Thursday 3 September 2009

BUBUR NASI

Ramadhan ya Ramadhan
dari cerok dapor nekpp..
BUBUR NASI and the GANG
wahhhh sudah ubah style maaa hehe.. tak per sesi percubaan..resepinyaa jom kita zasssss ;))
bahan2
2 pots beras
air secukupnya
secubit garam

ha haaa yg ini plaks
SAMBAL TUMIS LOBAK ASIN
haa terliorr ler tuhhh hehe..nekpp guna lobak asin cincang tuu..ada gek yg kasar2..tapi leceh nak kena kena hiris..sbb nekpp nak gigit susahhh ahaks..zass resepiiii...
bahan2
cili kering
bwang putih
bwang merah
belacan
halia
asam gelugor atau air asam jawa
dibelender kesemua bahan

KANGKONG GORENG BELACAN
soooo yummyyyy..haa terlior lagiii.. nampakkkkk..hehe..ok ok kita zass resepiiii kang kureng pahla pose..
bahan2
lada dihiris2
bwang putih diketuk
bwang merah dihiris2
ikan bilis
pati kuib ikan bilis
belacan

last but not least...wowww...lagii terliorrrr
TELUR ASIN
IKAN BILIS GORENG
KACANG TANAH GORENG
waduhhhhhhhhhhhhhhhhh poloh2 oiii makannnn...

Wednesday 2 September 2009

DALCA AYAM

Ramadhan ke 12
dari cerok dapor nekpp
DALCA AYAM
menu yg simple ari nie..
requested by Ms EdY..nak makan Roti Canai..
roti canai segera hehe tapiiiii
homemade by my jiran's mom
nuu kat Temerloh Pahang DM
resepi nekpp import tawww ahaks..CNP as usual..
dari chef tersohor..name geleme CMG..hehe
Che Mat Gebuz..mekasih yer CMG!!
jom zasss resepiiiii ;))

Bahan Utama:-

  • 4 keping dada ayam, potong sederhana besar*
  • 1 camca teh serbuk lada hitam*
  • 1/2 camca teh garam*(*disatukan dan diperap)
  • 2 biji kentang,dipotong dadu
  • 1 batang lobak merah, dipotong baji
  • 1/4 ketul bunga kobis, potong kecil ** tidak ada
  • 5 tangaki kacang panjang, dikerat 2 inci panjang ** tidak ada
  • 1 cawan kacang dhal, rebus 10 minit.
  • 1 biji tomato, belah 4
  • 2 biji cili merah, dibelah dua setiap biji
  • 2 keping asam gelugor
  • 2 camca besar rempah kari daging
  • 1 ketul kiub ayam "MAGGI" (jika suka) ** tidak guna
  • Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
  • 150 ml pati santan (mat guna santan kotak) ** kita serupa!
  • 800 ml air

Bahan Kisar:-
  • 7 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 3 biji cili merah

Bahan Tumis:-
  • 3 ulas bawang merah, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 2 tangaki daun kari
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

Cara membuatnya:-
  1. Dalam periuk, tuang 3/4 cawan minyak masak. Masuk bahan tumis dan tumis hingga harum, kemudian masukkan bahan kisar dan rempah kari daging. Tumis hingga terbit minyak dan naik bau. Masukkan kentang dan lobak merah, gaul rata dan masak 5 minit.
  2. Kemudian masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan air dan biar mendidih. Masukkan kiub pati ayam (kalau guna) dan asam gelugor. Kemudian masukkan semua jenis sayur dan kacang dhal, kecuali tomato. Masak hingga mendidih.
  3. Akhir sekali tuang pati santan dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka). Bila mendidih, masukkan tomato tadi dan biar masak 2 - 3 minit. Rasa kuahnya dan matikan api. Boleh dihidangkan bersama2 roti jala tadi....*** nekpp makan dgn roti canai! ahaks..;P

EID MUBARAK

MIX FRUIT SMOOTHIES

lagii dari cerok dapor nekpp
MIX FRUIT SMOOTHIES
yeeeeeeeeeeeehaa..sodappp bebbb ;))
idea nie dari Daddy B
lepas tu dipelbagaikan oleh baby2 bear..
hiasan diorg ikut suka hati masing2..layannn ;))
kiranya smoothies nie dah jadik manisan harian di bulan Ramadhan nie
selain healthy juga mengenyangkan!
sesuai utk insan2 yg berDIET..seperti s**a..

resepinya
  • 150 ml low fatt yougart
  • 1/2 l low fatt fresh milk
  • 5 biji kurma
  • 1/3 betik
  • 1/3 honeydew
  • 1 biji mangga
*** dibelend kesemua buah2an
note >> buah2an ikut suka hati masing2
begitu juga dgn kuantiti buah


EID MUBARAK!



CHILI JERUK NEKPP

dari cerok dapor nekpp
CHILI JERUK
haa takuttt...haaaa chilii kanggg ahaks..
jeruk chili nie semalam nekpp buat..dah habis..
ari nie buat lagi..utk stok..
sbb nak pekena gan mee hoon goreng putih..
tapiiiiiiiiiiiiiii bak tisu!!!! nangis dulu huwaaa...
mee goreng putih tu jadik hitam!!!!
nielah akibatnya nak try masukkan dakwat si sotong!!
1 aje tuuu tapiii hampehhhh...
haiyooooohh....spoill betullah!!!
waktu dah nak berbuka..apa kan dayaa..duuugaaannn :(
nasib baik smoothies ada!! wahaha
kira penyelamat meja laa gitewww :))

hitam hitam si tampok manggis
walaupon hitammmmm
nko tetap abis!!!

yg pasti black mee hoon tu sodapp..kahkahkah..
kena paksa ler tuhh! kalu takkk...mem besor mogok!!

kita zasss resepi chili jeruk yerrrr ;))
  • chili hijau/merah dihiris2
  • sedikit air panas (dlm bekas nekpp tu 1/3)
  • cuka
  • garam
  • gula

*** masukkan kesemua bahan;
kemudian diperap; nak lagi best simpan semalaman!
sure mengancam!!


EID MUBARAK



Tuesday 1 September 2009

POSTO..POSTO.. PUAN TIE


kepada
PUAN TIE @ kayteeze
haa mokcikk setup table KHAS buat mokcikkk
IFTAR cum DINNER ANNIVERSARY
ponat nenek tawww perah idea...
2 bijik gelas tu isi AIR BANDUNG!!!

lagiiii zassss
.
.
.
.
.
.

taraaaaa...
kek!!
homemade by nekpp!!!!
bersengkang mata taww mokcikkk...
kalau potong tu hantar sepiring 2 tawww..
nak rasa!!! ahaks..


semoga bergembira disamping suami yg tersayang!

Monday 31 August 2009

MERDEKA!

Malaysia Oh tahan airku
Tanah tempat tumpah darahku
Negeri elok amat ku cinta
yg ku puja sepanjang masa..

husss tak boley nak nyanyi sampai habis..ekeke
teringat masa nekpp mengangotai kumpulan 'koir' kat sekola
zaman kanak2 dulu dulu duluuuu...

SELAMAT HARI LAHIR MALAYSIA!

SERAWA DURIAN MERDEKA

Ramadhan ke 10
dari cerok dapor nekpp
SERAWA DURIAN MERDEKA
gleme sehhh hehe sepemena kemerdekan kita! ;)))
boley dimakan degan pulut ataupon roti
feberet nekpp nihhh..yummyummmm

resepinya
  • 1 bijik durian
  • 2 cawan santan pekat (dari 1 bijik kelapa)
  • gula ikut suka manisnya
  • gula melaka (ikut suka)
  • secubit garam
  • sehelai daun pandan dipintal/disimpul

EID MUBARAK!