Friday, 8 May 2009

MEE BANDUNG MUOR

sempena HaRi IbU
dari cerok dapor nekPP
Mee BaNdoNG MuOr
sumber resepi dari Mawar Johor
kita zass resepinya yaaaa

bahan2
  • 1 kg mee
  • 10 tangkai cili kering (dibuang biji & direbus; toskan)
  • 1 labu bawang putih (diketuk)
  • 5 biji bawang merah
  • 1/2 cawan udang kering; direbus dgn secawan air * alternative boley guna sotong
  • 1/2 cawan udang hidup
  • 1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
  • 3/4 atau 1 cwn gula
  • 3 - 4 cawan air rebusan daging@tulang@udang
  • 1 tbspn sos tiram
  • telur ayam mengikut jumlah hidangan
  • garam secukup rasa
  • minyak utk menumis
  • sawi
  • kobis * ikut suka
  • daun sadri *ikut suka
  • daun bawang dihiris halus utk ditabor
  • tahu digoreng dan dihiris nipis utk hiasan *ikut suka *xletak stok tarak
  • bwang goreng utk ditabor ** xletak pon stok tarak
LAIN2 PERENCAH ** daging ayam *fishball *sotong *bunga kobis * hati rebus boley dimasukkan mengikut citarasa masing2... lagii..kacang tanah atau biskut marie.. nie kena kompon gan MIL nekPP ahaks.. sbb setahu nekPP mesti letak kacang tanah yg dimasin halus ataupon biskut marie.. dlm resepi tak dek tapi nekPP bubuh jugakkk sbb nak bagi kuah tu pekat..

cara memasak
  1. blend cili kering+udang kering+bwang putih+bwang merah
  2. panaskan minyak; tumis bahan2 hingga bau wangi
  3. masukkan sos tiram
  4. kemudian masukkan daging+udang
  5. masukkan air rebusan daging dan diikuti batang sawi
  6. garam; gaul rata; biar hingga pekat
  7. akhir sekali pecahkan telor dan boley ler diisi dlm pinggn
  8. kemudian dihias mengikut selere masing2 yeeeeeeeee ;)))
NOTE
** mee bandung asli tidak mengandungi apa2 rasa yg masam; jadi janganlah masukkan sos/cili sos/asam jawa/tomato puri; ini akan merosakkan keaslian rasanya. ramai org yg pandai2 modify mee bandung muor nih by adding sour ingredients.. itu yg spoil tuhh **

ekeke.. nekPP petik sebijik dari buku resepi tu tawwww..so..tepok dada tanya selera!

******** E.N.D *******


ini adalah buku resepi
hadiah sempena hari ibu kepada nekPP
dari Daddy B
lama dah buku resepi nie..
Daddy B print pas tu binding
sumber resepi dlm buku nie dari Wanita Johor atau pon MAWAR
buku resepi nie banyak berJASA kat nekPP tawwww


** SELAMAT HARI IBU **
kepada
IBU2 YG BERADA DI LUAR SANA

10 comments:

kasih nash said...

selamat hari ibu buat nekpp juga..

FiDa@aMiDa said...

kak NekPP

selamat hari ibu...wah sedapnye mee bandung Muar tu..past ni wajib zasss turunkan ilmu pada fida ya heheheh (nak minta pinjam copy buku tu boleh heheheh tak tau malu heheheh)

Sasha said...

wah! mesti sedap ni... resipi org Johor!

kayteeze said...

Huuaaaa......

Tie memang hantu mee bandung. Buat banyak kali pun tak jemu2, he he..

Selamat hari ibu !!!

ain said...

sedapnyaaaa!!!!lama betul tak mkn mee bandung.

p/s...happy mother's day too!!!

ZaiY said...

terlior tgk mee bandung tu, sllurrpp..leh jual ni. msti berebut org nak beli.

sarahmirza said...

bulan march hr tu dpt gak wish happy mother day dari bos jordanian saya...saya bg tau, eh mother day in may la.. tp dia kata no, today. Balik kerja dpt card dr my son pulak... wah, rupanya tak sama yek mother day kat negara sana sini...niway happy mother day utk semua ibu..

opsstt, mcm takde kena mengena jekk komen dgn mee bandung..

hahaha

Abang Ben said...

banti blh share resepi2 tu ye...hihihi..

Suzi said...

alamak nekPP sori blm tukar nama my hubb hhihih

nekPP said...

kasih *** same2 to uuu..

fida *** dah dapt kann..masak nie jgan ikut 100% resepi yg dibagi..sbb buku resepi hanya lah sebagai panduan aje..tokok tambah aper yg perlu ikut tekak sendiri..;))

sahsa *** sedap x sedapp cubeee lerrrr ;p

zaiy *** yong hehehe nekpp olah ikut hati saya! wahahahaha ;p

k tie *** share ler resepi mee bandunggg plakkk uhuhuh ;p

ain *** buat lerrrrrrrrrrrr nak gek rasee ;p

sarahmirza *** blur ler tuhh uhuhuh..9/5 is UAE mom's day..biasanya ikut negara masing2 tu yg banyak kali kena sambut mom's day niiihhh..layannnnn... ;))

suzi *** small matter ajer tuhh kalau ya pon aper salahnya.. kuikuikui