dari cerok dapor Nekpp ;))
MOIST BROWNIES
pre-birthday cake for Brother Bear...actually birthday boy nie request cuppies.. since Daddy B xdek..maka kami hanya buat party kecil2an aje...insyAllahhh...weekend yaa sayang!
resepi nekpp sekodeng kat blog teratakimpian..puan punya blog tak lain tak bukan sifuuu zai.. mekasih yerk kakk.. nekpp tompang CNP aje..;))
jomm zasss resepiii ;))
Bahan A
1cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]
Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla
Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko - sy guna serbuk koko Van Houten
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat - sy guna 1/2 sudu kecil je
** tambahan nekpp letak badam cincang dlm 1 cup
Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.acau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.
Chocolate Topping
Bahan
250 gm cooking coklat [cap tulip]- sy guna Van Houten cooking choc.
1 s/b butter/majerin
1 s/k susu cair
Cara
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.