Saturday, 3 December 2011

GULAI KEPALA IKAN MAYONG

dari Cerok Dapor Nekpp ;)
GULAI KEPALA IKAN MAYONG

~ Alhamdulillahhh... beres sudah!! yippie!! pas ni boley jalan2 cuci2 mata! kikiki... credit to Daddy B yg tersangatlah mmg rajin memBERSIHKAN ikan! tnx laling!... kepala ikan ni dimport jauh tuu.. nuu di Muar.. bila balik kampong aje... perkara wajibbbb... tinjau2 kawasan nuu di Parit Jawa! fresh from laut tau... sumber resepi nekpp sekodeng kat cerok dapor CMG.. oleh kerna dah hujung minggu... bila ditinjau2 dlm peti besi nekpp bahan2 semua dah xdek! ermm.. tapi x per.. ape2 aje laa yg boley dimasak.. walupon x cukup syarat.. rasanya mmg meletopss! sila klik di sini >>> DapurTanpaSempadan...... mekasih CMG!!..... jom zass resepinyaaa..

bahan2;)
  • 1 kepala ikan mayong
  • 1 biji terung bulat ** xdek
  • 6 - 8 biji kacang bendi muda, cuci dan toskan (jgn kerat) ** xdek
  • 2 biji tomato
  • 2 biji cili merah
  • 1 cawan jus asam jawa
  • Air secukupnya
  • 2 camca besar cili kisar*
  • 3 camca besar rempah kari ikan*
  • 1/2 cawan air*(*disatukan dan kacau rata)
  • Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 8 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 inci belacan, dibakar
  • 1 inci kunyit hidup

BAHAN TUMIS :-)
  • 1 biji bawang besar, hiris halus
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
  • 2 tangkai daun kari *xdek
  • bunga lawang/cengkih/kayu manis/pelaga ** ni nekpp tambah ;)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kepala ikan dibersihkan, dan potong sederhana besar, cuci lagi dan toskan.
  2. Terung dibelah 2 dan potong 4 bagi setiap belahan, rendam dalam air yang ditambah disedikit garam. ** kalau ada terong
  3. Tomato dibelah 2 untuk setiap biji. ** kalau ada tomato
  4. Cili merah dibelah dua tapi tak putus untuk setiap biji. Ketepikan.
  5. Panaskan minyak dalam periuk tumis bahan tumis hingga layu, masukkan bahan kisar dan kacau rata.
  6. Tambah bancuhan rempah kari (*)...dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya (anggaran 800 ml) dan biar mendidih.
  7. Masukkan kepala ikan dan terung. Tuang jus asam jawa, kacau dan biar mendidih. Tambah garam dan sedikit gula. Masak hingga ikan masak dan terung lembut sedikit. Masukkan belahan cili merah, bendi dan tomato tadi. Biar mendidih.
  8. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  9. Hidangkan dengan nasi atau apa sahaja makanan kegemaran anda, resipi asal dia ada tulis, kari ni boleh dimakan bersama mee hoon...


haa tu dia... mcm JAWS!!





KARIPAP TUN TELANI

dari CerokDaporNekpp
KARIPAP TUN TELANI


Salam Sabtu ceria sahabat2.. moga ceria selalu....... sila jamu karipap berintikan DAGING KENTANG nekpp.. kikiki.. resepi DOH Nekpp sekodeng dari dapor Kak Ummie nuu di Kuantan! sumber dari sahabat baru blogger kita nuuu di Bintulu.. Tun Telani... mmg sedapppp!!! mekasih byk2 utk puan2 berdua yaa mohon halal!!.... resepi boley klik di sini > HomeSweetHome dan Tun Telani ;) jomm zass resepinyaaaaaaaaaaaa...


bahan2 DOH ;)
  • 4 cwn tepong gandum
  • 2 tbspn margarine @ mentega (nekpp guna mentega)
  • 1/2 cwn minyak jagung
  • 3/4 cwn air
  • 1/2 tspn garam (nekpp x guna sbb guna salted butter)

cara2nya
  1. panaskan butter + minyak hingga butter cair (x mendidih pon xpe) ketepikan.
  2. dlm bekas lain masukkan tepong; bulatkan tengah2 tepong curahkan butter yg telah dicairkan dgn menggunakan garfu (kalau x jari masak! hihi ni nekpp tambah... takut jari melecur ;)
  3. bila adunan sejuk curahkan air + garam dan kemudian diuli dlm 15 minit hingga nampak doh lembut & berminyak. Inti boley ikut citarasa masing2..


simply d best!!!


note;)
INTI karipap boley dipelbagaikan..




Thursday, 1 December 2011

GREEN TEA+HONEY+LEMON

dari CerokDaporNekpp
GREEN TEA + HONEY + LEMON

~ Assalamualaikum sahabat2 blogger!! moga ceria hendaknya...~

~ itu adalah sejenis air! kikiki... air teh hijau! di musim2 hujan yg tidak menentu ni.. kejap2 hujan.. kejap2 panas.. suhu badan kita pun jadik terkejuz.. so ni ada petua sikit dari nekpp ;) kalau tekak rasa perit atau batuk2 romantik... cepat2 buat air green tea nii.. diletak madu diperah lemon atau apa2 jenis limau pon boley.. selain dari dpt mengubati penyakit rasanya pon sedapp... mmg sedapp.. boley diminum pada bila2 masa! Nekpp amalkan minum nii... InsyAllahhh.. pissttt Nekpp bukan DUKUN!! PAWANG pon BUKAN!! BIDAN lagii laaa BUKAN!! hehe... cuma PENGAMAL ubat2an tradisional AJE!! ahaksssss.....

bahan2nya
  • 1 uncang Green Tea
  • 1 Mug
  • 1 tspn madu
  • 1/2 biji limau *apa2 jenis limau pon boley ~ diperah & ditapis; ambil jusnya

note;)
boley diguna pakai 2 atau 3 kali 1 uncang Green Tea ni.. jangan membazirrrr... ahak ahak ahakk ;)


petua lain
  • ambil 1 tbspn kicap lalu diperah jus lemon; diminum utk melegakan tekak.. wallahualamm ;)







Sunday, 27 November 2011

mySPECIAL DAY


ALHAMDULILLAH
MAY ALLAH BLESS US TILL THE END
AMIN!!



wowwweeee!!! pengsan!!! ;)