Saturday 7 November 2009

PAI PISANG SEPANYOL

dari cerok dapor nekpp ;))
PAI PISANG SEPANYOL
atau nama geleme
SPANISH BANANA PIE


HOLA!!
haruss x reti nak cakap spanish!! ;))
jom zass resepi ajelah!!!

bahan2 PASTRI
  • 250 gm butter
  • 112 gm gula aising
  • 1 bii telur
  • 392 gm tepong gandum
  • 1 tbspn susu ** nekpp guna shortening CRISCO
bahan INTI
  • 250 gm butter
  • 140 g custor sugar
  • 2 biji telur
  • 140 gm tepong gandum
  • 84 gm tepong jagung
  • 1 biji pisang embun dilecek ** nekpp guna 4 biji pisang emas
HIASAN
  • 4 biji pisang ** dihiris2 samada bulat/serong ikut suka
  • kelapa dlm tin
cara2nya

PASTRI
  1. ayakkan tepong. masukkan butter+gula+telur+susu dan uli. gunakkan hujung jari jemari puan2 yaa.
  2. kemudian disejukan dalam peti sejuk lebih kurang 15-20 minit.

INTI
  1. pukul butter+gula hingga kembang. masukkan telur sebiji sebiji dan pukul sehingga kembang.
  2. masukkan tepong gandum+tepong jagung gaul hingga sebati dan kemudian masukkan pisang yg telah dilecek tadi. gaul rata.

PAI
  1. keluarkan adunan dari peti sejuk.
  2. canai setebal 0.3 mm. letakkan pasti dalam loyang berukuran 10 inci.
  3. masukkan inti dan ratakan.
  4. hiasakan dipermukaan inti pisang yg telah dihiris2 atau dibelah dua dan kemudian taburkan kelapa kering.
  5. bakar lebih kurang 45 minit dengan suhu 160 darjah.


POSTO..POSTO.. PUAN FAA ;))


posto..postoooo...;))
on 7th November 2009
scroll more :P
.
.
.
.
.

yeyy!!!
SELAMAT HARI LAHIR FAA ;))

nekpp nyanyi yerrr ;))

selamat HARI LAHIR
selamat panjang umurnya
selamat HARI LAHIR
semoga bergumbira
kamiii ucapkan TAHNIAH
selamat..selamat HARI LAHIR
kamii ucapakan TAHNIAH
selamat..selamatt HAAA RIII LAA HIRRR...


errr jom tiop lilin!!! ekeke :P
.
.
.


errr yg ke 40 kaaa...kakakaa..jgan maraa aaa :P
cuppies tu..jgan lupa bagi JIAN 1 Mummy!!!!


Monday 2 November 2009

IKAN BAWAL KUKUS


dari cerok dapor nekpp ;))
IKAN BAWAL KUKUS

wahhh mengukus lagiii ;))
betul2 kemaruk asik nak mengukus..
kali nie kukus ikan bawal plaks..

resepi dari Chef Daddy B
bahan2 sama; cuma daddy b tambahkan
tomato; taucu; BUAH KEDONDONG!!!
layannnnn..
yg pasti..sedap dimakan..habis!!!
alhamdulillahhhh ;))

IKAN KUKUS


dari cerok dapor nekpp ;))
IKAN KERAPU KUKUS

resepi asal adalah dari Chef Daddy B
zass resepinya ahaks ;))

bahan2
  • ikan kerapu dibelah 2
  • air asam jawa
  • 2 tbspn sos ikan kukus
  • 2 tbspn sos tiram
  • 1 biji belimbing *starfruits dipotong2
  • 1 kuntum bunga kantan dibelah 4
  • 3 helai daun limau purut
  • serai dititik
  • halia dihiris2
  • 3 biji cili api dihiris2
  • 2 biji bawang besar dihiris2
  • 2 ulas bawang putih dihiris2
  • 2 biji limau kasturi utk diperah pada ikan
  • garam sesedap rasa

SELAYANG PANDANG.. sekiranya nak sedap..letakkan JERUK BAWANG PUTIH


POSTO..POSTO.. PUAN AM FLORA


BILLION THANK YOU
to
PUAN AM @ SEROJA KITCHEN

I LOVE UR FOODS BERRY MUCHHHH ;))
.
.
andddd
.
.
LOVE UR DOOR GIFT!!!
taraaaaaaaaaaaaaa ;))

ermmm terharu!
x mo ckp banyak2..
Puan Seroja Kitchen dah berpidato berjela2..
TNX SO BERRY MUCH K AM!!!

errr nak pantun ekeke ;))

anak itik mandi2
lain kali jgn SERIK!! BERILAH LAGI!!!!! ;))

hari raya aidilfitri
terus deepavali..
tunggu raya hajiii
orang sebelah!!! bila lagiiii???
haaa kauuu..ada beraniii!!!!!
1,2,3 ermm bape org k am???!! ada lagi yg nak join sekakiiii?!

pehh 6 kerat sehhh!!!!! :P

Sunday 1 November 2009

PRUNE CUPCAKES

dari cerok dapor nekpp ;))
PRUNE CUP CAKE
atau
KEK PRUN MANGKOK ;))

bahan2nya
  • 250 gm butter
  • 196 gm tepong gandum ** nekpp guna tepong kek
  • 224 gm gula custor
  • 28 gm tepung jagung
  • 5 biji telur
  • 10 biji buah prun
  • 2 tbspn susu cair
HIASAN
  • 1/2 botol jem strawberry * ikut suka jem..nekpp guna fix fruits
  • 112 gm kelapa goreng (diracik) ** nekpp guna kelapa dlm tin
  • 6 biji buah prun (dibelah 2 dan dibuang bijinya)
  • 2 tbspn air

cara2nya
  1. rebus buah prun dlm air hingga mendidih. bilaskan buah prun dg air yg mengalir. keluarkan bijinya dan dipotong kecil2. ** nekpp rendam gan air panas!
  2. pukul butter + gula hingga kembang. masukkan telur + susu cair. kacau lagi hingga adunan kembang dan sebati.
  3. masukkan tepong gandum + tepong jagung yg telah diayak. gaul hingga sebati. kemudian masukkan buah prun..gaul rata.
  4. sediakan acuan 'cup cake' @ mangkuk kertas. isikan adunan 3/4 penuh.
  5. bakar lebih kurang 20-25 minit dgn suhu 150-160'c.

cara2 penyediaan hiasan
  1. cairkan jem dgn 2 tbspn air dlm peruk di atas api sederhana sehingga mendidih. ** nekpp campurkan 2 tbspn air panas
  2. sapukan jem di atas tiap kek dgn berus.
  3. hias buah prun dan taburkan kelapa.

jom kita zasss gambor2 semasa pembikinannya yaaaa :P
mcm nak buat film! ahaks ;)

taraaaa...my CHEF MIXER.. seusia Baby Bear tawww!!!
ermm Miss Edy...assistant chef! ;)


NOTE: sumber resepi dari BUKU RESEPI..COLD STORAGE (M) SB..buku resepi nie buku turun temurun..sekarang ni di bawah jagaan nekpp..ahaks..