Saturday, 26 November 2011

DOA AWAL TAHUN ;)

click image to enlarge ;)

~ aminn ya robbalalaminnnn ~

ROTI JALA NEKPP STYLE ;)

dari CerokDaporNekpp
ROTI JALA NEKPP STYLE

salam sabtu SAHABAT2 BLOGGER! ... ahakss bunyinyaaaa..... kiranya roti jala omputeh style laa... sabtu yg sungguh ceria! alhamdulillahhh... sang suria memancarkan sinarnya!! dpt jugak nekpp mengUPDATE cerok dapor nekpp nii....

simple menu! sampoiii...... sebenarnya menu asal nak buat roti jala! tapi memandangkan nekpp cuti2 seberang...terlupa nak bawak 'harta karun' nekpp itew.. so... pikir punya pikirrr.. 'BINGGO'!!! jadilah roti jala nekpp style!! kahkahkah... layannn... resepi mcm buat pancake biasa tu cuma nekpp olah dikit sbb nak makann dgn kari!! x terlalu berlemak dan bila makan tak muak! jom zasss resepinyaaaa ;)


bahan2
 • 3 sudu besar minyak masak
 • 1 biji telor
 • 1 cwn tepong naik sendiri
 • 1 tspn baking powder
 • 1 cwn fresh milk (low fat)
 • secubit garam

cara2nya
 1. campurkan bahan masukkan dlm belender; blend sebati
 2. biarkan adunan selama 10 minit
 3. panaskan kuali non stick!
 4. tuangkan sesudu adunan ke dlm kuali yg telah panas
 5. bila permukaannya dah berbuih (berlubang2) terbalikkan
 6. biarkan seketika dan kemudian boley diangkat!
 7. Hidangkan dgn kari! mabelessssss ;))

roti jala omputeh...kikikisimply the best!!
SALAM MAAL HIJRAH 1433
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
SEJARAH AWAL MUHARRAM/ MAAL HIJRAH & KISAH HIJRAH NABI ALLAH A.S

SEJARAH AWAL MUHARRAM/ MAAL HIJRAH

Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram Ini adalah suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan dua peristiwa penting berlaku dalam sejarah Islam. Pertama, memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Mekkah ke Madinah pada tahun 622 masihi, dan kedua, ia merupakan hari keagamaan di mana umat Islam mengadakan solat sunat di masjid-masjid di seluruh negeri. Hari Maal Hijrah atau Awal Muharram merupakan permulaan tahun hijrah bagi umat Islam.

KISAH HIJRAH
RASULULLAH (SAW) berusia 40 tahun apabila malaikat Jibrail (as) melawat baginda ketika baginda sedang berkhalwat di Gua Hira. Jibrail memberitahu Nabi Muhammad, baginda diangkat oleh Allah SWT sebagai rasul untuk seluruh umat manusia. Pada peringkat awal, Rasulullah hanya memperkenalkan Islam kepada sahabat terdekat dan ahli keluarga baginda. Apabila baginda menerima perintah daripada Allah SWT supaya berdakwah secara terbuka, baginda segera akur.

Baginda mengumpul beberapa pengikut di Makkah. Begitupun, kumpulan kecil Muslim itu terdedah kepada maut berikutan ancaman daripada kaum kafir, terutama bangsa Quraish, yang menyeksa mereka dengan teruk. Bagi mengelakkan ancaman itu, Rasulullah SAW mengarahkan pengikutnya supaya keluar dari Makkah secara senyap-senyap ke Madinah (ketika itu dikenali sebagai Yathrib). Mereka meninggalkan keluarga yang kafir dan harta benda dan disambut dengan mesra oleh penduduk Madinah. Satu hari pada tahun 622M, iaitu kira-kira 12 tahun selepas berdakwah di Makkah, Rasulullah SAW diberitahu kaum kafirun Makkah merancang membunuh baginda untuk memusnahkan Islam.
Rasulullah menunggu perintah daripada Allah SWT. Malaikat Jibrail (as) menemui baginda untuk memberitahunya Allah SWT mengarahkan baginda supaya meninggalkan Madinah pada waktu malam. Berikutan itu, baginda menemui sahabat baiknya Abu Bakar as-Siddiq (ra) dan memintanya supaya menemani baginda dalam perjalanan itu.

Rasulullah juga memberitahu rancangan baginda kepada Ali bin Abi Talib (ra). Baginda memberitahunya: “Saya akan berhijrah tetapi anda perlu mengambil tempat saya di rumah.” Ali (ra) tanpa banyak soal menuruti permintaan Rasulullah (SAW) walaupun menyedari bahaya bakal dihadapinya. Malam itu, sekumpulan Quraish mengepung rumah Rasulullah (SAW). Mengintai melalui lubang di pintu, mereka nampak seseorang sedang tidur di atas katil Rasulullah (SAW). Mereka begitu yakin Rasulullah tidak dapat melepaskan diri dan mereka pasti dapat membunuh baginda. Apabila fajar menjelang, mereka terperanjat melihat Ali (as) dan bukannya Rasulullah (SAW) bangun dari katil itu. Mereka terpinga-pinga memikirkan bila Rasulullah (SAW) keluar dari rumah itu. Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) keluar dari Makkah pada malam itu juga. Tiada siapa mengetahui arah tujuan mereka dan tiada siapa tahu tempat persembunyian mereka kecuali Abdullah dan anak-anak Abu Bakr, Aishah dan Asma, serta orang gaji mereka, Abdullah.

Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr bersembunyi dalam sebuah gua di Gunung Thaur. Selama tiga hari mereka berada dalam gua itu. Apabila kaum Quraish menghampiri gua itu untuk mencari Rasulullah (SAW) tetapi mereka tidak memasukinya. Mereka yakin Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) tidak berada di dalam kerana mulut gua itu dilitupi oleh benang sarang labah-labah dan sepasang burung merpati.
Allah SWT membantu dua insan ini, melindungi mereka daripada bahaya. Kumpulan Quraish kemudian meninggalkan gua itu dan bersetuju untuk pulang ke Makkah. Yakin musuh sudah beredar, Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) meneruskan perjalanan dengan menaiki unta dibawa oleh orang gaji mereka, Abdullah.

Ketiga-tiga mereka menggunakan laluan tidak diketahui ramai untuk ke Madinah bagi mengelakkan kumpulan pemburu Quraish. Mereka meredah gunung, bukit dan gurun di bawah perit matahari tetapi mereka tidak pernah berputus asa. Mereka meletakkan segala kepercayaan kepada Allah SWT. Sementara itu, kaum Quraish di Makkah semakin marah dengan kehilangan Rasulullah (SAW). Mereka menawarkan hadih kepada sesiapa yang dapat menangkap Rasulullah (SAW). Ramai yang mencuba nasib tetapi semuanya gagal. Akhirnya dengan perlindungan Allah SWT, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya tiba perkampungan kaum Bani Sabin yang menyambut mereka dengan gembira. Setelah sekian lama, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya akhir merasakan kehadiran harapan untuk masa depan. Ketika Rasulullah (SAW) dan sahabatnya dalam perjalanan, penduduk Islam yang sudah berpindah ke Madinah sebelum ini mendengar berita mengenai kedatangan pemimpin mereka itu.

Malah penduduk Madinah yang baru memeluk Islam juga gembira dapat bertemu Rasulullah (SAW). Jelaslah, sebelum tibanya Rasulullah di Madinah, Islam semakin kukuh di tempat baru itu, sesuatu yang tidak berlaku ketika berada di Makkah. Maka pada hari Isnin 8 Rabiulawal bersamaan 20 September 622M, Rasulullah (SAW) akhirnya tiba di Quba, sempadan Madinah dan benar-benar masuk ke Kota Madinah pada 12 Rabiulawal, hari Jumaat dan mendirikan solat Jumaat yang pertama di Kampung Bani Amar. Kaum Muslimin semua keluar untuk menyambut baginda. Bertitik tolak dari itu, Rasulullah (SAW) mula membina sebuah negara Islam yang megah. Baginda memupukkan persaudaraan di kalangan umat Muslim dan menyeru mereka supaya menegakkan yang hak dan mengikut segala perintah Allah SWT.
Kesan daripada penghijrahan Rasulullah (SAW) dari Makkah ke Madinah adalah satu catatan penting sehingga umat Islam menjadikan tahun peristiwa bersejarah ini sebagai tahun permulaan kalendar Islam

BUTTER PANCAKE

dari CerokDaporNekpp ;)
PANCAKE

Asalamualaikum semuaa... waduhhh bz banget nenek..harap2 kalian semuanya sihat yaa.. nenek x mo cita panjang2..kita zassss resepii...nekpp sekodeng kat rumah sifu tersohor tuu!! sape lagii....Kak Ummi Z yg cun melecun tuu... sila cilik sini yaaaa HomeSweetHome ..... mekasih kak!!! ;)


bahan2
 • 3 sudu besar butter dicairkan
 • 1 biji telor
 • 1 cwn tepong naik sendiri
 • 1 tspn baking powder
 • 1 tbspn gula
 • 1 cwn susu segar
 • 1 tbspn jus lemon **optional
 • secubit garam

cara2nya
 1. campurkan bahan masukkan dlm belender; blend sebati
 2. biarkan adunan selama 10 minit
 3. panaskan kuali non stick!
 4. tuangkan sesudu adunan ke dlm kuali yg telah panas
 5. bila permukaannya dah berbuih (berlubang2) terbalikkan
 6. biarkan seketika dan kemudian boley diangkat!
 7. Hidangkan dgn maple syrup & jem kegemaran anda ;)

simply the best!!