bahan2
- tahu digoreng dan dihiris ikut suka nak gaya mana
- tempe digoreng dan dihiris juga ikut gaya mana ekeke
- soon/tahu kering/cendawan dlm 1 peket tu direndam & dipotong2
- tauge yg besar2 tuu..ape ekh nama dia?? (optional)
- kacang buncis dipotong serong
- petai (optional) sini tarakkk..
- bawang merah
- bwang putih
- halia
- serai
- belacan
- ikan bilis atau udang kering
- cili hijau dan merah dihiris bulat2
- udang sederhana besar
- babat atau perut lembu direbus dulu bagi empuk
- hati ayam
- pedal ayam
- santan pekat
- kicap
- sedikit lada hitam (optional)
- tumis bahan2 yg dibelender
- masukkan udang+babat+hati ayam+pedal ayam masak hingga empuk; kalau dah direbus dulu biarkan mesra alam gitewww..wahakss
- masukkan kacang buncis+soon+tahu kering+cendawan digaul rata
- kemudian barulah masukkan tempe+tahu
- akhir sekali kicap dan santan pekat
4 comments:
aduhaiii!!!teringin pulakkkk!!!
kalau xsilap ari raya ada sambal ni kat umah MIL. sedap ni ratah2..
x mcm sambal le masakan ni... tang mana yg sambal yea?... hehehe... ke mata saya ni dah mula rabun?
sahsa >>> nama jawa asli mmg sambal goreng..selebihnya WALMAAP..diluar bidang mskkan nekPP yeeeeeeeeeee..
********* end **********
SAMBAL - biasanya dikaitan dgn RASA YG PEDAS..dan tidak semestinya sambal iteww berwarna merah menyala..contohnya..SAMBAL KICAP..SAMBAL HIJAU..etc..jadik jgan terasa terkeliru.. rabun.. atau rasa pelik pelikk giteww.. wahakss..
Post a Comment