Monday, 1 June 2009

STEAM BANANA

kudapan2 waktu petang Ahad
..n3 terkucil lahhh..time pon sudah lariii maa uhuh ;(
dari cerok dapor nekPP
STEAM BANANA CAKE
atau nama melayunya
APAM PISANG!
yg dikukus hehe..
resepi nekpp dpt dari blog Ain
si Ain plak CNP dari puan punya resepi Puan Noreen nuu di UK
sooo nekpp ponnn CNP jugeee
mohon dihalalkan yeeeeeeee ;p
mekasih utk puan2 berduaaaaa ;))



Bahan-bahan (10 biji bergantung pada size muffin cases):
  • 2 biji telur
  • 100gm gula pasir *nekpp campor brown sugar
  • 2 biji pisang masak - lecek (dapat dalam 200gm)
  • 150gm tepung naik sendiri
  • 1/8 camt soda bikarbonat
  • 75gm minyak - perasa ikut suka eg. vegetable, canola, olive

cara:

  1. ayakkan tepung bersama2 dengan soda bikarbonat dan ketepikan
  2. kemudian di dalam mixing bowl pukul gula dan telur sehingga gebu dan kembang
  3. masukkan pisang yang telah dilecek tadi dan pukul sehingga sebati
  4. setelah itu masukkan pula tepung dan minyak sambil dikacau rata
  5. tuangkan adunan ke dalam muffin cases yang telah disusunkan ke dalam muffin pan atau tin
  6. kukuskan selama 15 min atau sehingga masak dengan api yang kuat

8 comments:

CT Delima said...

Amboi gebunya nekPP kalau buat minum petang ngan minum kopi O panas mesti sedap kan.

Fazemy said...

Sedapnya kak Yati..

FiDa@aMiDa said...

nekPP - ky guna pisang apa ya...cantik kaler coklat2 gitu..hari tu fida beli pisang apa entah jadi kaler putih je hehehee

mother of two said...

nek...oo nek..
bak mai skit kat pdg bola nanti wokey...janji tau!!!

ZaiY said...

comei apam tu mcm kek ler.acuan tu pun comei, bawa dr msia ke beli kt sini?

nekPP said...

CT *** gebuz mcm sayaaa ekeke ;)) jom kita ngopeee nogpeeeee ;))

FAZEMY *** jom mariii siniiiii ;p

FIDA *** guna pisang dole kots..pas tu ky campor brown sugar tu yg kale dia kecekelatan..kalau buat kek pisang pon ky suke guna brown sugar.. bukan sbb pisang yaa yanggg...

MOT *** bola dah kena kensel kan kan kannn..ahaksss ;p

ZAIY *** maap ler yong..bawak bekal dari mesiaaaaaaaaaaaaaa ekeke ;p

blogresipi said...

Wah comel2 apam pisang nekPP nih... macam senang je nak buat.. mohon cilok resipi jugak ye..hehehe

kuIna LadyInRed said...

sebut betul2... steam cake..steam cake...

ehhhh sy sebut apam pisang lah senang.. lidah dah berkerut...nanti jd steream lak...

comel comel mcm st.. ahak2..