dari cerok dapor Nekpp ;)
IKAN MASAK ASAM BERLADA
CREDIT utk sifu tersohor sape lagii kalu bukan CMG!
masakan nie ala2 Baba Nonya.. best!!!
jom zasss resepi yerk.. nekpp CNP aje ;p
mekasih daun keladi
lain kali nekpp CILOK resepi lagi yerk Cik Matt..
hehe pantun 2 kerat gitewww...
BAHAN-BAHANNYA :-)
CARA MEMBUATNYA :-)
- 5 ekor ikan kembung (boleh guna ikan pari)
- 1 biji terung, potong serong, rendam ** nekpp xletak..sbb xdek ;)
- 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
- 1 liter air (atau secukupnya)
- 1/2 cawan jus asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- 6 biji cili merah* nekpp campur cili api!
- 3 biji buah keras*
- 1/2 inci belacan, dibakar*
- 1 camca teh lada putih biji*
- 3 ulas bawang putih*
- 8 biji bawang merah*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1 hirisan lengkuas*(*ditumbuk halus atau dikisar)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan disiang, cuci berih dan ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum dan terbit minyak. Tuang air dan biar mendidih.
- Masukkan ikan dan terung, tambah jus asam jawa, masukkan bunga kantan. Biar mendidih perlahan. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Masak hingga terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidangkan segera bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam.....
8 comments:
wei laa comey bungo tu wei...
wahh segarnya nampak bunga kantan tu. ermmm sedapnya masakan tu, kecur air liur dha ni.
cili apiii...???? pehhh...mau berasap telinga ni!!!!
mcm berjanji..kite pun baru wat masak asam CMG 2 hari lepas... tp kite tak de bunga kantan...huh..huh..huh..
salam nekpp..sedapnya tenguk masak asam ni..nak meleleh air liur dibuatnya.
salam nekpp.
wah! berseri bunga kantan tu. meriah tul kebun nekpp.
salam..nekpp,suburnye bunga kantan tu...kembang semangkuk..
fuzidss >> weiii amek benih kat kebun nekpp pas tu tanam!! ekeke
emy >>> amek bau ajer emy yerkkk..;p
ain >>> haa tau tak perrr....;p
moi >>> mcm tau tau ajerrrr...;)
k inaKL >>> salam k inaaa ;))
nurindah >>> nak mai ler sini..amek tanam!! ;))
noorme >>> suburrr mcm tuan dia!! hehe ;))
Post a Comment