dari cerok dapor NekPP ;))
LEMAK TEMPOYAK PATIN
pantun yerkk dulu ekekee..
ikan kekek mak eloii eloiii
ikan patin mak elaiii elaiii
ikan sudah dibuat gulaiii
mari makan beramaii ramaiii
salam semuaa ;)) heheh amek bau aje yerr...sumber resepi nekpp cilok kat rumah CMG!! mekasih yerk cik mat!! jasa mu tetap ku kenang dongg..ahaks ;))
resepi nekpp CNP aje dari rumah cik mat kita............ zasssssssssssss ;))
- 5 - 6 keping daging ikan haruan ** nekpp guna IKAN PATIN
- 10 biji belimbing buluh, dibelah 2
- 1/2 cawan isi petai (boleh dilebihkan kalau suka) ** nekpp xletak
- 1 biji kelapa, diparut
- 3 batang serai, dititik
- 1 camca besar tempoyak
- 30 tangkai cili padi (bergantung pada tahap kepedasan masing2)*
- 2 inci kunyit hidup*
- 1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk hingga lumat)
Cara membuatnya:-
1- Cuci ikan dgn limau dan garam, bilas dan toskan, perap dgn kunyit dan garam lebih kurang 30 minit. Kemudian panggang hingga ikan sedikit garing.
2- Tuang 1/2 cawan air dalam kelapa parut dan ramas. Perah untuk mendapatkan santan no. 1. Kemudian masukkan 2 cawan air dan ramas. Perah untuk mendapatkan santan no. 2.
3- Gaul bahan2 tumbuk dgn tempoyak hingga sebati, masukkan dalam periuk bersama santan no.2 dan serai titik. Masak atas api sederhana hingga mendidih. Masukkan ikan panggang dan bila mendidih masukkan petai.
4- Tuang santan pekat dan masukkan belimbing buluh, kecilkan api dan biar mendidih perlahan sambil terus mengacau. Rasa kuahnya, kalau kurang masin boleh ditambah garam
3 comments:
sedapppp bau..huwarrgghh..
sy der tmpoyak stgh balang lam fridge tu, xpenah buat lg msk lmak..boring sbb cik abe tak mkn tmpoyak..huhu..
memang sedap... ZaiY cik abang saya tak makan tapi tak leh tahan tengok Ikan patin ... makan jugak tapi ikan jee kuahnya tidak
zaiy >>> kalu rasa tak nak..balang tu baling arr kat nekpp yerkk!! hehe
fuzidss >>> meh ler dtg sini..kita makan sama2 ;))
Post a Comment