Saturday, 31 October 2009

ROTI KAWIN

dari cerok dapor nekpp ;))
ROTI KAWIN
hehehe..kawin???
ROTI BAKAR daaa :P

ermm roti kawin nie nama brutal kat kopitiam tempat nekpp laypak! hoho gan org sebelah!!! hee heeee :P .. Chamek Kopitiam.. Chamek asal usulnya adalah satu daerah kecil di Daerah Kluang.. tempat kominis dulu2 kala kauuu.. masa zaman2 Jepun dulu.. pehhh nekkpp dah jadik cikgu sejarah ler pulokkkk...hee hee ;

berbalik pada roti kawin nie.. mungkin sebab roti tu dibelah 2.. adalah pasangannya.. maka.. jadiklah roti kawin! nekpp biasanya makan 2 pasang roti kawin!!!! wahahahahaaa ;)))

... lebih kurang 6 tahun yg lepas.. nekpp rajin geks melaypak kat kopitiam di satu tempat di Kuala Lumpur dgn gang baik nekpp.. tapi xdek plaks nama roti kawin nie.. cuma dipanggil roti bakar aje.. kopitiam masa tu blum diperkenalkan lagi.. yg paling fames emes... Kluang Railway Kopitiam.. mcm2 adaaaaa.... roti bakar bun... roti kukus.. roti bakar arang! ermmm.. ada wholemeal.. roti perang.. ishhh promo ler pulokkkkssss....

soooo enjoy yaaaa.. amek bau aje!!! ahaks... resepi tak dek.. cuma bakar aje roti dgn menggunakan pembakar roti ;)))) kemudian disapu butter dan kaya... pehhhh... cap jempol!! best gilers sehhhh.... lagi best bila makan panas2.. pekena plaks gan teh o kerrrr... teh tarik kerrrr... kopi ooooo kerrr.... kopi chamekkkk... kawww!!!

Friday, 30 October 2009

JEMPUT2 UDANG GERAGAU

dari cerok dapor nekpp ;))
JEMPUT2 UDANG GERAGAU

pehhh nekpp merempit kat dapur sehhh..ekeke
tak pe..merempit kat dapor tak sign autograp!!!
jgan maraa aaa org sebelah!!!! :P

menu simple minum petang..
kebetulan ada gang dari DXB nak datang!!
jadiknya nekpp godak lebih sikit ;)
MURTABAK SINGAPURA
hemmm..nekpp BELI aje! hee heeee ;)))
sebenarnya..murtabak singapura nie mmg dah ada stok dlm freezer!!
hehe kalau ada tetamu2 yg terjah aje..
nilah PENYELAMAT SAYA!!!
haa haa BIJAK TAK SAYA??!!! ;))

walupon jemput2 nie kacang putih aje nak buat..
tapi nekpp saje nak share resepi..
sbb ada laa gang2 nekpp sukaa banget gan jemput2 saya!!
nape yerk?? tah ekhhh!! he heee ;))
yg pasti...makan jemput2 nie pekena gan KOPI O!! best!!!
malamnya pulakkkk..pekena gan NESCAFE GOLD!!
adussss nekpp nak titun pukul bape nihhhh!!

zasss resepi ;)))

bahan2
  • 1/2 kilo tepong gandum
  • 5 tbspn udang geragau
  • 1 kiub ikan bilis maggi
  • 1 inci belacan dicampor air dan larutkan
  • 1 ikat daun kucai dipotong2 sedang atau daun bawang
  • hirisan cili merah *** ikut suka..x mo pon tak pe
  • air panas + air paip..heheeee ;))
  • garam/bahan perasa ikut sesedap rasa

SOS PENCECAH
  • cili merah
  • 1 ulas bawang putih
  • cuka
  • gula
  • garam
*** dibelender atau ditumbuk

NOTE: proses yg sama sekiranya nak buat jemput2 ikan bilis..cuma ikan bilis ditumbuk kasar2 sedikit..

MANGO MOUSSE


dari cerok dapor nekpp ;))
MANGO MOUSSE

lama dah buat dessert nie
tapi baru masuk n3..back dated daa..
sumber resepi dari K Zai @ Teratak Antik..
mekasih ya k zaiiiiiiii ;))
nekpp cNp aje... ahaks ;))

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
  • 200g yogurt tanpa perisa
  • 100ml susu segar
  • 1-2 biji mango
  • 16g gula
  • 5g gelatin + 1 sudu besar air panas

Cara-cara

  1. Kupas kulit mango. Masukkan semua bahan kecuali gelatin ke dalam blender or mixer. Mix sehingga semuanya sebati.
  2. Masukkan pula gelatin. Mix lagi dalam 1-2 minit.
  3. Tuang ke dalam acuan. Sejukkan dalam peti sejuk.
  4. Hiaskan dengan mango yg dipotong dadu sebelum dimakan

  1. Note: Kalau mango tu manis, boleh kurangkan gula. Kalau takde fresh mango, boleh guna yg dalam tin.

Thursday, 29 October 2009

MEE REBUS

dari cerok dapor nekpp
MEE REBUS

zass resepi yaa ;))

bahan2 KUAH ;)
  • 500 g daging tetel, kerat2, cuci bersih dan toskan
  • 3 ulas bawang putih ** dititik/ditumbuk
  • 1 inci halia **
** rebus hingga tetel lembut
  • ** 1 biji bawang besar
  • ** 5 biji bawang merah
  • ** 5 ulas bawang putih
  • ** 1/3 cawan udang kering, rendam 10 minit, toskan
** dibelender kesemua bahan
  • 2 tbspn rempah kari daging
  • 1 inci lengkuas, diketuk
  • 300 g keledek, kupas, rebus hingga lembut dan lecek halus
  • garam/gula/bahan perasa secukup rasa

bahan2 SAMPINGAN ;)

  • Mee kuning, cuci dan celur sekejap, toskan
  • Taugeh, buang ekor, cuci dan celur sekejap, toskan
  • Tauhu, goreng dan hiris
  • Hirisan cili hijau dan merah
  • Hirisan daun bawang dan daun sup
  • Bawang goreng
  • Belahan limau kasturi
  • Telur rebus, dibelah dua
NOTE: nekpp tumis bahan2 dengan menggunakan minyak masak + 2 tbspn minyak sapi