puff atau karipap..haa
cara2nya?? tunggguuuu...
ok beb..puas hati arrr..


jomm makan..
sarapan pagi hari ini..
xlengkap rasanya kalau x dek
kari ayam dan sambal tumis ikan bilis!
pekena plak gan kopi o atau teh o atau teh tarikkk..asyikkkk


Tuesday 7 April 2009

HASIL TANAMAN

cuba teka?
bunga apakah itew?
ini adalah hasil tanaman nekPP
BUNGA KANTAN
untuk dimasak mestilah yg kucup2 tuh
tapiii bila dah mengembang mcm ini
jadilah bunga hiasan! ahaks..


ini adalah kebun nekPP
belah kiri tu..haa tulaa pkk bunga kantan! rimbun giteww
belah kanan tu..lengkuas..
yg pasti mcm2 ada kat kebun nekPP ini..hehe
hasilnya nekPP wakaf pada jiran tetangga

dan mekasih ler pada org yg tukang jaga!
tnx beb!



ASAM PEDAS IKAN TUNA

lagii dari cerok dapor nekPP
ada org tanya..msk aper arii nieee..uhuh
nah beb! amek ko..ahaks..
Asam Pedas Ikan Tuna
sebenarnya nak masak lomak cili api gather2 gan nenas
aiyooyoo terliorr niiee..tapiiii malangnya..
santan xdek..nenas xdek..
maka hasilnya jadik ler mcm gini..
layarrrr...
resepi seperti masak asam pedas yg lain..
johor style lerr..nekPP owang johor..ngee
tips nak hilangkan bau hanyir
nekPP masukkan cili api bersama bahan2 yg dibelender
nak umphhhh lagi
masukkn lada hitam yg ditumbuk kasar..
nak lagi terangkat..
masukkan daun kesum atau bunga kantan
kawwwww...
ralat..nekPP xdek daun2 itew semuaa...huwaaa

CAKCIBOR DONUT

wahhh nampak gebuzzz gitew..mcm saya!
lagii dari cerok dapor nekPP...
jom tea moninn..
cakcibor donutttt..

resepi boley zass di koleksi resepi

resepi nie nekPP dpt dari blog mem zaiy
nie kali ke 2 mem.. dgn penampilan yg berbeza hihi..
gaya2 satay gitew..nak cepat siap! kahkah
psssttt..benonya..penyakit M dtg menyerang..
tahap gaban!
tapiiii cerok dapor nekPP WAJIB BERASAP!
layann..spring break!



Monday 6 April 2009

KUIH KETAYAP

jom hi-tea!
ari nie nekPP hidangkan Kuih Ketayap
nekPP x guna air daun pandan
pewarna hijau pun tidakk
tapi nekPP guna NONA PANDAN EMULCO
2 in 1.. perasa & pewarna hehe
nmpk x dlm gambor iteww..
resepinya boley zasss kat
koleksi buku resepi nekPP yaa


SAMBAL KACANG MOMMA MIA

mak aiii gan piuk2 sekali angkut dari cerok dapor nekPP..ahaks
maap yaa..sungguh kureng sopan! hehe



hehe import aje dari blog zAiy maleh nak retaip
tnx yaa yong tolong taipkan...ahaks

bahan2nya
  • 9 biji bawang merah kecik atau
  • 3 biji bawang merah besar ikut suka
  • ~ momma mia guna bwang beso sbb sonang nk kupass..
  • 7 ulas bawang putih ikut suka
  • belacan dalam 2 or 3 inci
  • halia
  • cili kering ikut suka
  • kalau guna yg serbuk dlm 5 tbspn or 7 tbspn
  • udang kering
  • kesemua bahan2 di atas diblender
  • serai dalam 2/3 batang dititik
  • lengkuas dititik
  • air asam jawa atau asam keping
  • gula
  • gula merah
  • garam
  • aji kalau suka
kacang tanah disangai atau digoreng dgn sedikit minyak
dibuang kulit atau tidak..ponnn ikut sukaa..
kemudian dibelender atau ditumbukkk ponnn ikut suka

cara2nya
  1. Tumis serai + lengkuas + bahan2 yg dibelender tadi sehingga pecah minyak...maksudnya masak sambal tu sampai betul2 masak - guna api kecil
  2. Masukkan kacang tanah yg sudah diblender tadi..kemudian
  3. Masukkan air asam jawa atau asam keping + gula+ gula merah atau gula melaka + garam..semuanya ikut suka..ikut selera sediri yer puan puan sekelian..

NOTE:
KEPEKATAN KUAH SAMBAL KACANG dan KEHALUSAN KACANG TANAH YG DIBELENDER ATAU DITUMBUK ~ ikut suka hati masing2 yerr..itu sahaja..manyak sonangg tuu...cubak yerkk..!!