Tuesday, 12 May 2009

RICH ORANGE CUPCAKE

dari cerok dapor nekPP
untuk kudap2an waktu petang
RICH ORANGE CUPCAKE
sumber resepi dari Chef Yatt nuu di Finland
nmpk resepi kek nie dari blog ain..hampehhh resepi tarakk
makaaa nekPP pun usaha carik resepi!!!
soo melawat ler 'gang blog' ain
finally dpt puan punya resepi nihh
tnx soo very much yaa yattt
nekpp copy n paste yerrrr..;)))
tapiiii maap ler sbb nekpp buat as cupcake
sbb senang nekpp nak bawa
nekpp ada 'jemputan makan2' kat rumah gang nekpp

bahan2

1 cawan tepung cake
125 ml butter di cairkan
3 biji telur
75ml orange juice ( 1 biji oren besar)
parutan kulit buah oren kikis di bahagian oren je jgn sampai ke kulit putih
1 biji lemon juice
3/4 cawan gula halus
1 sudu pewarna kuning
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil cream of tartar

Cara-caranya;

blend telur bersama cream of tartar sehingga kembang, masukkan gula, pukul lagi. Kemudian masukkan orange juice, lemon juice dan pewarna kuning. Masukkan pula butter yang telah di cairkan pukul lagi. Akhir sekali gunakan spatu masukkan tepung kek, kulit oren bersama baking powder, kacau dengan satu arah 4-5 kali jek dah cukup, jangan kacau lebih-lebih.

topping taburkan aising sugar atau

panaskan juice oren bersama aising gula kemudian tuang di atas kek lagi sedap kalu takde juice oren boleh guna oren sunkist yang dalam botol tu. seperti untuk buat kek kalu takde buah oren boleh guna oren sunkist dalam botol tu.


5 comments:

ZaiY said...

bestnya kalu berjiran ngan nekPP ni, minum petang makan best2 je.. saya ni kdg2 minum petangpun kadang2 terlupa..he3 sedar2 dh malam..alasan baek punya..kui2

ain said...

ooo...aku ada buat ekh cup cake ni. aku pun lupaa!!hahaha

kuIna LadyInRed said...

hehehe... pernah buat kek ramai dgn kengkawan tersilap buah orange dgn limau mandarin..

pahit.........

sy pun mcm Zaiy gak nk berjiran dgn NekPP gak...


tgk verification code pn 'buyche' maknanya nak suruh g bakery.

nekPP said...

salam sayang cucu2 nekpp ahaks..1001 lorii ada sibuk sekitt..mekasihh yerrr sudi jengah2 cerok dapor nekpp nihhh...

zaiyy dan kuina..tak dpat di alam nyata..dlam blog pon jadik ler jadik jiran nekpp..bila singgahh amek ler aper yg korang nak makan..jgan malu2 yerrrrrrrrrrrr ;p

beb ... kauuuu..ko buat cake aku buat cupcake respi sama tapi betuk tak sama maa .wakakaka..

kayteeze said...

Adoi.... kena tengok je la ni....

Kalau ada bau tak la kempunan sangat, hu hu.... sabor aje laa...