Tuesday, 25 October 2011

DIRENJIS2 DIPILIS ~ PART 2


14 OCTOBER 2011
SELAMAT PENGANTIN BARU
DAHYUNA DAN IKHWAN
SEMOGA BERKEKALAN SEHINGGA KE SYURGA!
(part 2)


cool!!


man in black!!


masculine!!



DIRENJIS2 DIPILIS ~ 14 OCT


14 OCTOBER 2011
SELAMAT PENGANTIN BARU
IKHWAN DAN DAHYUNA
MOGA BERKEKALAN SEHINGGA KE SYURGA!


so sexy!!


so cute!!


JuSt 4 u!!




DIRENJIS2 DIPILIS ~ 18 SEPT


18 SEPTEMBER 2011
SELAMAT PENGANTIN BARU
DAIK DAN SHIERA
SEMOGA BERKEKALAN SEHINGGA KE SYURGA!


JuST 4 U!!




ROTI JALA & THE GANG

dari Cerok Dapor Nekpp
ROTI JALA
dan
KARI AYAM hehe..


yaa itu diaaa... siaran tanpa henti dari cerok dapor nekpp...ahaksss... betapa 1 purnama.. bersiaran 1 HARI... the end! kahkahkah.. bz arr... tahap gaban tau!! rindu banget sama kamu semua!! resepi roti jala ni nekpp sekodeng.... di mana lagii kalau bukan di rumah sifu tersohor itew Kak Zai... mohon halal n terima kasih banyak2.. jom zass resepinya....


bahan2nya ;)
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 1/2 cawan fresh milk
  • 600 gm tepong gandum
  • 2 biji telor
  • 3-4 tbspn minyak masak
  • 1 tspn garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 2 helai daun pandan utk direnjis dlm kuali

cara2nya
  1. Nekpp blend semua bahan kemudian ditapis.
  2. perap 1 jam sebelum menjala ;)
  3. panaskan kuali; renjis2 dgn daun pandan
  4. selamat mencuba ;)


KARI AYAM




SIMPLY THE BEST!!





MINI MURTABAK DAGING

dari Cerok Dapor Nekpp
MINI MURTABAK DAGING


aaaahaaa....taraaaa...tadi kita buat inti hihi..skang kita buat mini murtabak laa pulak yaaa... tersangatlah mudah nak siapkan.. bila dah buat banyak2 boleh difrozen.. kije mudahkan! kalau ada tetamu yg dtg terjah.. dont gusar2.... MINI MURTABAK ready to serve!!!! .. jom zassssss ;))


bahan2
  • 1 peket atau lebih kulit popia yg sedang atau yg kecil
  • inti daging
  • 1 tbspn tepong gandum dicampor air dijadikan paste utk lekatkan kulit popia
  • 1 atau lebih biji telur dipukul sebati letak tepi


cara2nya
  1. letak inti daging ditengah2 kulit popia. dilipat kiri dan kanan. disapu dgn tepong gandum paste tadi supaya melakat.
  2. sebelum digoreng masukkan mini popia tadi atau direndam dlm telor sebelum digoreng! hihi.. senangkan nak paham..kemudia barulah digoreng dgn minyak yg sedikit dan api yg kecil! selamat mencuba!!

SIMPLY THE BEST!!!





DAGING KENTANG

dari Cerok Dapor Nekpp
DAGING KENTANG


hehe aper nak cakap masak daging ni ekh.. daging kentang..ok la kann..ini adalah inti utk mini mertabak homeMade by nekpp ahakss... zass resepi kkkk...


bahan2nya
  • 1 tray daging cincang
  • 5 biji kentang sedang dipotong dadu
  • 1 atau 2 biji bawang besar merah
  • 1 tspn rempah kari *jika suka ~
  • serbuk lada sulah
  • garam perasa secukup rasa

cara2nya
  1. tumis bawang hingga bau wangi masukkan daging cincang digaul sebati.
  2. masukkan kentang. masak hingga empuk. guna api yg kecil.
  3. masukkan rempah kari atau rempah sup serbuk..salah satu..just utk ada rasa2 buah gitu..ahakss..kemudian masukkan garam perasa secukup rasa.
  4. diangkat dan ditos supaya minyak turun.
  5. barulah proses membuat mini mertabak bermula!! ;)



SAMOSA TUNA

dari Cerok Dapor Nekpp
SAMOSA TUNA


bahan2nya
  • 1 buku roti sandwich (dibuang tepi kalau ada yg keras tu)
  • 1 tin tuna
  • 1 tspn serbuk lada sulah
  • 1 tbspn tepong gandum dicampor dgn air gaul sebati *utk lekatkan roti
  • sedikit garam & bahan perasa


cara2nya
  1. canai roti hingga nipis
  2. tuna dilenyek2 lalu dicamporkan kesemua bahan.
  3. letakkan isi tuna ditengah2 roti kemudian dilipat 3 lalu disapu pati tepong gandum supaya melekat dan tidak terbuka bila digoreng. kemudian ditekan2 ujung roti dengan garfu.
  4. digoreng dgn api yg perlahan sehingga perang.