Sunday, 26 April 2009

KIMA KAMBING

dari cerok dapor nekPP; Kima Kambing... selain daging kambing boley juga menggunakan daging lembu cincang, ayam; boley dicicah dgn *roti canai * roti * nasi putih *bryani dsbgnya...resepi kima kambing sumber dari biras nekPP; beliau dah pon pencen MR H..mekasih yaa Abang H... kita zass resepinya

bahan2
  • daging cincang/daging kambing nekPP guna stew kambing
  • bawang putih
  • bawang merah
  • halia
  • dibelender semua bahan2
  • 4 sekawan *bunga lawang*pelaga*kayu manis*pek'kak
  • 5 tbspn rempah kari * ikut banyak mana nak masak - dibancuh dgn air jadikan paste
  • mix vages
  • kentang dipotong dadu kecil2
  • asam keping
  • garam
  • gula
  • bahan perasa
  • minyak masak
  • 2 tbspn minyak sapi ** ikut suka
cara2nya
  1. tumis dgn minyak bahan2 yg sudah dibelender
  2. masukan rempah kari +asam keping tumis sehingga wangi
  3. kemudian masukkan daging kambing/daging cincang digaul sebati
  4. bila dah empuk masukkan kentang dahulu barulah masukan mix vages+garam+gula digaul sebati
  5. dah pon boley dihidangkan..selamat mencubaaa
nota ** cara msk kima kambing nie sama seperti masak kari cuma kuah kima mesti pekat mcm msk rendang dan ungkep

5 comments:

Anonymous said...

Ooo....gitu rupanya kima... Ingat ada rempahnya tersendiri... boleh cuba gak..!

ain said...

oooo...cam tu buatnya. ala2 kari cuma kering sikit ekh??boleh try ni.

Suzi said...

saya punmcm kak tie ingat ada rempah khas utk masak kima ...blh cuba ni...

Syigim said...

sedapnye!!!! i love kambing :))) kat sini first time makan roti canai ngan minced meat.. sedapppp

NekPP said...

Tie dan Suzi *** tak ada rempah yg sepesel..guna aje rempah kari daging.nekpp mask minyak msk campor minyak sapi..lagii sedapp..

ain *** ya beb ala2 kari..kering tapi pekatttt..cubaaa yaaa

syigim *** oh yeahh baguss nnti nekpp dtg boley bawak kmabing ekeke..