Friday, 22 May 2009

BUBUR LAMBUK

yippieee yippieeee yiiiipieeeee
menu of the day from cerok dapor nekpp ;p
BuBur LaMbOk
yg syiooookkk tuu nekpp guna daging unta!! ha haa
sooo kita zassss resepinya yeee
ekeke..words maut nekpp tuhhh..jgan maree aaarr

bahan2
  • 2 pots white rice
  • daging dipotong2 ikut suka besor mana
  • bawang besar dimayang
  • halia dititik
  • lengkuas dititik *ikut suka nak letak atau tidak
  • rempah sup atau soto atau bunjut
  • 4 sekawan *bunga lawang*cengkih*kayu manis*b pelaga
  • kacang tanah *ikut suka
  • kalau ada daun kesum*daun kunyit*selasih*cap jempol! (dihiris2)
  • minyak sapiii..nekpp punya feberet bila memasakk
  • 1 cwn santan pekat *ikut suka nak lemak bubur tuh
  • lada hitam ditumbuk kasar
  • daun bawang/sup dihiris halus
  • bawang goreng
  • telor dadar dihiris halus
cara2nya
  1. panaskan minyak sapi; tumis bahan hingga naik bau
  2. masukkan air separuh dari periuk msk hingga mendidih
  3. masukkan beras diikuti daging+kacang tanah+etc..
  4. masak sehingga beras menjadi bubur dan bahan2 semua empuk
  5. masukkan santan; msk guna api yg sederhana yeeeee
  6. bila sudah mendidih boleylah dihidang
  7. untuk hiasan tabor bawang goreng+daun bawang/sup+telor dadar pas tuu..mangan!!

3 comments:

ain said...

aduss!! balik nanti buat kan seperiuk boleh..???

Suzi said...

ni juadah wajib bulan posa mak saya...dia letak sayur2 kg...pucuk kayu hutan...

nekPP said...

beb ... ko buat sepiokkkk tuk aku yeeee ;p

suz ... betull mcm aruah daddy nekpp pon suke..kalau guna pucuk2 kg jgn guna dagingg..spoil!..