Thursday 9 August 2012

JUS NENAS

JUS NENAS


SOOOOOOOOOOOOOOOO LEGA! hiks... seperti biasa!! ENTRY TERTUNGGAK! nekp..kannnn... JUS NENAS! my feberet!! selain dibuat air boley juga dibuat ICE BLENDED!! mmg mabeles! zasss bahan2nya yokkkk!! ;))

bahan2 ;)
  • sebiji nenas dikupas kulit dan dipotong dadu
  • 2 cwn gula *ikut suka sbb nk buat pati
  • 5 cwn air
  • daun pandan disimpul

cara2nya ;)
  1. sedikan periuk. masukkan gula dan air. kacau hingga gula larut. ini utk dijadikan pati atau IBU GULA. pastikan api yg kecil.
  2. masukkan daun pandan yg disimpul. kemudian masukkan nenas yg dipotong dadu. kacau rata. ketepikan biarkan sejuk.
  3. sediakan JUG atau GLASS yg berisi ais. curahkan pati nenas. KEMANISAN JGAN TERLAMPAU!  NEKP TIDAK TANGGUNG KALAU KENA KENCING MANIS! heh3..
  4. SIMPLY THE BEST! sampoiii...............



RAMADHAN KAREEM






Monday 6 August 2012

TUNA ROLL

TUNA ROLL


TUNA ROLL...........seperti biasa hik2... ENTRY TERTUNGGAK! masa betul2 cemburu kat nekp tau!! jom jom zass resepi ;))

bahan2 doh ;)
  • 250 gm butter  sejuk e 1 buku butter
  • 500 gm tepong gandom
  • secubit garam
  • air sejuk
caranya ;)
  1. butter + tepong dimasukkan dlm mangkuk kemudian gunakan hujung jari utk "mix" kan.
  2. bulatkan tengah2 adunan curahkan air sejuk lalu diuli menjadi doh. ketepikan.

inti 
  • 1 tin tuna dilenyek2
  • 1/2 - 1 biji bawang besar didadu
  • 1 -2 biji cili hidup dihiris2
  • 1 biji limau kasturi diambil jusnya
  • garam secukup rasa
  • kuning telur dicampur setitik pewarna kuning digaul rata *utk disapu atas tuna roll

cara2nya ;)
  1. masukkan tuna yg teleh dilenyek ke dlm mangkuk.
  2. masukkan bahan2 yg telah dihiris lalu digaul sebati.
  3. kemudian perahkan jus limau kasturi. masukkan garam gaul rata.
bakar pada suhu 160c lebih kurang 20-25 minit.



RAMADHAN KAREEM!




PECAL

PECAL


ENTRY TERTUNGGAK! uhuh... PECAL... simple menu dari CerokDaporNekp ;)

bahan2 ;)

  • seikat kangkung
  • seikat kacang panjang dipatah2 2 inci 
  • sebiji nenas
  • segengam taugeh
  • tahu
  • bawang merah
  • bawang putih
  • cili padi *ikut suka pedas
  • 1 cwn kacang tanah disangan
  • 1 inci belacan dibakar
  • 1 cwn air asam jawa
  • 1 tbspn kicap manis
  • garam gula secukup rasa
  • daun limau purut *optional

cara2nya ;)
  1. kangkung/kacang panjang/taugeh dicelor dan kemudian ditoskan. ketepikan.
  2. tahu digoreng dan dipotong panjang. ketepikan.
  3. nenas dikupas kulitnya kemudian dihiris2. ketepikan.
  4. kacang tanah disangan. buang kulitnya dan ditampi.
  5. tumbuk atau belender bawang merah/putih belacan hingga lumat kemudian masukkan kacang tanah. ditumbuk halus *kalau belender ie nekp masukkan kesemua bahan bawang merah/putih/belacan/daun limau purut dan kacang tanah.
  6. masukkan bahan2 yg dibelender ke dlm periuk dan juga air asam jawa. masak dgn api yg kecil. kacau perlahan2 sehingga msk.


RAMADHAN KAREEM!




APAM NASI BERSODA

APAM NASI BERSODA


ERMMMMMM....sodap tau!! nekp rasa dlm bulan Ramadhan ni dah berapa kali dok buat apam nasi nih! sbb RASA SAYANG NAK BUANG NASI! nak bagi itik...itik x ada..ada itik batu jeQ! heh3.. ayam?? pon x ada!! so NASI tu dipelbagaikan...kalu x jadik apam...jadik LEMPENG! atauu JEMPUT2 NASI! ZASS resepi hokeyyyy ;))


bahan2 ;)

erkkkkk BREAK JAP!! heh3... SORRY!! WILL BE BACK!!



RAMADHAN KAREEM!






MEE SIAM SUP

MEE SIAM SUP AYAM

hik3.... JANGAN TERTIPU!!! MEE SIAM adalah KEMBAR MEE HOON! SAMA!! saling x tumpah! hehe.. org Johor jeQ yg panggil Mee Hoon..Mee Siam! ni pon entry tertunggak! biasalah...kannn...nekp! yg bz bz bee! uhuh..



MEE SIAM AKA MEE HOON! hik3..
nekp rendamkan dgn kunyit serbuk!



RAMADHAN KAREEM!






TEMBIKAI LAICI

TEMBIKAI LAICI

bahan2 ;)
  • 1/4 tembikai dibuang kulit
  • 1 tin laici (10 biji asingkan utk diblend)
  • gula ikut suka manis

cara2nya ;)
  1. blend tembikai + gula + 10 biji laici dgn mengunakan air lici
  2. masukkan juice dlm JUG dan masukkan juga BELEN BUAH LAICI.
  3. letak AIS. sejukkan!


RAMADHAN KAREEM!




BREAD AND BUTTER PUDDING

BREAD AND BUTTER PUDDING! sodap tau! hehe..resepinya dlm muzium zaman TOK KADOK! heh3.. zaman2 kat DXB!! sekodeng rumah Doktor yg cun tuh! Kak INAHAR ALI! sooo sedap!! tnx sooo berry much sis!! muwah muwah muwahhh... zass resepi dah ingat memori nekp hik3..

bahan2 ;)
  • 10 keping roti (nekp guna 12 keping)
  • 500 gm fresh milk
  • 250 ml cream (1 kotak)
  • 100 gm gula custor
  • 1 tspn vanilla
  • 5 biji telor
  • 30 gm gula custor utk ditabur just right b4 dibakar!
  • kismis utk ditabur atas adunan (ikut suka nak tabur apa)

cara2nya ;)
  1. pukul telor + gula hingga sebati.
  2. masukkan fresh milk + cream + vanilla gaul rata. kemudian masukkan roti! rendam hingga kembang! bila dah kembang ramas2 roti.
  3. masukkan dlm loyang. taburkan kismis dan juga gula custor.
  4. bakar dlm suhu 180c lebih kurang 15-20 minit.
  5. boley dihidangkan dgn sos custard! tapi nekp x buat! ;))


simply the best!!



RAMADHAN KAREEM!




LEMPENG PISANG

LEMPENG PISANG

... SALAM RAMADHAN BLOGGERS! alhamdulillahh hari ini hari ke 17 kita berpuasa! entry tergunggak dari cerok dapor nekp nih! uhuh.. LEMPENG PISANG!  dasar lempeng nekp ikut 'basis resepi' lempeng biasa cuma nekp tambahkan pisang yg telah dilenyek. zasss mcmana nk buat! 

bahan2 :)
  • 10 biji pisang dilenyek2 (ikut suka..10 biji je yg nekp ada..ahaksss)
  • 2 cawan tepong gandom
  • 1/2 camca teh baking powder
  • 2 cawan air (atau secukupnya)
  • garam secukup rasa
  • SOS pencecah kegemaran ANDA atau KUAH KARI, KUAH GULAI, SAMBAL TUMIS DLL

cara2nya;)
  1. satukan tepong + baking powder dlm bekas, kacau rata dgn whisk, tuang air secukupnya hingga mendapat adunan yg tidak terlalu cair atau pekat.
  2. tambah garam secukup rasa dan kacau hingga rata. masukkan pisang yg dilenyek. ketepikan.
  3. panaskan NON-STICK PAN (CMG guna saiz 10 inci) dgn sedikit minyak, kemudian letak sesenduk penuh bancuhan adunan tadi (anggaran 1/2 cawan) ratakan dan masak dgn api sederhana hingga permukaan lempeng pucat.
  4. kalau nak nampak garing, anda sapukan sedikit minyak atas lempeng tadi sebelum diterbalikkkan,
  5. masak hingga perang, angkat.
  6. buat kaedah sama dgn baki adunan sehingga habis.
  7. Hidangkan bersama sos kegemaran atau kuah gulai yg anda suka utk sarapan atau minum petang JUGA hehe nekpp tambah.. MAKAN MALAM! SESUAI BANGET UTK ORG YG BERDIET. ahakss..




dicicah dgn SAMBAL SOTONG



RAMADHAN KAREEM!