Saturday, 4 April 2009

DIKIR PUTERI CHOC MUFFIN

jgan gelak2 guling2 ekhhh..kenaa kanggg
nama muffin nekPP geleme giteww..ahakss
nekPP buat muffin nie pon sempena BB BEAR's besday
sekali dgn pulut kuning
kebetulan ada latihan dikir puteri
sempena Food Festival sekola anak2 nekPP
resepi choc muffin tu mcm yg cucu2 nekPP buat
cuma dekonya aje ikut selera saya! hehe



ALMOND CARROT & ORANGE CAKE


kek nie bunyinya pelik ajer ekh hehe
nekPP buat sempena HARI LAHIR BB BEAR pd 21 Feb..
nie resepi olahan nekPP..ahaks..
kira aper yg ada stok kat rumah..belasah!
yg pasti resepi asalnya ialah resepi 'butter cake'
cuma nekPP tambahkan
* 3 biji carrot yg dikisar halus
* almond yg dikisar halus
* parutan sebiji kulit orange
* juice sebiji orange ATAU
* 1 tspn perisa oren - ikut suka


.: BUTTER CAKE :.
* 200 gm = 1 buku butter
* 200gm tepong kek
* 200gm gula custor
* 1 tbspn b/powder
* 1 tspn vanilla
* 4 eggs


.:tOpPiNg chEesE:.
butter and cheese
seperti cucu2 nekPP buat..hehe



APAM AIS KRIM



..lagii dari cerok dapor nekPP..
kita kukus ler pulakk..
1st try nekPP tu..terrramat ler gebuzz nya hehe
terrrr 'over' dari cetak dia!
2nd try..walllaaa..ayu & jelita! kale pon meriah giteww..
resepinya sila KLIK di..
mekasih bebanyakk yaa Mak Lang!!
cuma nekPP xletak ovellette sbb xdek..
yg pastii apam tuuu ttp gebuzzz..


Friday, 3 April 2009

BANANA CAKE ENGLISH STYLE

mulanya di sinii..
nekPP dok merayap2 ler dari 1 rumah ker 1 rumah
kesemuanya ada cake ini! mmm menarikkk..klik di..

Puan Yatt Finland yg punya..
tnx xoxo veryy muchh yaa Yatt..
d recepie..walllaaaaa...
nekPP x guna 90gm tepong gandum 90 gm tepong cake
nekPP guna 100% tepong cake
tu yg gebuzz mcm abg mat gebuz..ahakss..
so kita zasssss 1st try nekPP!!


1st try makan sendiri
sooo yummyyy..
mlm buat lagiii..



2nd
wallaaa...
tukak ker ising sugar for topping..


3rd
baked for coffee morning!!
tabor choc rice..
final touch up!
buat 3 bijik
yg sebijik nie utk tea time kat umah..



4th
my 1st stat 'meniaga'!!
just joking..
4 my frenz..coffee morning..2 biji..



5th
mmg betul2 boley meniaga!! ahaks
nekPP buat 8 bijik..
pon 4 coffee morning..

6th

dah bosan buat yg mcm itewww nekPP tukaq selera laa pulakk..mcm gini..

BANANA ENGLISH MUFFIN!


FRUITS


eikkk hantaran!! wakaka
NOPE!
nie adalah HEALTHY FRUITS
amat sesuai utk org2 yg berdiet!
seperti saya..ahaks
baru2 nie ms Edy kena bawak ke 'school' ..dessert
for
HEALTHY FOOD FESTIVAL for 3rd Grade
organized by PE DEPARTMENT 'school' ms Edy..
punyaa laaa IBU DIA..usaha..
mengalahkan mak perantin!! ahaks..


Thursday, 2 April 2009

ULAM


lagiii dari cerok dapor nekPP..
kita tinggalkan dulu yg itewww..ngeh3x..
2 3 hari lepas nekPP teringin nak makan mcm ini!
boring asikkk makan ayamm.. ikannn ikannn..
dok ikut seleroo BB bear gan abah dia! uhuh..
so nekPP pon called ler gang skola nekPP..

haaa nie adalah makanan nekPP..
ekekekee mcm mknan kucing plak ekh
nekPP nie konon2 tengah D**T..ngeh3x
jadiknya dinner nekPP WAJIB!! sebelum magrib
pagi nekPP makan mcm KING! ahakss

bak kata orang..
pagi makan seperti RAJA
tengahari makan seperti PERMAISURI
malam makan seperti KULI...
buhuahua...

TAHU tu GANG INDON nekPP kat skola yg buat
begitu jugak dgn TEMPE..all homemade..fresh gitewww..
TOMATO tuu pon dari GANG SKOLA gek..
gang nekPP tanam! cantikkannn...

* long salad
* 1 cwn nasi putih

* IKAN KERING TERUBUK MASIN!!!
phiewww..tangkap lelehhh waaa cakap luuu..
haiyoooooooooohhh mcm mana mau diet wooo..
wakakaka..


.:kUaH kAcaNg kiCap:.
* kacang tanah disangan atau digoreng dgn sdkit minyak
ditumbuk..ikut suka nak kasar ker nak halus
atau sedang2 aje..
tapii nekPP belender aje!!
manyakk sonang! kahkahah
* belacan ikut suka
* air asam jawa
* cili api
* bwg putih 1 ulas aje!
* bwg besar

note:
kebiasaanya nekPP masak xguna bwg kecik merah tu..
lecehhh nak kupas! ahaks..
nekPP guna bwg besar merah aje utk kesemua mskan..

gula * garam * perasa secukup rasa
* daun limau purut
* kicap


caranya
** dibelender kesemua bahan kecuali daun limau purut
tetapiii
sesetengah org suka juga daun limau purut tu dibelender sekali
** kemudian masukkan kesemua bahan ke dlm periuk
msk menggunakan api yg kecil
** msk sehingga mendidih
sebabnya adalahhhh..
utk mengelakkan kita sakit perut! ekekeke..
haiiiyohhhh nnti nekPP kena SAMAN!!
huwaaaa...


Tuesday, 31 March 2009

LODEH HAI MAK LODEH


dari Cerok Dapor Nekpp
KUAH LODEH ATAU MASAK LEMAK

haaa kauuu dgn mangkuk besou layiii..ahaks..masa ini nekPP ada kunjungan dr seorg teman... jom jom kita tengokk resepinyaa..maap yaa nekPP mask xdek sukatan2 rasmi! main campak2 aje ikut naluri hati..ngeh3x..yg pasti..kalu kita tgok org makan licin tuu..sodapp lerr..haha..sape layiii BB BEAR gan ABAH DIA!!

bahan2nya
* bwang merah
* bwang putih
* belacan ikut suka nak ker tak tpi nekPP letak
* udang kering atau ikan bilis
*kunyit basah atau serbuk kunyit
(ikut suka juga sama ada nak kale kuning or bior plain santan gitew)
(kesemua bahan dibelender)
nak sodapp yg asli adalah DITUMBUK!
* lada basah hijau dan merah dihiris bulat2
* santan secukupnya - kepekatan kuah pon ikut suka
* udang basah - beso kecik pon ikut sukaa..hehe
* kacang panjang dihiris serong tipis
* kentang didadu
*soon dan tahu kering direndam kemudian diptong2
* carrot
* brokoli
* bunga kubis
pokoknya sayur2nya..semua ikut suka..
sbb kekadang tu ada yg letak tempe ler..sengkuang ler..
kiranya mcm2 adaaa..
* garam * gula * perasa - ikut sukaa juga..


cara2nya
- bahan2 yg dibelender dan hirisan cili basah hijau merah ditumis sehingga berbau wangi
- masukkan udang kemudian santan
*biasanya nekPP masukkan santan cair dulu at the end baru laa masukan satan pekat
- pastikan menggunakan api yg kecil..sbb kalau santan tu pecahhh tak cantikkk
- bila mendidih masukkan sayur2an itu tadi
- biasnya masukan sayor yg keras2 supya empok cepat..kalau yg lembut tu nnti cepat layu jadik lodeh nmpk tak cantik hehe boley gitww..
-bila kesmuanya dah dalam periuk..barulah masukkan santan yg pekat!
- dahhh boley dihidangkannn



Monday, 30 March 2009

NASI IMPIT


dari cerok dapor nekPP
kita balik ke zaman dolu2..
zaman sekarang..manyakk sonang..beli aje!
name it!! * NONA * ADABI * mcm2 adaaaa
tapiiii memandangkan nekPP merantau
terrrpaksa ler nekPP belajou..
HOW TO MAKE NASI IMPIT!! ahaks..


Thank you sooo very much..MADAM INA..
now nekPP kehilangan 1 teman
beliau dah balik ke Johor Bahru
uhuh tempat tanah tumpah darahKU!!


bahanya
1 pot beras putih @ white rice
bersamaan dgn
5 pot air
sedikit garam
(note: nekPP masak 5 pot * bekas kat atas tu)
2 ATAU 3 tbspn minyak masak


caranya
mcm masak bubur nasi
pastikan api tidak terrrlalu besou
bila nasi dah jadik seperti bubor atau dah lembik2 gitewww
kecilkan api
digodak2 supaya beras tu betul2 hancur
jika masih lagi ada betuk2 beras tuu
tambahkan air lagi 1 pot
lakukan sehingga betul2 likat dan beras dah betul2 hancur
bila sudah likat
biarkan dlm masa 5 min

sediakan bekas
nekPP guna bowl yg mcm kat gambor tu
masuukan bubor nasi itu tadi ke dlm bekas sehingga padat
kemudian salutkan permukaan atasnya
dgn plastik atau wrapping plastik
amek senduk yg leper atau ape2 aje
pukul2 atas nasi itu tadi bagii rata dan padat!

nekPP tutup dgn bekas mangkuk itew tadi
tidak payah tindih2
dgn LESUNG BATU..ATAU BATU BATA..ahaks..
biarkan sehingga sejuk..
bila dah sejukkkk boley lah dipotong2..


SELAMAT MENCUBA!

NAIK RUMAH

PULUT KUNING


...dari cerok dapor nekPP..ahaks..
sila silaa..jemput jemputt
amek SORANG 1..
nie kira nekPP naik rumah lah..
mudah2an dpt berkat sesama kita yaa

caranya
pulut direndam (nekPP rendam semalaman)
nekPP buat 2 kukusan - 5 pot pulut tiap kukusan
* titikkan perwarna kuning - ikut suka
* nekPP xletak air kapur sbb xdek
* nak kilat rendamkn sekali dgn asam keping

cara mengukus
sediakan pengukus mcm biasa
toskan pulut itu tadi
* digaul dengan air santan dan sedikit garam
kalau nak lemakk rasanya.. santan mustilah yg pekat
** jgn letak semua santan..agak2..takut dikuatiri terrlebih santan
tak cantik pulut tu..kembang!
kalau rasa belum ok..
angkat kukusan letak santan lagi
lakukaan sehingga betul2 masak

loyang dialas daun pisang supaya dpt aromaa..wangi!
masukkan pulut itu tadi dalam loyang
diKUKUS...

tips..
supaya penutup pengukus tu airnya tak jatuh di atas bahan yg kita kukus
balut tutup pengukus dengan kain


ni laa dari cerok dapor nekPP yg bole nekPP share
Pulut Kuning nie sebenarnya nekPP buat
masa mY BB BeAr punya birthday
mm BB BEAR??
anak bujang nekPP yg berusia 13 tahun pd 21 FEB ari tuh..
the one and only anak bujang
dan 1 anak gadis sunti..baru berusia 8 tahun..
nekPP ada 2 org cahayamata!

Pulut Kuning nie juga boleh dimakan dgn
RENDANG ATAU KUAH KARI
tapi nekPP buat KEMA KAMBING..
resepii??? nnti ekh...next n3..