Friday, 10 April 2009

PUDING CUSTARD JAGUNG



xdek masak2 dari cerok dapor nekPP hehe.. nekPP nak buat housekeeping.. PUDING CUSTARD JAGUNG lama dah buat nih sekitar december; ada brunch after walking2 kat rumah cucu2 nekPP di Al Raffa. kita layar resepinya


bahan2nya
  • 1/2 tin tepong custard
  • 1 tbspn tbspn tepong jagung
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin creamy jagung
  • 2 tin santan sukat menggunakan tin jagung atau susu
  • (dari 1 biji kelapa)
  • gula secukup rasa

cara2nya
  1. camporkan kesemua bahan ke dalam periuk
  2. masak di atas api yg sederhana; hendaklah dikacau sentiasa supaya tidak bergentel
  3. setelah adunan meletup2, boleylah diangkat dan dituang ke dalam loyang
  4. biarkan sejuk sebelum dipotong2.



5 comments:

Suzi said...

nekPP minta puding ni sekeping dua...sedapnya tengok...
dah lama tak buat...
sejak dtg sini tak pernah buat rasanya hahaha...nampak sgt rajin...

ain said...

aku nyer version a bit simpler, sesuai le ngan org 'rajin' mcm aku. hehe

Sasha said...

great NekPP! another simple recipe...
kak Ain taknak share recipe ke?

kuIna Jentayutiara said...

kastad tu tak pakai agar2 ker?


sy mak budak baru belajar nie..

nekPP said...

salam sabtu ceriaa cucu2 nekPP ahaks..

suzi >>> mai ler sini kita minum petang..

ain >>> betul kata sasha..bak ler share!

sasha >> tnx ya! boley try..

kuina >>> xpayah guna agar2 sbb dah ada custard. tapi make sure custard tidak terlalu sikit nnti lembik jadiknya..

hope all of u darling..enjoy ur weeknd!