Friday, 28 August 2009

TEPUNG PELITA

Alhamdulillah dah masuk hari yg ke5 kita berpuasa
tidak utk nekpp!! hari ni adalah hari yg pertama! ahaks..
baru nyambut puasa sayaa...alhamdulilahhh..
upsss time out! dah pukul 12 lebih tarikh pon dah tukaq..
bantai ajelah labuuuu...

dari cerok dapor nekpp
TEPUNG PELITA ataupon KUIH TAKO

sambil mengoreng mee; godak2 tepong pelita.. hehe tak sempat utk dihidangkan sebagai pencuci mulut.. masa ciput! tup tup azan dah berkumandang.. alaaahaiii.. tulerrr asyik poye2 ajeeee ahakssss.... nie kiranya sesi percubaan! buat pon tak byk.. cuba test ujikaji giteww hehe.. hasilnya ayuuuu ahaks.. tak sempat nak nunggu sahur.. dah selamattt... hehe..

oitt orang sebelah! maap ler.. malm buta baru menjadikk.. lain kali yerkk.. ekeke..
hehe mcm dailog cita P.Ramlee plaks..

... nekpp belom pernah buat lagii kuih tako niih... seingat nekpp; pernah buat masa dulu2.. masa muda2... nekpp takat isi dlm kotak2 pandan tu ajelahhh.. akak nekpp yg buat adunannya; nekpp assistant ajer ahaks... masa kat nun di sanun plaks.. nak buat pon daun pandan payah nak dapat.. bahan2 pon kalau tak dek stok kat umah.. wassalamm ajer lahhh.. uhuh..

nekpp cilok resepi di My Resepi @ Junjs11..sila klik di sini utk zasss resepi; tapi nekpp CNP jugak utk tepek kat siniii.. mekasih yaa.. jom zass resepinya di bawahhhh :)

Bahan2nya (8 bekas)
Lapisan bawah
  • 30gm tepung Hoen Kwee
  • 90gm gula
  • 300ml air
  • 6-8 biji sengkuang - dibersihkan dan dipotong dadu ** nekpp guna jagung tin berkrim

Lapisan atas:-

  • 270ml santan
  • 20gm gula
  • 20gm tepung beras
  • secubit garam
  • Daun pandan atau bekas2 kecil sebagai acuan

Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas kedalam periuk. Masak atas api perlahan, kacau hingga pekat.
  2. Masukkan sengkuang, kacau rata dan masukkan kedalam acuan.
  3. Masukkan semua bahan untuk lapisan atas, kacau atas api hingga pekat dan masukkan keatas lapisan pertama.
  4. Biarkan sejuk dan hidang.
EID MUBARAK!

8 comments:

ain said...

huwaaaaaaaaaa!!!! aku nak jugakkkk!!!
n fav zati ni tau. yg jual kat bazar out gilos!!!

nekPP said...

nakkkkk tisuuuuuuuu??? sori ler.. test2 aje hehe..skill tengah asah sehhhh.. lamo dah dapo xberasap!

Sasha said...

alamak! susahnya nak buat dia... anak suka sgt kuih ni, tp rasa2nya mama dia x serajin nekpp...

Suzi said...

saya pun suka kuih ni nekpp...selalu beli maa kat m'sia dulu...bilalah kerajinan nak ada utk buat kuih ni...

FA said...

kakkkkkkkk...wuaaaaaaaaaaaaaaaaaa... teringin teringinnnnnn....jian kata nak gakkss..hehehe

nekPP said...

sasha >> tang susah nak siapkan kelonsong pandan tu sashaa hehe..
kalau ada assistant baru boley buat banyak2 then pos kat sasha ekhh..

suzi >> nie tengah dtg mood ler suz!
buat seciput ajer yg termampuuu ahaks..

FA >> dah makankan utk JIAN AJE!! wahaha...errrrrrrrrrr tak ngidam kan mummy jian!

kayteeze said...

Waaakakaa.... teringat suami Tie gelar kuih tutup mulut bini. Bila dia balik dari mana2 mesti belikan untuk Tie, ekekeke....

nekPP said...

mokcikk..kuih tutup mulut bini?? habaq sikitttt hehehe