Tuesday, 10 April 2012

LEMPENG PEKAK

dari CerokDaporNekpp
LEMPANG PEKAK

ASSALAMUALAIKUM.. malam yg dingin! hee.. sejuk! SIMPLE & EASY dari CerokDaporNekp.. dgn alasan.. nekp lom boley FULL SWING utk berkuntau kat dapor! almaklum.. nak BAIK PULIH TENAGA! ahakss.. DINNER nekp.. LEMPENG PEKAK! haha.. ini bukan nek p bagi nama arr... sape lagi kalu tak CHEF TEROHOR iteww yg sungguh keretip kannn... CHE MAT kita... nama x geleme TETAPI RASANYA... MABELESSS!!

Mohon HALAL yer CMG! sila SEKODENG kat SINI dan Nekp CNP jerk yea... mekasih CMG!

bahan2nya ;)
  • 2 cawan tepong gandum
  • 1/2 camca teh baking powder
  • 2 cawan air (atau secukupnya)
  • garam secukup rasa
  • SOS pencecah kegemaran ANDA atau KUAH KARI, KUAH GULAI, SAMBAL TUMIS DLL

cara2nya;)
  1. satukan tepong + baking powder dlm bekas, kacau rata dgn whisk, tuang air secukupnya hingga mendapat adunan yg tidak terlalu cair atau pekat.
  2. tambah garam secukup rasa dan kacau hingga rata. ketepikan.
  3. panaskan NON-STICK PAN (CMG guna saiz 10 inci) dgn sedikit minyak, kemudian letak sesenduk penuh bancuhan adunan tadi (anggaran 1/2 cawan) ratakan dan masak dgn api sederhana hingga permukaan lempeng pucat.
  4. kalau nak nampak garing, anda sapukan sedikit minyak atas lempeng tadi sebelum diterbalikkkan,
  5. masak hingga perang, angkat.
  6. buat kaedah sama dgn baki adunan sehingga habis.
  7. Hidangkan bersama sos kegemaran atau kuah gulai yg anda suka utk sarapan atau minum petang JUGA hehe nekpp tambah.. MAKAN MALAM! SESUAI BANGET UTK ORG YG BERDIET. ahakss..

GULAI KAWAH



simply the best!









2 comments:

hana said...

salam akakkk... pekabooo?? ehehehe.. nak wat jugak la lempeng pekak arini.. sambal tumis dah ada.. tak pekak kan kak kan kan kan... eerkk seram juga mendengonyer.. hihihi

NekPP said...

wasalam dikkkkk nonnn!! heheh... lempeng pekak satuuu!! alhamdulillah naseb baik x pekak org seberang panggil nekp! hahaha...