Wednesday, 8 April 2009

STEW KAMBING UNGKEP


dari cerok depor nekPP utk lauk tengah hari; KAMBING MASAK UNGKEP; masakan kegemaran gitew..ahaks.. selain kambing boley juga guna daging lembu atau ayam. nekPP guna stew kambing sbb senang nak empuk


respinya
  • bawang besar merah/kecil
  • bawang putih
  • halia
  • kunyit hidup atau serbuk
  • ketumbar
  • jintan halus
  • nak rasa pedas sikit letak cili hijau (optional)
  • kesemua bahan2 dibelender
  • serai dititik
  • garam
  • gula
  • bahan perasa - ikut suka
  • asam keping atau air asam jawa

cara2nya
ada 2 jenis cara memasak
kalau ikut zaman dulu2 kala
bila sudah dibelender atau digiling
terus dimasukkan ke dalam periuk sekali dgn daging
direbus lalu ditutup biarkan sehingga daging empuk
jangan terlalu kering nnti kuah x ada
bila dah agak pekat kuahnya curahkan minyak
kemudian digaul sebati


cara ke 2
ditumis bahan2 belender itu dahulu menumis seperti biasa pokoknya masak ungkep nie ikut suka hati masing2. ikut gaya mana yg puan2 nak buat.. yg pastinyaaa..sodappp..

untuk dipelbagaikan boley juga diletak kentang yg telah digoreng
nak berbau harum ~ bolehlah disangan ketumbar dan jintan manis




2 comments:

ain said...

fullamak!!tu dia ungkep kambing yg di tunggu2.

nekPP said...

kenaaa kanggggggggggggg