Friday 30 March 2012

LONTONG

dari Cerok Dapor Nekpp
LONTONG


perghhhh giler serius mengHUPDATE CerokDaporNekpp hehe.. 2 hari nie nekp HOME ALONE! knock! knock! knock!! NOBODY AT HOME???? hehe.. so kena laa curik time kan! terasa rindu berblog!! windu sama kawan2 bloggers!! korang x windu kew sama nekpp wehhh.. ;))

so..ni pon N3 yg terlewat! RALAT!!

LONTONG ni nekpp buat masa minggu pertama cuti sekolah.. BB Bear balik bercuti! Sayang anak tangan2kan... Marah anak rindu2an... hehe... KUAH LODEH.. adalah kegemaran MsEdy.. sbb ada SUON & TAHU KERING! hehe.. tekak2 minah saleh minah tu pun..reti jugak makan suon n tahu kering yerk... SAYA ANAK MALAYSIA! haa tau x perrr ;)) zass resepi...


bahan2 ;)
  • suon direndam *pas tu dipotong2 ikut suka
  • tahu kering direndam *dipotong2 juga ikut suka
  • 2 batang karot dipotong panjang
  • kobis dihiris sedang
  • kacang panjang dihiris2
  • bawang merah
  • bawang putih
  • sedikit belacan
  • sedikit kunyit hidup
  • sedikit halia
  • udang kering direndam dicuci & ditos
  • 2/3 tangkai cili merah basah dihiris bulat
  • 2/3 tangkai cili hijau basah dihiris bulat
  • 1 mangkuk santan cair + santan pekat *kuah lodeh ikut suka
  • perasa secukup rasa

cara2nya ;)
  1. soun & tahu kering dibasuh kemudian ditoskan.
  2. blend atau ditumbuk bwang2 merah/putih/belacan/kunyit sehingga lumat kemudian masukkan udang kering ditumbuk agak kasar sedikit
  3. hiris cili hijau/merah
  4. tumis bahan2 yg ditumbuk + cili yg telah dihiris
  5. bila sudah naik bau masukkan santan cair biar mendidih kemudian masukkan sayura2n; gaul sebati..biarkan seketika. JAGAN MASAK TERLALU LAMA. NNTI SAYUR LEMBIK! akhir sekali barulah masukkan santan pekat.
  6. dah boleh dihidang kuah lodeh dgn nasi impit juga sambal tumis udang atau sambal kacang ;)

note: guna santan cair adalah supaya bahan2 yg ditumis tu x hangus. dan masukkan santan pekat kemudian supaya santan tidak pecah.. xsedapp...xcantikk! hehe.. angkat sehingga santan reneh.. pastikan api kecil.. petua nekp ;))




No comments: