Thursday 12 April 2012

AIR BATU JAGUNG


Senonim dgn panggilan AIS KRIM MALAYSIA. tapi... nekpp masa zaman kanak2 riang panggil AIR BATU MALAYSIA atau ikut pada FLAVOUR aper yg dibuat contohnya AIR BATU JAGUNG atau AIR BATU SIRAP BANDONG hehe.. HARGA... sekitar SEPOSEN! 10 sen.. yg ni nekp buat AIR BATU JAGUNG. penangan MsEdy! layannnn... jom zasss bahan2 ;)

bahan2 ;)
  • 1 tin jagung krim
  • 1 tin susu pekat manis yg kecil *IKUT TAHAP KEMANISAN JIKA PERLU DIKURANGKAN
  • 1/2 cawan kordial jagung
  • 1 tin air (sukat guna tin jagung)
  • gula *jika perlu; kalu dah terlalu manis x payah letak
  • sarung atau plastik air batu malaysia
  • sehelai daun pandang disimpul

cara2nya
  1. satukan SUSU + JAGUNG KRIM + KORDIAL JAGUNG + 2 tin air (ditambah jika perlu) + simpulan daun pandan
  2. masak dgn api kecil. sentiasa dikacau supaya tidak hangit di dasar adunan.
  3. pastikan TIDAK TERLAU CAIR DAN TIDAK TERLALU PEKAT! DAN TIDAK TERLALU MANIS! ;))
  4. bila dah reneh diangkat dan disejukkan. letak tepi.
  5. boley diisi ke dalam SARUNG PLASTIK AIR BATU MALAYSIA. disimpul dan diikat kuat supaya padat.
  6. disimpan dlm FREEZER!
  7. boleh dimakan bila sudah BEKU! hehe..




simply the best!!!




1 comment:

Kak Am said...

nakkkkkkk.. esjrim m'sia 10 btg..! sorry awk punya yg tu..tu.. esok ya..!