Friday, 30 October 2009

JEMPUT2 UDANG GERAGAU

dari cerok dapor nekpp ;))
JEMPUT2 UDANG GERAGAU

pehhh nekpp merempit kat dapur sehhh..ekeke
tak pe..merempit kat dapor tak sign autograp!!!
jgan maraa aaa org sebelah!!!! :P

menu simple minum petang..
kebetulan ada gang dari DXB nak datang!!
jadiknya nekpp godak lebih sikit ;)
MURTABAK SINGAPURA
hemmm..nekpp BELI aje! hee heeee ;)))
sebenarnya..murtabak singapura nie mmg dah ada stok dlm freezer!!
hehe kalau ada tetamu2 yg terjah aje..
nilah PENYELAMAT SAYA!!!
haa haa BIJAK TAK SAYA??!!! ;))

walupon jemput2 nie kacang putih aje nak buat..
tapi nekpp saje nak share resepi..
sbb ada laa gang2 nekpp sukaa banget gan jemput2 saya!!
nape yerk?? tah ekhhh!! he heee ;))
yg pasti...makan jemput2 nie pekena gan KOPI O!! best!!!
malamnya pulakkkk..pekena gan NESCAFE GOLD!!
adussss nekpp nak titun pukul bape nihhhh!!

zasss resepi ;)))

bahan2
  • 1/2 kilo tepong gandum
  • 5 tbspn udang geragau
  • 1 kiub ikan bilis maggi
  • 1 inci belacan dicampor air dan larutkan
  • 1 ikat daun kucai dipotong2 sedang atau daun bawang
  • hirisan cili merah *** ikut suka..x mo pon tak pe
  • air panas + air paip..heheeee ;))
  • garam/bahan perasa ikut sesedap rasa

SOS PENCECAH
  • cili merah
  • 1 ulas bawang putih
  • cuka
  • gula
  • garam
*** dibelender atau ditumbuk

NOTE: proses yg sama sekiranya nak buat jemput2 ikan bilis..cuma ikan bilis ditumbuk kasar2 sedikit..

7 comments:

ain said...

sambil2 aku buat muffin semlm, aku melantak nko nyer jemput2 sampai licin!!!lapo seh!!!

Am-flora said...

ha..jemput2 udg gragau ni pun kat umah mmg suka dan selalu gak buat, sedap kan yatie? cicah dgn sos dia adoi.. sedapnya! Bak 3 ketul... nak rasa gak jmput2 udg gragau org rinting. he..he..

cHeRyNa PiReS said...

sha pernah makan murtabak singapore sekali saje seumor hidup. nak sangat blaja buat supaya boleh selalu makan. nywayz, geragau mmg best...paling suka bila goreng kacang letak geragau:)

ima said...

alahai... jakunnya ima ni tak pernah dengar jemput2 udang geragau ni...hehehe
lebih terkejut lagi tengok bahannya letak belacan lagi...wah,tentu ada kelainan dgn rasanya...huhu teringin pulak rasa

blogresipi said...

Udang geragau wat jemput2 eh.. bestnye! i likeeee udang2 neh.hehehe....

NJ said...

salam yati..
dah petang ni baru jenguk mesti dah licin semua yg ada..mmg sedap udang geragau buat jemput2..rangup2makan masa hangat lg..emm yummy.. kopi o plak.. perghhh..camane akak nak kurus cam ni..tgok semua sedap2jer hari2 makanan ni...kat umah ain lak muffin..adoiii

nekPP said...

ain >>> yolaaa tuh!!!!

k am >>> sodappp... bulehhh.. nnti kita ngeteh2 yerk kat rinting!!!

cheryna >>> kalu susah nak buat murtabak sgpore.. nnti try buat mini murtabak.. sampoii aje shaa!! nekpp pernah buat mini murtabak tapi x masuk n3.. insyallah.. next time!

ima >>> letak belacan tu resepi dari mak nekpp.. perasa ima.. bagi lagi umph! try lah! ape pon.. ikut selera masing2...

NJ >>> makan siang hari tak pe! jagan makan selepas 8pm!!! bahayaaaa... ekekeke...