dari cerok dapor NekPP ;))
LEMAK TEMPOYAK PATIN
pantun yerkk dulu ekekee..
ikan kekek mak eloii eloiii
ikan patin mak elaiii elaiii
ikan sudah dibuat gulaiii
mari makan beramaii ramaiii
salam semuaa ;)) heheh amek bau aje yerr...sumber resepi nekpp cilok kat rumah CMG!! mekasih yerk cik mat!! jasa mu tetap ku kenang dongg..ahaks ;))
resepi nekpp CNP aje dari rumah cik mat kita............ zasssssssssssss ;))
- 5 - 6 keping daging ikan haruan ** nekpp guna IKAN PATIN
- 10 biji belimbing buluh, dibelah 2
- 1/2 cawan isi petai (boleh dilebihkan kalau suka) ** nekpp xletak
- 1 biji kelapa, diparut
- 3 batang serai, dititik
- 1 camca besar tempoyak
- 30 tangkai cili padi (bergantung pada tahap kepedasan masing2)*
- 2 inci kunyit hidup*
- 1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk hingga lumat)
Cara membuatnya:-
1- Cuci ikan dgn limau dan garam, bilas dan toskan, perap dgn kunyit dan garam lebih kurang 30 minit. Kemudian panggang hingga ikan sedikit garing.
2- Tuang 1/2 cawan air dalam kelapa parut dan ramas. Perah untuk mendapatkan santan no. 1. Kemudian masukkan 2 cawan air dan ramas. Perah untuk mendapatkan santan no. 2.
3- Gaul bahan2 tumbuk dgn tempoyak hingga sebati, masukkan dalam periuk bersama santan no.2 dan serai titik. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Masukkan ikan panggang dan bila mendidih masukkan petai.
4- Tuang santan pekat dan masukkan belimbing buluh, kecilkan api dan biar mendidih perlahan sambil terus mengacau. Rasa kuahnya, kalau kurang masin boleh ditambah garam