Saturday, 20 February 2010

LEMAK TEMPOYAK PATIN

dari cerok dapor NekPP ;))
LEMAK TEMPOYAK PATIN

pantun yerkk dulu ekekee..

ikan kekek mak eloii eloiii
ikan patin mak elaiii elaiii
ikan sudah dibuat gulaiii
mari makan beramaii ramaiii


salam semuaa ;)) heheh amek bau aje yerr...sumber resepi nekpp cilok kat rumah CMG!! mekasih yerk cik mat!! jasa mu tetap ku kenang dongg..ahaks ;))

resepi nekpp CNP aje dari rumah cik mat kita............ zasssssssssssss ;))


Bahan-bahannya:-
  • 5 - 6 keping daging ikan haruan ** nekpp guna IKAN PATIN
  • 10 biji belimbing buluh, dibelah 2
  • 1/2 cawan isi petai (boleh dilebihkan kalau suka) ** nekpp xletak
  • 1 biji kelapa, diparut
  • 3 batang serai, dititik
  • 1 camca besar tempoyak
  • 30 tangkai cili padi (bergantung pada tahap kepedasan masing2)*
  • 2 inci kunyit hidup*
  • 1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk hingga lumat)

Cara membuatnya:-
1- Cuci ikan dgn limau dan garam, bilas dan toskan, perap dgn kunyit dan garam lebih kurang 30 minit. Kemudian panggang hingga ikan sedikit garing.

2- Tuang 1/2 cawan air dalam kelapa parut dan ramas. Perah untuk mendapatkan santan no. 1. Kemudian masukkan 2 cawan air dan ramas. Perah untuk mendapatkan santan no. 2.

3- Gaul bahan2 tumbuk dgn tempoyak hingga sebati, masukkan dalam periuk bersama santan no.2 dan serai titik. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Masukkan ikan panggang dan bila mendidih masukkan petai.

4- Tuang santan pekat dan masukkan belimbing buluh, kecilkan api dan biar mendidih perlahan sambil terus mengacau. Rasa kuahnya, kalau kurang masin boleh ditambah garam