Monday, 6 April 2009

SAMBAL KACANG MOMMA MIA

mak aiii gan piuk2 sekali angkut dari cerok dapor nekPP..ahaks
maap yaa..sungguh kureng sopan! hehe



hehe import aje dari blog zAiy maleh nak retaip
tnx yaa yong tolong taipkan...ahaks

bahan2nya
  • 9 biji bawang merah kecik atau
  • 3 biji bawang merah besar ikut suka
  • ~ momma mia guna bwang beso sbb sonang nk kupass..
  • 7 ulas bawang putih ikut suka
  • belacan dalam 2 or 3 inci
  • halia
  • cili kering ikut suka
  • kalau guna yg serbuk dlm 5 tbspn or 7 tbspn
  • udang kering
  • kesemua bahan2 di atas diblender
  • serai dalam 2/3 batang dititik
  • lengkuas dititik
  • air asam jawa atau asam keping
  • gula
  • gula merah
  • garam
  • aji kalau suka
kacang tanah disangai atau digoreng dgn sedikit minyak
dibuang kulit atau tidak..ponnn ikut sukaa..
kemudian dibelender atau ditumbukkk ponnn ikut suka

cara2nya
  1. Tumis serai + lengkuas + bahan2 yg dibelender tadi sehingga pecah minyak...maksudnya masak sambal tu sampai betul2 masak - guna api kecil
  2. Masukkan kacang tanah yg sudah diblender tadi..kemudian
  3. Masukkan air asam jawa atau asam keping + gula+ gula merah atau gula melaka + garam..semuanya ikut suka..ikut selera sediri yer puan puan sekelian..

NOTE:
KEPEKATAN KUAH SAMBAL KACANG dan KEHALUSAN KACANG TANAH YG DIBELENDER ATAU DITUMBUK ~ ikut suka hati masing2 yerr..itu sahaja..manyak sonangg tuu...cubak yerkk..!!


6 comments:

Sasha said...

saya x pernah reti buat sambal kacanag... asyik ada je benda yg kurang... resipi ini fool proof ke?

ain said...

aku nyer version much simpler. resipi mak aku le. one day aku nak try pulak resipi baru ni.

nekPP said...

hi sasha..cube ler..x kenal maka x cinta..ahaks..

ain..nie ler secreat resepi dari cerok dapor nekPP..try jgn x try..

fazemy said...

Nenek PP mmg tukang masak ke apa kat sana tu? Ke masak unt anak2 je? Masakan nampak ada klas je smua ni. Ke ada restoran yer kat sana.

p/s: tarukla gambar anak2 byk2 kat blog ni. Gambar korg g jln2 ke apa. nak cuci mata jugak disamping cuci mulut stiap kali tgk blog nenek PP nak kena g cari makanan tersebut. ABehhla gemok eden..

Fazemy said...

Saya kan suka kacang yg tak diblender halus,..yg kasar2 tu. sedapp..leh rasa kacangnya. haish. tringin a plak.

nekPP said...

alaa emyyy..kacang tu ikut selera sendiri laa nak kasar ker nak halus ke nak sedang sedang ajaaaa ahakss ;p
buat lerr besttt..nekpp pon gasa mcm nak buat gek makan gan nasi impit darat takyah kuah2 pas tu msk rendang daging ke bestttttttttttttt