mintaaa perhatiannn
Puan2 semua dijemput utk minum petang di rumah nekPP
dari cerok dapor nekPP
Seri Muka Ayu & Jelitaaa..wahakss
tea tarik adaaa ;))
kopi o adaaa ;))
milo o adaaaa ;))
datang! jgan x datang!!!!!
Puan2 semua dijemput utk minum petang di rumah nekPP
dari cerok dapor nekPP
Seri Muka Ayu & Jelitaaa..wahakss
tea tarik adaaa ;))
kopi o adaaa ;))
milo o adaaaa ;))
datang! jgan x datang!!!!!
sesudah dikukus..masih panas lagii tuhhh..
cantikk kannn...ngeeeeeee
hehe sori yerkkk..baru perasan resepi..lupaaa!!
resepi nekPP zass kat blog Abg Mat Gebu
mekasihhh ya bangggg..jasaMU TTP KU KENANG!!
cantikk kannn...ngeeeeeee
hehe sori yerkkk..baru perasan resepi..lupaaa!!
resepi nekPP zass kat blog Abg Mat Gebu
mekasihhh ya bangggg..jasaMU TTP KU KENANG!!
- 500gm beras pulut
- 400ml santan cair
- 1 st garam
- 2 sm minyak
- 120gm tepung gandum
- 3 sm tepung jagung
- 140gm gula
- 3 biji telur
- 450ml santan pekat
- 1/2 st garam
- 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste
Untuk lapisan bawah:-
- Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
- Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.
- Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.
- Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
- Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
- Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Untuk lapisan atas:-
- Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.
- Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...
- Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Hendakla ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!!
- Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 45min atau 1jam....
- PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!
8 comments:
Laa....5 ketul je ?
Mana cukup ! Yang lebihnya mana ? Tak baik tau sorok2.....
wah mengancam seri muka bak sket boleh hehehhehe..
Tie *** nekPP dah ngap2..badan lesuuuu weiii pekena puluttt..masyokkkk..nii rasa dah nak beraduuu niii..tapi nekPP tongkat gan batang mancis wahahaha ;p
Fida *** mai ler dtg umah nekpp..kita ngopeee2... kuikui ;p
ok, sat gi saya mai..tggu tau jgn abeskan serimuka tu..ekeke..
resepi sy dh penah cuba, mmg menjadi!!
abis le ana kalau dia nmpak seri muka tu...cun abis!
zaiy *** lelemakkk..badan nekPP pon takut bertambah2 lelemakkk... huwaaa.. nak berbasika berjuta2 kilometerrr nihhh..uhuh
beb *** ngeriiii akuuuu...wahaks ;p
pssstt tapi betul2 aku teruja lerr.. hasilnya cun giler..wahahahaha..
sy makan selalu serimuka nie supaya sentiasa ayu jelita... ngeh3x
kuina *** haaa tahu xperr..tu ler rahsianya..wahaks... ;p
Post a Comment