Tuesday, 14 April 2009

CEKODOK PISANG


taraaaa sarapan pagi! hehe... selain bekalan yg heavy tiap2 hari... wajib ada.. makan2 dlm keta oleh BB Bears n Daddy B on the way nak pie 'skool'.. CEKODOK PISANG... smlm roti telor.. luper nak post.. kek batik xsempat nak snap snap.. dah licin... alhamdulillahh... pagi ni dari cerok dapor nekPP.. gebuz montok comeiii.. mcm saya! enjoyyy...

sori yaa.. nak boh resepi cekodok pisang.... ahaks.. utk pengetahuan semua..nekPP xdek sukatan yg tertentu.. main ikut kata hati.. yg pasti adunan tepong dan pisang tu tak terlalu lembik dan tidak terlalu byk tepong.. mohon maaf.. insyAllah sekiranya nekPP buat lagi cekodok pisang nekPP akan sukat betul2 lepas tu nekPP akan share lagi sekali hehehe...

bahan2 dan cara2nya
  • nekPP guna 3 biji pisang yg ada; pisang montel hehe; dilenyek2.. kalu kat mesia biasanya guna pisang rastali yg kecik2 tu kann atau pisang...aduoii lupa pulakkk...kat sini payah nak dpt..nnti kalau nekPP jumpa..nekPP tangkap gambor ekh..hehe. kalau pisang yg kecik2 tu amek sesisir.. lepas dilenyek2 masukkan gula lalu digaul sebati.. kebiasanya nekPP guna pemukul telur atau kek tuh..
  • tepung gandum - nekPP agak2 sbb guna 3 bijik pisang.. dlm 1 cwn.. yg mustahak jgn terlalu lembik dan jgn terlalu byk tepong.. nnti tak ada rasa pisang plak kan.. sedikit air..
  • 1 tspn baking powder
  • secubit garam

biarkan adunan seketika.. kurang lebih 10 - 15 minit laaa atau boley dilihat sekiranya adunan itu naik gebuz; kemudian barulah boleh digoreng. bila nak mengoreng pastikan minyak betul2 panas.




6 comments:

ain said...

nak roti telor ngan kek batik le!!!

Sasha said...

nak tanya sikit NekPP... macamane nak buat cekodok... seriously saya buat tak pernah jadi... frust selalu... bole bgtau resipi & jenis2 pisang yg sesuai & petua2 supaya dia x melekat pada kuali... anak & hubby sgtlah suka makan cekodok... yg peliknya kalau buat kek menjadi aje... tp buat cekodok fail!

p/s: tak malu bertanya.... hehe...

Syigim said...

aaaaaghhh sukanyeeeee ngan cekodok...mmg suka ape2 je la yg pisang... :))

kayteeze said...

Salam kenal....

Lama tak buat jemput2 pisang ni...terliur pulak !! Tengok lopes kat bawah tu teringat kat mak. Dulu mak selalu buat, bungkus 3 segi. Tie pun sibuk nak bungkus tapi tak cantik laa... Nanti nak buat ...adoi...dah kecur ni..hu hu..

nekPP said...

hi ladies...sori..bz lah..ekeke

beb >>> dah abis lerrr

sasha >>> melekat pada kuali tu sbb kurang tepong. pisang nekPP guna pisang montel. bole juga guna pisang emas atau rastali yg kecik2 tuh. pas tu nekPP boh soda..hehe tangan awak tuu tangan minah saleh lah!

kayteeze >>> salam kenal..mekasih jenguk dapor nekPP yaa.. mehhh mkn lerrr.. ahaks..

Sasha said...

ooooh... nnti akan dicuba petua tu...