Saturday, 3 December 2011

KARIPAP TUN TELANI

dari CerokDaporNekpp
KARIPAP TUN TELANI


Salam Sabtu ceria sahabat2.. moga ceria selalu....... sila jamu karipap berintikan DAGING KENTANG nekpp.. kikiki.. resepi DOH Nekpp sekodeng dari dapor Kak Ummie nuu di Kuantan! sumber dari sahabat baru blogger kita nuuu di Bintulu.. Tun Telani... mmg sedapppp!!! mekasih byk2 utk puan2 berdua yaa mohon halal!!.... resepi boley klik di sini > HomeSweetHome dan Tun Telani ;) jomm zass resepinyaaaaaaaaaaaa...


bahan2 DOH ;)
  • 4 cwn tepong gandum
  • 2 tbspn margarine @ mentega (nekpp guna mentega)
  • 1/2 cwn minyak jagung
  • 3/4 cwn air
  • 1/2 tspn garam (nekpp x guna sbb guna salted butter)

cara2nya
  1. panaskan butter + minyak hingga butter cair (x mendidih pon xpe) ketepikan.
  2. dlm bekas lain masukkan tepong; bulatkan tengah2 tepong curahkan butter yg telah dicairkan dgn menggunakan garfu (kalau x jari masak! hihi ni nekpp tambah... takut jari melecur ;)
  3. bila adunan sejuk curahkan air + garam dan kemudian diuli dlm 15 minit hingga nampak doh lembut & berminyak. Inti boley ikut citarasa masing2..


simply d best!!!


note;)
INTI karipap boley dipelbagaikan..




No comments: