Tuesday, 8 September 2009

MEE HOON HAILAM

dari cerok dapor nekpp
Mee HooN HaiLam
resepi nekpp CNP dari CMG...mekasih yg cik mat!!

tapi maap yer nekpp tak ikut 100% bahan2.. sebab tidak ada!! uhuh.. aper yg ada stok kat rumah aje.. hehe jgan membazirrr gayahhh... ahaks.. anggaran kuah pon nekpp xreti nak estimate.. sbb nekpp guna 2 peket mee hoon.. mcm masak 1 kawah uuuu hehe.. try maa.. mula2 okkkk nampak cun gitewww... kuah just prefect!!! huyooooo... then agak pekat.. kuah tak de.. tak per next time buat lagiiii.. insyAllahhhh... jom zassss resepi ;))


Bahan-Bahannya:-)

1 keping dada ayam ** nekpp tak guna..nekpp guna seafoods
2 keping fish cake ** tak de
1 cawan isi udang
1 cawan hirisan lobak merah
1 batang leek, potong serong ** tak de
1 kiub tulang rusuk "MAGGI" ** tak de ** nekpp guna sesedap RASA MAGGI
1 camca teh serbuk lada hitam
1/2 cawan sos tiram
1/2 camca teh minyak bijan ** tak de
3 camca besar kicap cair
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 inci halia, dititik
1 camca teh tepung jagung + 1/4 cawan air
Air secukupnya

Bahan Lain:-)
500 g mee kuning, cuci, celur dan toskan ** nekpp guna mee hoon
Taugeh, dicelur (jika suka) ** tak de
Tauhu, digoreng dan hiris nipis ** tak de
Bawang goreng ** tak de
Hirisan daun sup/daun bawang
Hirisan cili padi (jika suka)

Cara membuatnya:-)
  1. Potong dada ayam kepada potongan kecil, cuci, toskan dan gaul dengan serbuk lada sulah dan sedikit garam, perap 10 minit. Potong fish cake sederhana tebal. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak bersama minyak bijan dalam periuk atau kuali. Tumis bawang putih cincang dan halia hingga wangi, masukkan daging ayam dan masak 5 minit. Masukkan udang dan potongan fish cake. Tuang sos tiram dan kicap cair. Kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 1500ml).
  3. Bila mendidih, masukkan kiub tulang rusuk "MAGGI", lobak merah dan leek (boleh tambah sayur lain jika suka). Masak hingga lobak lembut dan masukkan serbuk lada hitam. Tambah bancuhan tepung jagung dan kacau rata, masak dengan api sederhana hingga kuah pekat. Rasa dan jika ok, matikan api.
  4. Isi mee dalam mangkuk, letak taugeh (jika ada) dan tuang kuah hingga hampir memenuhi mee. Hias dengan hirisan tauhu, bawang goreng, hirisan daun bawang/daun sup dan hirisan cili padi jika suka pedas..

EID MUBARAK!

5 comments:

ain said...

byk gak yg tak de...tp rasa mmg sedapp!!!!

nekPP said...

ain >>> hehe tahu tak perrr..uwekkk

kak ina kl said...

salam nekPP...memang cedap bukak poser makan camni..akak sukerrrr

kayteeze said...

Eh... baru je kak tie buat mee hailam, mee hoon kak tie goreng je, hehe...

cHeRyNa PiReS said...

sedapnye...sha suka la macam nieh...lagi2 tambah udang...nyummyyy....

tp kalau cili potong nieh sha suka letak cili padi...baru terbakar lidah:P