PAI PISANG SEPANYOL
atau nama geleme
SPANISH BANANA PIE
HOLA!!
haruss x reti nak cakap spanish!! ;))
jom zass resepi ajelah!!!
atau nama geleme
SPANISH BANANA PIE
HOLA!!
haruss x reti nak cakap spanish!! ;))
jom zass resepi ajelah!!!
bahan2 PASTRI
PASTRI
INTI
PAI
- 250 gm butter
- 112 gm gula aising
- 1 bii telur
- 392 gm tepong gandum
- 1 tbspn susu ** nekpp guna shortening CRISCO
- 250 gm butter
- 140 g custor sugar
- 2 biji telur
- 140 gm tepong gandum
- 84 gm tepong jagung
- 1 biji pisang embun dilecek ** nekpp guna 4 biji pisang emas
- 4 biji pisang ** dihiris2 samada bulat/serong ikut suka
- kelapa dlm tin
PASTRI
- ayakkan tepong. masukkan butter+gula+telur+susu dan uli. gunakkan hujung jari jemari puan2 yaa.
- kemudian disejukan dalam peti sejuk lebih kurang 15-20 minit.
INTI
- pukul butter+gula hingga kembang. masukkan telur sebiji sebiji dan pukul sehingga kembang.
- masukkan tepong gandum+tepong jagung gaul hingga sebati dan kemudian masukkan pisang yg telah dilecek tadi. gaul rata.
PAI
- keluarkan adunan dari peti sejuk.
- canai setebal 0.3 mm. letakkan pasti dalam loyang berukuran 10 inci.
- masukkan inti dan ratakan.
- hiasakan dipermukaan inti pisang yg telah dihiris2 atau dibelah dua dan kemudian taburkan kelapa kering.
- bakar lebih kurang 45 minit dengan suhu 160 darjah.
3 comments:
memangggg sedapppp!!!!
nak ciketttttt.............
ain >>> uhuh ;p
kasih nasih >>> boleyyyyyyyyyy ;p
Post a Comment