Saturday, 23 January 2010

AL- FATIHAH


Kemangkatan
Sultan Johor Darul Ta'zim

Almarhum Sultan Iskandar ibni

Almarhum Sultan Ismail


DYMM Sultan Mahmud Iskandar Alhaj Ibni Al-Marhum Sultan Ismail
(diputerakan pada 8 April 1932) adalah Yang di-Pertuan Agong Malaysia yang kelapan antara 26 April 1984 hingga 25 April 1989, serta Sultan Johor yang terkini.

Putera sulung kepada Sultan Ismail ibni Almarhum Sultan Ibrahim dengan isterinya Sultanah Ungku Tun Aminah binti Ungku Paduka Bena Sri Maharaja Utama Ahmad, putera ini dinamakan Tunku Mahmood Iskandar.


Mangkat

Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail mangkat pada 22 Januari 2010 pada pukul 7.15 malam di Hospital Pakar Puteri dan diumumkan pada pukul 11.15 malam oleh Menteri Besar Johor Datuk Seri Abdul Ghani Othman.


AL FATIHAH

Thursday, 21 January 2010

SAMBAL BAWAL

dari cerok dapor Nekpp ;))
SAMBAL BAWAL

layan gambor dulu yerk!
resepi akan menyusul kemudian
NekPP sakit gigi!! :(

Wednesday, 20 January 2010

BANANA ENGLISH MUFFIN


dari cerok dapor Nekpp ;))
BANANA ENGLISH MUFFIN

n3 yg terlewat!
yg tidak dpt dikemas kini on time!
Credit to Mem Nona Haryati nuuu di Finland ;)) tnx xoxo
resepi boley juga zassss di S.I.N.I
juga boley zass di S.I.N.I.


Bahan-bahan
  • 180 gm tepung (yatt gunakan 90gm tepung gandum dan 90 gm tepung cake)
  • 70 gm butter
  • 2 biji pisang di lenyek ( besar satu jengkal jari, kalu pisang pendek tambah satu lg)
  • 1 biji telur
  • 3 sudu besar gula putih
  • 2 besar gula perang
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu esen vanilla
  • sedikit pisang potong
  • serbuk kayu manis
  • sedikit gula pasir

Cara-caranya

Pukul butter dan gula sehingga kembang , masukkan gula merah pukul lagi, kemudian masukkan telur dan pisang yang telah di lenyek, esen vanilla, blend lg. akhir sekali masukkan tepung , baking powder dan soda bikarbonat . Masukkan adunan tersebut di dalam bekas pembakar, susun kan pisang seperti gambar di atas dan taburkan serbuk kayu manis di atasnya. Bakar selama 45 minit. Setelah keluar cepat2 taburkan gula di atas kek, biarkan kek sejuk dan baru dipotong

Tuesday, 19 January 2010

AYAM MASAK KORMA


dari cerok dapor Nekpp ;))
AYAM MASAK KORMA

ayam lagiii..ekeke..
separuh masak merah..separuh lagi masak korma..ok kann??
jimatttt...ahaks ;))

ermm kali nie nekpp guna rempah BABAS
resepi boley zasss di S.I.N.I.

Monday, 18 January 2010

AYAM MASAK MERAH

dari cerok dapor NekPP ;))
AYAM MASAK MERAH

tulung abaikan gambar yg blur!! uhuh
jom zass resepiii ;))

bahan2nya
  • cili kering dipotong2 lalu direbus hingga lembik supaya senang dicuci
  • 1 inci belacan
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 5 biji bwang merah yg besar
  • 5 ulas bwang putih
  • 2 biji tomato ***ikut suka
*** dibelender kesemua bahan
  • 2 tbspn sos cili
  • 2 tbspn sos tomato atau tomato paste
  • 1 keping asam keping
  • 2/3 batang serai dititik
  • garam gula bahan perasa secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • ayam digoreng ** jangan garing sangat

SELAYANG PANDANG >> sos cili/tomato ikut suka hati masing2 sama ada suka letak banyak atau pon sedikit..begitu juga dengan serai..kalau dibelender boleh; dititik jugak boley..


sweet note to my dear niece....
cooking with love!! grentee sodappp!!!
chaiyokkk..;))