Monday, 1 February 2010

NASI GORENG KAMPONG WIT DAUN KUNYIT

dari cerok dapor Nekpp ;)
NASI GORENG KAMPONG
WIT
DAUN KUNYIT


bfest semua...jemput makan! ahaks..
alhamdulillah..sihat semua hendaknya pagi isnin ceria ni ;)

jom kita zasss camner nak buat nasi goreng kampong daun kunyit nih yerk!! ekeke.. tak de laa sepesel pon cuma buley AWET MUDO makan nasi goreng yg ada ulam2an nihh...x caya?? "lihat laaa pandanglaaa...tiru mcm sayaaaaa..." heeeeeeee heeeee ;p

bahan2
  • 5 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan
  • segengam atau 5 batang cili api ** ikut suka pedasnya...AWAS!
  • 2 tbspn udang kering ** direndam dahulu
  • kencur ** ikut suka
** belender ke semua bahan jgan terlalu halus.. DITUMBUK lebeh power!! hehe
  • 1 helai daun kunyit dihiris2 halus
  • daun kencur ** ikut suka...juga dihiris2 halus
  • segengam ikan bilis
  • garam/gula/bahan perasa secukup rasa
  • 2 pot nasi ** yg sudah dimasak lerr..ahaks

cara2nya
  1. goreng ikan bilis sehingga kekuningan..diangkat dan ditos.
  2. tumis bahan2 yg dibelender sehingga naik bau atau naik minyak
  3. masukkan bahan2 perasa/gula/garam
  4. kemudian masukkan nasi gaul sebati
  5. diikuti dengan DAUN2 YG DIHIRIS..digaul rata
  6. dan akhir sekali masukkan ikan bilis yg telah digoreng
  7. sudah boley dimakang!

SELAYANG PANDANG > kali ni nekpp tak letak DAUN KENCUR dan BUAH KENCUR; sbb tahap kesuburannya agak terbantut!! ..kering kauuu!! siannn..lama kena tinggal.. kebiasannya kalau ada; nekpp akan letak buah kencur ni dalam nasi goreng kampong..best! aromanya...walllaaaaa bila dah dicampor dengan daun kunyit.. pehhh....tangkap leleh! kalau lagi pedas lagi baguih... x caya?? try aaaaa... yg tak reti nak makang pedas2 tuhh.. dinasihatkan JANGAN CARIK PENYAKIT!! NEKPP TIDAK BERTANGGUNGJAWAB YERK!! muhuwahuwaa ;))


8 comments:

Tie said...

Ooo... daun kunyit !! Memang terus jadi sasau..bau yang menusuk kalbu, uwaaaa.........

Err.....

Ada lagi tak nasi goreng tu ??

♥LOVE2COOK♥ said...

Akak!!! Love plan nak buat NGK today! Tapi, sayur takde...nak guna kacang buncis jer...kikiki!

Sll mkn kat Pelita Nasi Kandar, terangkat! So, nak try masak sendiri hari nih...kekeke ;)

kencur tu apa ek???

ain said...

hehehe...aku ler tu yg tak tahan bab pedas2 ni.balik2 ns goreng cina aje.

QiStinA's said...

walla weh..sodap sungguh nasi goreng tu... nak wat..tp tak de daun kunyit...nek pp... tolong fedex sikit daun kunyit...ha..ha..

ima said...

saya selalu gak buat nasi goreng kampung ni...memang suka sgt,tapi kalau letak daun kunyit pasti lebih sedapkan...lain kali bolehlah cuba...hehe

fuzidss said...

Salam Nekpp... daun kencur ke atau daun cekur.. Daun kencur tak pernah tengok lagi

NekPP said...

kak tie >> mokcikkkkkkkkkkk sori!! abih doh!!

love >> wahh sodap tuh..kekadang nekpp pon suka letak kacang buncis or kacang panjang dipotong kecil2..

kencur?? muwhuwahuwa..SILAP TIAP DONG..CEKUR!!! CREDIT TO MY NEW BUDDY FUZIDSS...TNXX SOO MUCH!!!

ain >> wakaka tu sbb tak ngantor sepinggan mau ko tak makang!! uhhuhhh

moi >> wallaaaa ... er serius kaa nakkk...boley sangattt!!!

ima >> sedap ima...aromanyaa..aduhhhh... hehe..juga baik utk kesihatan..ahaks

fuzidss >> wahahaha...TERIMA KASIH BANYAK2............. SELALU SILAP!!
BUKAN KENCUR............HEHEHHH.. CEKUR...................

fuzidss..tnx xoxo link nekpp..visit nekpp...u r most welcome dear!! me link jugakkk...;))))

fuzidss said...

Salam Nekpp, most welcome my dear. Terima kasih kembali kerana sudi singgah my blog ya.. muaah