Sunday, 26 April 2009

KOCI LABU

dari cerok dapor nekPP..
Koci Labu

resepinya

bahan2
  • 1 bag tepung pulut
  • 1/2 biji labu kuning kalau yg besar * 1 biji kalau yg kecil
  • garam secukup rasa
Inti
  • kelapa parut ambil putih sahaja
  • gula
  • garam
  • gula melaka ikut suka
  • daun pisang dilayukan
  • minyak masak sekiranya tidak menggunakan dadih santan
dadih santan
  • kelapa + garam dimasak sehingga pekat dgn menggunakan api kecil

cara2nya
  1. Labu dibuang kulit dan dikukus kemudian dilenyek2
  2. kemudian masukkan tepung pulut + garam lalu digaul sehingga menjadik doh dan boley dikepal2 bulat
  3. masukkan inti kelapa
  4. bila dah dibulat2kan golek2 kan dalam dadih santan atau minyak
  5. ambil daun pisang kemudian dibungkus
  6. akhir sekali dikukus dalam 15-20 minit

4 comments:

Anonymous said...

Eh...tak pernah buat experiment dengan labu... Nampak menyelerakan sungguh !! Yum yum !!

NekPP said...

tie *** tryyy jgn tidak..rugi.. sadappp.. inti nekpp xleh gula melaka..biorkan putih aje.dadih pon nekpp xleh..gaul gan minyak aje..

kuIna said...

klu yg rebus kukus mcm nie sy suka...

jaga kesihatan kan...

mektok said...

Hmmm sedapnya... Mektok dah rasa yang dalam gambar tu