Saturday 7 November 2009

PAI PISANG SEPANYOL

dari cerok dapor nekpp ;))
PAI PISANG SEPANYOL
atau nama geleme
SPANISH BANANA PIE


HOLA!!
haruss x reti nak cakap spanish!! ;))
jom zass resepi ajelah!!!

bahan2 PASTRI
  • 250 gm butter
  • 112 gm gula aising
  • 1 bii telur
  • 392 gm tepong gandum
  • 1 tbspn susu ** nekpp guna shortening CRISCO
bahan INTI
  • 250 gm butter
  • 140 g custor sugar
  • 2 biji telur
  • 140 gm tepong gandum
  • 84 gm tepong jagung
  • 1 biji pisang embun dilecek ** nekpp guna 4 biji pisang emas
HIASAN
  • 4 biji pisang ** dihiris2 samada bulat/serong ikut suka
  • kelapa dlm tin
cara2nya

PASTRI
  1. ayakkan tepong. masukkan butter+gula+telur+susu dan uli. gunakkan hujung jari jemari puan2 yaa.
  2. kemudian disejukan dalam peti sejuk lebih kurang 15-20 minit.

INTI
  1. pukul butter+gula hingga kembang. masukkan telur sebiji sebiji dan pukul sehingga kembang.
  2. masukkan tepong gandum+tepong jagung gaul hingga sebati dan kemudian masukkan pisang yg telah dilecek tadi. gaul rata.

PAI
  1. keluarkan adunan dari peti sejuk.
  2. canai setebal 0.3 mm. letakkan pasti dalam loyang berukuran 10 inci.
  3. masukkan inti dan ratakan.
  4. hiasakan dipermukaan inti pisang yg telah dihiris2 atau dibelah dua dan kemudian taburkan kelapa kering.
  5. bakar lebih kurang 45 minit dengan suhu 160 darjah.


3 comments:

ain said...

memangggg sedapppp!!!!

kasih nash said...

nak ciketttttt.............

NekPP said...

ain >>> uhuh ;p

kasih nasih >>> boleyyyyyyyyyy ;p