Saturday 18 April 2009

AWARD DARI FAZEMY

dapat lagiii...hehe.. Award Dari Fazemy...
org lain dapt kecikk aje..nekPP dpt besouuu..
nekPP bab2 godak2 mmg no.1
nekPP nak cita sekit..
nekPP nie adalah pengsekodeng blog fazemy sejak azali.. ahaks..
tanpa tinggal sembarang jejak...kesan..tapak pon dia xtahu!
padan muka dia! buhuahua
pergerakkan nekPP adalah secara BEBAS!!
yg lagi best... kawan baik sendiri pon tak tahu
yg nekPP dok mengelinap masuk umah dia!
ketawa kan diaaa... ha ha haa
tapiii sekarang.. dah boley jejak nekPP dahh..xyah nak sorok2...
nekPP suke jalan2 umah dia!! mcm2 adaaa..
tnx so very much yaa Fazemy..
i love ur blog too!!


utk kawan baik nekPP..
beb ko amek ler Award nie bawak balik umah!!
pstttt...jgan angkut terus plakk..wakaka

lagii nekPP nak beri jugakk pada keawan bloggers yg lain
yg sudi link nekPP...mekasihh yaa sumeee ;-))
* suzi * kuina * tie * k am * k intan * zaiY
* saramirza
* sasha * syigim * shilea mother of two *


AWARDS DARI AIN

dapat awards lagiiii..
tapi kan kann nekPP x leh tempek sume ler AIN
nekPP pilih2 ajer...sbb yg lelain tu mcm lum layakkkkkkkkkkk aje!
tapii dah save dahh kat nekPP punya koleksi.. jgan tidakkk..
nekPP pilih yg nie sbb
OUR FRIENDSHIP...EVER!
LUV U!!
tnx so very much to be my frenz aka jiranku! haha
tnx so very much coz tengok2 kan...
umah; itik2 ternakan; pokok2 yg gebuz; stat injin keto!
kira 1001 mcm pekej giteww.. ahaks..



yg ke2 pilihan nePP....
betul2 nekPP...ahaks.. ada sikit xbetui..


yg ke3 pilihan nekPP..
kopee coz kita selalu laypak2 bila nekPP balik cuti2 JAY BEE..
lagii note book tu... catittt jgan tak catittt.. suke beli2..
pencils tuu... dok tanda2 buku.. kita serupa!

1ST AWARD

mmmm nak ckp aper ekh.... LIDAHKU KELU.... OTAK nekPP tetiba jem! ahaks... TERHARUUU.. GUMBIRAA... semua ada!!! nak nangisss nihhh.. almaklum AWARD YG PERTAMA!! DARI ADIKKU... SASHA... alaaahaiii... mcm belum layak lagii lerrr sha... tapii dah bagii amek lerrr jugaa... malu2 kucing ler gitewww... ahaks.. aper pon nak ucapppp jugakkkkk.... TERIMA KASIH YG TIDAK TERHINGGAAAAAA atas kesudian Sasha bagi award kat nekPP... muahhhhh... semoga talian persahabatan ini akan berkekalan.. InsyAllahh..

****************************************************
dapat lagiii... dariiii...
AIN
*****************************************************

Untuk menerima award ni, perlu lakukan seperti syarat-syarat seperti yg berikut:
  1. Letakkan logo award ini di blog anda. ** SUDAH
  2. Anugerahkan award ini kepada 10 blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra. *** SUDAH
  3. Pastikan anda menyatakan penghargaan anda melalui 'backlink' blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra. ** SUDAHH.. SUDAHHH
  4. Informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka. ** PUN SUDAHH
  5. Berbagi cinta dan sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini. ** SUDAHHHHH...

So, I would like to share this award with 10 friends:
  1. ZaiY ** my good frenz here!
  2. Sarahmirza ** mcm anak buah nekPP..luv u mummy!
  3. Riri ** pon mcm anak buah nekPP... luv u maa!
  4. Syigim ** walupon baru kenal.. mesraa giteww.. ahaks
  5. Ain * bubuh jugakk walupon dah dapat! luv u!
  6. Suzi * pon bubuh jugakkkk..nekPP suka kamu..
  7. Fazmey * gasa2 pon dah dapattt tapi nekPP nak beri jugakkk..nekPP suka kacau dia! sonok baca blog dia..
  8. Kuina ** pon nekPP suka kacauu diaaa..pon suka zass kat blog dia!
  9. Kaytzee ** semoga persahabtan kekal abadi yaa
  10. Shiela mother of two ** psttt.. dok diam2 dulu.. nak bagi surprise kat dia sbb nekPP suka zass kat blog dia! ahaks.. dia lum jumpe lagi nekPP.. tapi dah kenal puan punya diri.. kihkih.. kitaa tunggu ajer lah...

Friday 17 April 2009

PUDING KOKTAIL


dari cerok dapor nekPP di hujung minggu nie...jom kita santai2 sambil sejukkan tekak pekena PUDING KOKTAIL berkuah nie...ada air strawberry..ada limau mandarin ada cocco jelly.. mesia marii... ekeke.. kita zasss resepinya yaaa


bahan2nya
  • cocca jelly.. hehe nekPP ready made aje.. maleh nak menggodak2.. kalau ikut resepi asal tepong custard dimasak sehingga likat lalu dimasukkan ke dlm acuan kemudian diketepian

untuk Kuah
  • susu cair * ikut banyak mana kuah yg dikehendaki
  • 1 tin air * sukat guna tin susu (boley juga ditukar dgn ais cream soda)
  • tepung custard * sukat ikut kepekatan kuah yg disukai
  • 1 tspn vanilla
  • 1 tin mix fruits

.: JuS StRaWbErRy :.
  • 1 peket strawberry
  • gula
puding koktail nie enak dimakan apabila sejuk... Jus Strawberry pulak kalu nak buat ice blanded pon lagii masyukkkkkk sejukkk sampai ke anak tekakk.. lagii ler bila cuaca panas! alaaahhaii... nyamannn sekali..



Thursday 16 April 2009

FLOWER PANCAKE


hehe name geleme giteww... FLOWER PANCAKE ... nekPP nie bab2 berangan2 serah aje laa kat saya! ahaks... kudap2an waktu pagi... dah abis dahh tinggal yg ini aje.. tapi nekPP xcicah gan sos maple tu.. nekPP cicah gan serunding daging! hehehe... melayu jawa nak wat camnerrrrr... resepinya kita zassss di SINI


CHOCOLATE CHIP COOKIES


dari cerok dapor nekPP... beralih arah ler pulakkk.. asik rebus2... tumis2.. kukus2.. nie kita bakar2 plak.. ahaks.. BISKUT CHOKLAT CHIP .. mudah dan sampoii ajer nak buat.. tidak mengambil masa yg lama. kebiasanya nekPP buat nie utk bekalan BB Bears ke skolah. resepi nie nekPP dpt dari Majalah RASA edisi Ramadan tahun 2006... haa kauuu... hehe... kita zasss resepinya yaaa

bahan2
  • 350 gm butter
  • 150 gm gula perang
  • 150 gula halus
  • 2 biji telur
  • 500 gm tepong gandum
  • 1 tspn soda
  • 300 gm walnut cincang
  • 300 gm choc chip

cara2nya
  1. pukul butter + gula hingga kembang
  2. masukkan telor 1 per 1 dan pukul lagi
  3. kemudian masukkan tepong + soda yg telah diayak. gaul rata
  4. akhir sekali masukkan walnut yg dicincang + choc chips
  5. bentukkan bsikut dan bakar pada suhu 180oC selama 15-20 minit


Wednesday 15 April 2009

JEMPUT JEMPUT LEMAK MANIS


comei lote.. pon cam saya.. senang nak ngap ngap.. JEMPUT2 LEMAK MANIS.. ari nie punya kudap kudapan di waktu pagi. resepinya terrramat laaa senang dan sampoiii... kita zasss resepinya yaaa


bahan2nya
  • tepong gandum
  • santan powder *
  • gula
  • sedikit garam kalau suka
  • 1 tspn baking powder
  • air * KALAU GUNA PATI SANTAN JGAN GUNA AIR

cara2nya
  • tepong gandum + santan powder * santan powder nie boley ditukar dgn pati santan. INGAT bila menggunakan santan masa mmbancuh tu tidak payah menggunakan air lah yaa..
  • kemudian masukkan kesemua bahan lalu digaul sebati.
  • biarkan seketika supaya adunan naik gebuz sedikit dan boleylah digoreng selepas itu.
Mohon Maaf yaa.. nekPP nie kalau mask xreti nak bagi sukatan yg betul2.. sbb main ikut naluri hati aje.. lagii resepinya ialah resepi zaman dahulu kala.. soo main belasah ajer lah sukatannya.. janji menjadik dan sodapp bila dimakan... ahaks..


Peringatan >> * SANTAN *GULA DAN *GARAM hendaklah seimbang rasanya.. sbb nama pon Lemak Manis kan kann..



BAHULU CUPCAKE


BAHULU CUPCAKE.. koleksi dari cerok dapor nekPP.. sebenarnya bukan nak buat bahulu cupcake.. nak buat Bahulu Gulung dan resepi asalnya ialah resepi bahulu gulung tapi memandangkan dgn 3 biji telor hanya dpt 1 bahulu gulung sahaja; adalah tidak cukup utk nekPP bawa ke latihan didkir puteri... maka dtglah idea nekPP buat buhulu cup cake dengan menggunakan resepi asal bahulu gulung... hehe kreatif takkk.. lepas tu nekPP tambahkan mix fruits... lagii kreatif.. ahaks.. kita zass resepinya klik di SINI


Tuesday 14 April 2009

CEKODOK PISANG


taraaaa sarapan pagi! hehe... selain bekalan yg heavy tiap2 hari... wajib ada.. makan2 dlm keta oleh BB Bears n Daddy B on the way nak pie 'skool'.. CEKODOK PISANG... smlm roti telor.. luper nak post.. kek batik xsempat nak snap snap.. dah licin... alhamdulillahh... pagi ni dari cerok dapor nekPP.. gebuz montok comeiii.. mcm saya! enjoyyy...

sori yaa.. nak boh resepi cekodok pisang.... ahaks.. utk pengetahuan semua..nekPP xdek sukatan yg tertentu.. main ikut kata hati.. yg pasti adunan tepong dan pisang tu tak terlalu lembik dan tidak terlalu byk tepong.. mohon maaf.. insyAllah sekiranya nekPP buat lagi cekodok pisang nekPP akan sukat betul2 lepas tu nekPP akan share lagi sekali hehehe...

bahan2 dan cara2nya
  • nekPP guna 3 biji pisang yg ada; pisang montel hehe; dilenyek2.. kalu kat mesia biasanya guna pisang rastali yg kecik2 tu kann atau pisang...aduoii lupa pulakkk...kat sini payah nak dpt..nnti kalau nekPP jumpa..nekPP tangkap gambor ekh..hehe. kalau pisang yg kecik2 tu amek sesisir.. lepas dilenyek2 masukkan gula lalu digaul sebati.. kebiasanya nekPP guna pemukul telur atau kek tuh..
  • tepung gandum - nekPP agak2 sbb guna 3 bijik pisang.. dlm 1 cwn.. yg mustahak jgn terlalu lembik dan jgn terlalu byk tepong.. nnti tak ada rasa pisang plak kan.. sedikit air..
  • 1 tspn baking powder
  • secubit garam

biarkan adunan seketika.. kurang lebih 10 - 15 minit laaa atau boley dilihat sekiranya adunan itu naik gebuz; kemudian barulah boleh digoreng. bila nak mengoreng pastikan minyak betul2 panas.




ASAM PEDAS IKAN MAYONG

waduhhhh asam pedas lagiii ekeke.. saje nak 'show off' ahaks.. Bunga Kantan nekPP... aloo hasil tanaman nekPP tawww... bangga gitew.. yayyy.. finally i found the bunga kantanz...punya laa tensen tahap gaban mencarikkk... just imagine.. 4 months bunga kantan tu terperap kat freezer!! hehe.. still fresh uuuu... aper yg nekPP nak kongsi kat sini.. sekiranya... barang sesiapa yg nak bunga kantan atau serai atau ape2 aje laa kelihatan segar bugar; hendaklah dibungkus dlm surat khabar atau plastik lalu disimpan dalam freezer; insyAllah akan kelihatan segar seperti baru petik dari kebun.. hehe..betull .. tengoklah hasilnya.. haa tu ha!! caya takkk??? sooo nak kasii lagii syiokkkk... zasss asam pedas ikang mayongg...

dari cerok dapor nekPP.. Asam Pedas Ikan Mayong dan Bunga Kantan.. resepinya seperti yg nekPP bagi tahu ari tu.. nak hilangkan hanyir ikan nie.. letak cili api... taburkan sedikit lada hitam yg ditumbuk kasar.. air asam jawa mestilah pekat.. lagiii.. nampak tak gambor tepi tuh...hehe kasi sorok sikit.. malu ahh.. org johor.. kalau makan asam pedas tak lengkap rasanya tak de KICAP! buhuahua.. enjoyyyy...

Monday 13 April 2009

LOPIS ~ MARI BELAJAR 2

klik gambar sekiranya nak lihat dgn lebih jelas

lagii dari cerok dapor nekPP..ekeke...Lopez cara Kukus plak..mm sori ekh..lupe nak tangkap gambor masa kukus pulut tuh.. may b ramai cucu2 nekPP tahu keadah kukus ni.. tapi xper.. kita zasss lagi.. xrugi belajar.. ilmu makin tambah..

  1. mula2 pulut direndam nak letak pewarna pon bole..ikut suke selepas tu ditoskan.
  2. kukus mcm nak kukus pulut kuning. nak dimasak seperti nasi pon boley...
  3. sediakan loyang dan masukkan pulut. nak gaul gan santan pon boleh tak nak pon boleh. pada nekPP baik xpayah letak santan; sbb.. nnti lemak.. cepat muak plak kann..lagi pon nak disalut dgn kelapa..
  4. selepas dikukus..dah masak..biarkan seketika.
  5. ambil alamunium foil. dibalut pulut mcm dalam gambor. pintal kuat2 bagi mampat. biarkan sejuk. size ikut suka hati masing2..nak montok..kurus..langsing..sukaaaaa...
  6. dah boleh dipotong2 mcm dlm gambar; kemudian disalut dgn kelapa ambil putih nya sahaja yaa yg telah digaul dgn garam.
  7. disira dgn air gula melaka dannn dah boley dimakannn...
tip: semasa nak membalut tu boley dialas daun pisang dlm foil tu..



LEMAK LABU DAUN PUDINA


hehe jangan terkejutzz...xdek santau..xdek nyi lampir...xdek saka..kat cerok dapor nekPP.. hehe..tu pumpkin..ekeke..masa Ms EdY ada Holloween Party kat 'skool' dia..mm salah satu ektibiti lah tuh..abih kena solek pumpkin tuh.. siannkan.. kita zassss resepi Lemak Labu dgn Daun Pudina... kalau kat msia owang2 mesia guna daun Selasih.. kawww wa ckp lu!! tapi kat sini xdek...so nekPP tukaq ker daun pudina...harummmmmmmmmmmmmmm...


bahan2nya
  • 1/2 bji labu kuning kalau besar
  • * kalau labu kecik 1 biji - dipotng dadu sederhana besar
  • bawang merah
  • bawang putih
  • belacan
  • ikan bilis atau udang kering
  • kunyit hidup atau kunyit serbuk (optional) xmao letak kunyit pon xper
  • dibelender kesemua bahan
  • santan pekat
  • garam
  • gula
  • perasa ikut suka
  • daun selasih * kat sini xdek; nekPP guna daun pudina

cara2nya
  1. labu yg telah dipotong2 direbus dgn bahan2 yg dibelender supaya empok.
  2. bila sudah empok masukkan santan..kepekatan kuah ikut suka.
  3. masukkan daun selasih atau daun pudina
  4. dah boley dihidangkan dan boley ler jamuu seleraaaa...boley juga disuaikan dgn sambal tumis ikan bilis * sambal belacan * sambal lonteh piewwww..nnti resepi ekhh..ekeke... * ikan masin...



Sunday 12 April 2009

LOPIS ~ MARI BELAJAR

klik gambar sekiranya nak view dgn jelas

mari..mariiii belajar siniii kat cerok dapor nekPP...jomm belajar cara2 buat Kuih Lopes secara rebus.. nekPP belajar dari Mummy nekPP. cara yg amat mudah... jom layarrrrr
  1. sehelai daun pisang segiempat sama; panjangkan sedikit utk ditutp atasnya
  2. dilipat segitiga buat calung mcm kat atas tuh yaa
  3. masukkan pulut yg telah direndam lalu ditos * nak letak pewarna hijau ikut suka
  4. kemudian pemukaan yg terngaga tuh benornya dilipat sbb nak diikat dgn tali rafia; tapi stok tali masa tuh tak ade; so gunalah stepler supaya tak terburai..ahaks
  5. disusun dalam 5 keping lalu dicucuk dgn lidi supaya tak terabur ketika nak rebus nnti. lagii nampak kemasss laa dlm periuk iteww..ahaks..
  6. direbus sehingga masak.
  7. bila sudah masak ditoskan dan disejukkan.
  8. sediakan kelapa ambil putihnya sahaja; diletak garam sedikit; gaulkan bersama2 lopes yg telah siap direbus tadi.
  9. dah boley dihidangkan dengan air gula melaka.
  10. dah boley dingap ngappp...


PERINGATAN YG SERIUS!!!

SESIAPA SHAJA YG INGIN MENGUNAKAN KEADAH STEPLER..PASTIKAN BILA MAKAN TU TAK TERCEKIK ATAU TERTELAN!! DIJAMIN TIDAK DITANGGUNG KESELAMATANYA.. TANGGUNG SENDIRI..mekasihhh...ekeke..kena serius!